Μαύρα σύννεφα (πάλι) πάνω απο την Ευρώπη! Οι Γερμανοί ετοιμάζουν λιτότητα

Πολιτική Σόιμπλε σε «μοντέρνο» περιτύλιγμα

Από τον Μιχάλη Ψύλο

Μαύρα σύννεφα απειλούν να σκεπάσουν την Ευρώπη με «πηγή» -όπως πάντα- τη Γερμανία. Οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες παρουσίασαν το πρόγραμμά τους εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Το ονόμασαν πρόγραμμα «εκσυγχρονισμού, σταθερότητας και απελευθέρωσης», μόνο που στις 140 σελίδες το «σύγχρονο» και το «μοντέρνο» δεν είναι τίποτε άλλο από την παλιά ιστορία του νεοφιλελεύθερου κράτους: φορολογικές μειώσεις για τους πολύ πλούσιους και κοινωνικές περικοπές για τους φτωχούς και τη μεσαία τάξη. Οι φορολογικοί συντελεστές των εταιριών μειώνονται στο 25%, κάτι που από μόνο του θα οδηγήσει σε απώλεια περίπου 17 δισεκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα.

«Αντί για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) σύμμαχοί τους θέλουν να δώσουν στους πλούσιους και στις εταιρίες περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ετησίως. Πρόκειται για μία νεοφιλελεύθερη πολιτική» τονίζει η Σέρπιλ Μιντιάτι, αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. «Από τη μία πλευρά, μείωση των φόρων στις εταιρίες και φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρχει και ισορροπημένος προϋπολογισμός, χωρίς νέα χρέη, το συντομότερο δυνατό» τονίζει η σοσιαλδημοκράτισσα πολιτικός. «Με αυτό το πρόγραμμα η κοινωνία θα διαιρεθεί. Οι ιδέες της ένωσης CDU/CSU αποτελούν απειλή για το μέλλον και την ευημερία της χώρας μας».

Η συμπρόεδρος της Αριστεράς Σουζάνε Χένιγκ Βέλσοφ εκτιμά επίσης ότι «η μόνη σαφής υπόσχεση από μια ενδεχόμενη παραμονή των Χριστιανοδημοκρατών στην Καγκελαρία είναι οι φορολογικές περικοπές για τους πολύ υψηλόμισθους και οι κοινωνικές περικοπές και η ληστεία των συντάξεων».

Το κακό για την υπόλοιπη Ευρώπη είναι ότι οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες δεν περιορίζονται να μιλούν μόνο για τη χώρα τους. «Μετά την πανδημία πρέπει να επαναφέρουμε γρήγορα τους δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και να τους αλλάξουμε, αλλά χωρίς να τους κάνουμε πιο ευέλικτους» αναφέρει το προεκλογικό πρόγραμμά τους. Η πολιτική Σόιμπλε σε νέο περιτύλιγμα, δηλαδή, ως απάντηση στο αίτημα που βάζουν πλέον σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι για να χαλαρώσει ο «ζουρλομανδύας» του Συμφώνου Σταθερότητας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που την ίδια μέρα που οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες παρουσίαζαν το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά τους η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ έσπευσε να ζητήσει περισσότερη «ευελιξία» στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας, μόλις αρθεί η αναστολή του λόγω της πανδημίας, το 2023.

«Η Ευρώπη χρειάζεται ένα εκσυγχρονισμένο πλαίσιο με διαφανείς, ευέλικτους και αξιόπιστους δημοσιονομικούς κανόνες που θα επιτρέπουν αντικυκλικές και βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές» δήλωσε η Λαγκάρντ στη διάρκεια της τριμηνιαίας ακρόασης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Λαγκάρντ καταφέρθηκε ορθά κοφτά ενάντια στην πολιτική λιτότητας στην Ε.Ε., λέγοντας: «Πολύ συχνά οι εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές έχουν περιορίσει τη δυνατότητα τόνωσης της οικονομίας και η Κεντρική Τράπεζα έχει βρεθεί να αγωνίζεται μόνη της».

Η Κομισιόν έχει ταχθεί επίσης υπέρ της μεταρρύθμισης του μηχανισμού για τον περιορισμό των εθνικών δημόσιων ελλειμμάτων (στο 3% του ΑΕΠ ετησίως) και του δημόσιου χρέους (στο 60% του ΑΕΠ). Μία από τις διεξόδους που μελετάται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας θα ήταν να αυξηθούν τα ανώτατα όρια του ελλείμματος και του χρέους, τα οποία έχουν πλέον ξεπεραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, λόγω του τεράστιου κόστους της πανδημίας.

Την ιδέα αυτή, που προσκρούει στον… γερμανικό τοίχο, ιδίως από το συντηρητικό κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ, υποστηρίζουν η Γαλλία, η Ιταλία και άλλες χώρες του Νότου. «Δεν θέλουμε να επαναληφθεί το λάθος που κάναμε με την κακή διαχείριση της κρίσης του ευρώ το 2011, 2012, 2013» τόνισε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι ζήτησε τη ριζική μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας προκειμένου να ενισχυθούν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη μόλις περάσει το σοκ της πανδημίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα