Ξέφυγε εντελώς ο δήμαρχος της πόλης Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος διοργανώνει «διεθνές» τριήμερο συνέδριο για τον σφαγέα
Mας τελείωσαν οι Έλληνες ήρωες και είπαμε να εορτάσουμε τον Αλή Πασά; Ή απλά έχουν τέτοιο πάθος να αποδομήσουν την ταυτότητα των Ελλήνων επαναστατών του 1821 και ως εκ τούτου του ελληνικού έθνους, ρίχνοντας τα «φώτα» σε προσωπικότητες σαν και αυτή του διορισμένου από την Υψηλή Πύλη πασά των Ιωαννίνων, για να εξυπηρετήσουν τις ιδεοληψίες τους;
Κάτι από τα δύο συμβαίνει, αφού στα Γιάννενα, με πρόσχημα τη συμμετοχή του δήμου στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, αντί για εκδηλώσεις για τους Σουλιώτες, αποφάσισαν να κάνουν… συνέδριο για τον Αλή Πασά.
Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ επέλεξε, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, να οργανώσει ένα «διεθνές» τριήμερο συνέδριο για τον «Αλή Πασά και την εποχή του». Το συγκεκριμένο συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου. Παρότι η εκδήλωση δεν γίνεται υπό την αιγίδα της επιτροπής «Ελλάδα 2021» της Γιάννας Αγγελοπούλου, υπάρχει στο πρόγραμμα των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Παλιγγενεσία ως «εκδήλωση Τρίτων». Γεγονός που συνάδει με την επίσημη δημοτική ανακοίνωση, που διευκρινίζει ότι αυτό το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση, παρουσία των τοπικών Αρχών και διάφορων εκπροσώπων φορέων της περιοχής, και αναφέρει ότι μεταξύ εκείνων που παρευρέθηκαν ήταν και η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία συμφώνησε ότι «η πρόταση του δημάρχου συνάδει πλήρως με τις αρχές της επιτροπής της».
Παρών στην παρουσίαση της πρωτοβουλίας ήταν επίσης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Αμυράς, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του και τη βεβαιότητα για τη μεγάλη επιτυχία αυτών των εκδηλώσεων. Είναι σαφές λοιπόν από όλα τα παραπάνω ότι δεν πρόκειται περί ενός απλού ιστορικού συνεδρίου, που έχει σκοπό να «μελετήσει» τον Αλή Πασά και την εποχή του, να φωτίσει ίσως κάποιες άγνωστες πτυχές, στο πλαίσιο της ιστορικής έρευνας, αλλά για την επίσημη συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από το 1821. Προφανώς δεν θεωρήθηκε πρέπον να τιμηθούν οι Τζαβελαίοι, οι Μποτσαραίοι, να υπενθυμιστούν το Ζάλογγο και η θυσία των Σουλιωτισσών. Αντ’ αυτού μας «σερβίρεται» ως «κεντρική προσωπικότητα» ο Αλή Πασάς.
Όπως λοιπόν αποδεικνύεται, επίσημοι φορείς στα 200 χρόνια από την Επανάσταση, αντί να θυμούνται αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία, προτιμούν να αναδεικνύουν τον Αλή Πασά. Γιατί; Γιατί το αφήγημα που έχει δημιουργηθεί τον παρουσιάζει ως τον «εκσυγχρονιστή» ηγέτη μιας «πολυπολιτισμικής» κοινωνίας! «Υγρό όνειρο» για καθέναν από αυτούς που θεωρούν «οπισθοδρομικούς» όσους ταυτίζονται ακόμη με έθνος και θρησκεία. Ταιριάζει δε πολύ περισσότερο με το σημερινό αφήγημα που εδώ και καιρό προσπαθεί να αποδώσει ως «φιλελεύθερη» την Επανάσταση του 1821 αντί για εθνική!