Ποιοι ασκούν πιέσεις προς τον εισαγγελέα που τον ελέγχει για το ενδεχόμενο τέλεσης αξιόποινων πράξεων;
Από τη Μαρία Παναγιώτου
Εκβιαστικές πιέσεις φαίνεται πως δέχεται ο αντιεισαγγελέας Εφετών Σπύρος Παππάς, προκειμένου να επηρεαστεί η κρίση του και να μην ασκήσει δίωξη στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή για το ενδεχόμενο τέλεσης αξιόποινων πράξεων σε σχέση με χειρισμούς του στο σκάνδαλο Novartis, ακόμη κι αν οδηγηθεί στο συμπέρασμα πως πρέπει να ασκηθεί δίωξη. Κι αυτό γιατί ήδη ο κ. Παππάς έχει καλέσει τον κ. Αγγελή ως ύποπτο να δώσει εξηγήσεις.
Συγκεκριμένα, εβδομαδιαία εφημερίδα, που και στο παρελθόν είχε ασκήσει εκβιαστικές πιέσεις στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή, προτού εκδώσει το δικό του πόρισμα για το σενάριο της πολιτικής σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis, έχει αρχίσει ανηλεή πόλεμο κατά του κ. Παππά αλλά και κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλειώτα, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο δίωξης του κ. Αγγελή. Οπως έχει αρχίσει ανηλεή πόλεμο και κατά του Χρήστου Μπαρδάκη, προϊσταμένου της Οικονομικής Εισαγγελίας, και κατά του εισαγγελέα Παναγιώτη Καψιμάλη, που υπηρετεί επίσης στην Οικονομική Εισαγγελία, για να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων.
Στα δημοσιεύματα αυτά η εφημερίδα, η οποία λειτουργεί ως γραφείο Τύπου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει εκφράσεις όπως «να τους χαίρεται τέτοιους εισαγγελείς» (απευθυνόμενη στον κ. Πλιώτα για τον κ. Παππά) ή ακόμη και να κατακρίνει το γεγονός πως στις τελευταίες κρίσεις ο κ. Παππάς προήχθη σε αντιεισαγγελέα Εφετών (!). Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ο κ. Αγγελής ήταν επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, που διερευνούσε, μεταξύ άλλων, και το σκάνδαλο Novartis.
Η συγκεκριμένη δικογραφία κατά του κ. Αγγελή σχηματίστηκε μετά το εμπεριστατωμένο πόρισμα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη, αλλά και τις καταγγελίες της τέως εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, σύμφωνα με τις οποίες o κ. Αγγελής είχε μπει στο γραφείο της συνοδεία αστυνομικού και είχε πάρει πολύτιμα έγγραφα από το γραφείο της για το σκάνδαλο Novartis.
Σε βάρος του κ. Αγγελή, βεβαίως, είχε διαταχθεί και πειθαρχικός έλεγχος για την ίδια υπόθεση, ο οποίος είχε δοθεί σε αρμόδιο ανώτατο δικαστικό λειτουργό του ΣτΕ. Οι πληροφορίες της «δημοκρατίας» αναφέρουν, μάλιστα, πως ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός έχει παραδώσει το πόρισμά του, το οποίο, όμως, βρίσκεται αδρανές σε κάποιο συρτάρι του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το προφανές ερώτημα δεν είναι «γιατί;», αλλά «για πόσο;».
Στην περίπτωση, ωστόσο, της υπόθεσης που διερευνά ο κ. Παππάς τα πράγματα είναι ακόμη πιο περίπλοκα και σοβαρά. Κι αυτό γιατί ο κ. Αγγελής έχει τοποθετηθεί ως επιθεωρητής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, είναι προϊστάμενος του κ. Παππά. Το πρωτοφανές φαινόμενο ο ελεγχόμενος για τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων να επιθεωρεί τους εισαγγελείς που ερευνούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πλήττει βάναυσα την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης. Επιπλέον, η Εισαγγελία Εφετών, που επίσης επιθεωρείται από τον κ. Αγγελή, είναι αρμόδια για την έγκριση τυχόν αρχειοθέτησης των καταγγελιών σε βάρος του κ. Αγγελή. Η λαϊκή έκφραση «Γιάννης κερνάει… Γιάννης πίνει» έχει πάρει σάρκα και οστά (!). Η υπηρεσιακή εξάρτηση από τον κ. Αγγελή των λειτουργών της Δικαιοσύνης που ερευνούν τον κ. Αγγελή είναι χωρίς προηγούμενο. Και η απαράδεκτη αυτή κατάσταση δεν έχει συγκινήσει μέχρι στιγμής ούτε τη φυσική ούτε την πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης.
Και, φυσικά, ο ίδιος ο κ. Αγγελής δεν έχει δείξει την ευθιξία να μην εκμεταλλευτεί την ισχύ της θέσης του επιθεωρητή σε βάρος των υφισταμένων του. Αντιθέτως, ενώ έχει ήδη μηνύσει τον κ. Σοφουλάκη, επειδή προφανώς έπραξε το καθήκον του και εξέδωσε πόρισμα με βάση την κρίση του, κυκλοφορεί η φήμη στον Άρειο Πάγο πως πρόκειται να ζητήσει την εξαίρεση του κ. Παππά, όπως ακριβώς είχε πράξει και με τον τέως προϊστάμενο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα. Εξάλλου, ο κ. Αγγελής έχει και στο παρελθόν στοχοποιήσει συναδέλφους του, όπως την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο.
Είναι προφανές πως έχει αρχίσει να ελλοχεύει ο φόβος πως οι Ελληνες εισαγγελείς θα πράξουν το καθήκον τους. Γι’ αυτό κι έχουν αναλάβει δράση συγκεκριμένα επικοινωνιακά δίκτυα, που έχουν παράδοση στους εκβιασμούς εισαγγελέων και δικαστών. Θεωρούμε, ωστόσο, πως η ελληνική Δικαιοσύνη θα δράσει απερίσπαστη από τέτοιες παρεμβάσεις.