Σε επαγρύπνηση το ΓΕΕΘΑ για την άσκηση «Θαλασσόλυκος 2021», που άρχισε χθες και θα λήξει στις 6 Ιουνίου
Άρχισε χθες στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο και προγραμματίζεται να λήξει στις 6 Ιουνίου η τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος 2021» («Deniz Gordu 2021»). Στην άσκηση θα συμμετάσχουν 132 πλοία επιφανείας, 10 υποβρύχια, 43 αεροσκάφη, 28 ελικόπτερα, 14 μη επανδρωμένα αεροχήματα και περί τα 25.500 άτομα, προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας. Ας σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια περίπου την ίδια χρονική περίοδο με την άσκηση «Θαλασσόλυκος» διεξαγόταν και η άσκηση «EFES», που κορυφωνόταν με αποβατική ενέργεια στα μικρασιατικά παράλια, απέναντι από τα ελληνικά νησιά. Φέτος όμως η «EFES 2021» διεξήχθη από τις 3 έως τις 7 Μαΐου ως Τακτική Άσκηση Ανευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) της Στρατιάς του Αιγαίου, με μόνη ξένη συμμετοχή δύο αξιωματικούς από το Αζερμπαϊτζάν.
Όσον αφορά την άσκηση «Θαλασσόλυκος 2021», το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιτήρηση των τουρκικών δραστηριοτήτων και έχει συνυπολογίσει στους σχεδιασμούς του την πολύ έντονη δημοσιότητα που δόθηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στην άσκηση.
Φυσικά, δεν είναι διόλου τυχαίο ότι τη στιγμή που ο τουρκικός στόλος βγαίνει μαζικά στο Αιγαίο, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας προανήγγειλε νέες προκλήσεις, αποκλείοντας κάθε υποχώρηση από τουρκικής πλευράς. «Τα τελευταία τρία χρόνια κάναμε περίπου εννιά γεωτρήσεις στη Μεσόγειο» καυχήθηκε για τις… πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας ο κ. Ντονμέζ και συνέχισε τονίζοντας ότι «οι τρεις από αυτές ήταν σε πεδία που μας παραχώρησε η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», δηλαδή το ψευδοκράτος των Κατεχομένων, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι άλλες πέντε ήταν στη δική τους υφαλοκρηπίδα.
«Έχουμε δικαιώματα εδώ, δεν χρειάζεται να συμβιβαστούμε» συμπλήρωσε, φροντίζοντας ακόμη μία φορά να επαναλάβει τους ανυπόστατους τουρκικούς ισχυρισμούς για το Καστελόριζο, για το οποίο τόνισε ότι βρίσκεται μακριά από την ηπειρωτική χώρα, χωρίς όμως να πει ότι αυτό δεν έχει σημασία για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ τόνισε το μέγεθος της ηπειρωτικής ακτογραμμής της χώρας του, κατά την πάγια τουρκική τακτική. «Θα συνεχίσουμε να το εξηγούμε με κάθε τρόπο και δεν υπάρχει ζήτημα να κάνουμε ένα βήμα πίσω» είπε, αποκαλύπτοντας την τουρκική αδιαλλαξία και εκθέτοντας τους υπερμάχους ενός πιθανού συμβιβασμού. Ο Τούρκος υπουργός προανήγγειλε, επίσης, νέες γεωτρήσεις σε περιοχές της ανατολικής Μεσογείου. «Πιστεύουμε πως τα σημεία που έχουμε τρυπήσει έχουν πιθανότητες» ανέφερε.