Στα όριά της η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να αιτηθεί ονομαστική ψηφοφορία
Ώρα μηδέν για την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, που σείεται συθέμελα από τις ηχηρές διαφοροποιήσεις των «γαλάζιων» βουλευτών επί του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια τέκνων. Η νομοθετική πρωτοβουλία του Κώστα Τσιάρα ψηφίζεται απόψε με ονομαστική ψηφοφορία που αναμένεται να αιτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να «στριμώξει» τους διαφωνούντες στη Ν.Δ. και να καταδείξει το εσωκομματικό χάσμα.
Το «αντάρτικο» της Μαριέττας Γιαννάκου, που ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να στηρίξει το νομοσχέδιο, έχει κλονίσει την κυβερνώσα παράταξη, που απόψε θα μετρήσει απώλειες στη Βουλή. «Εγώ δεν μπορώ να το ψηφίσω» ξεκαθάρισε η βουλευτής, εφόσον, όπως είπε, δεν έχουν υπάρξει αλλαγές για την «εξίσου» γονική μέριμνα, το τεκμήριο του 1/3, και την προϋπόθεση για οριστική δικαστική απόφαση για τον κακοποιητή γονέα. Εκτόξευσε δε προσωπικές βολές στον Κώστα Τσιάρα. «Κατηγορήσατε όσους κάναμε προτάσεις ότι ευθύνονται τα προσωπικά μας βιώματα. Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.
Οι ενστάσεις μας προέρχονται από την κοινή λογική και τη γνώση της επιστήμης», όπως είπε, προσθέτοντας πως «ως παλαιό μέλος της Ν.Δ. έχω εκπλαγεί, καθώς αμφισβητήσατε το δικαίωμα των βουλευτών να εκφράσουμε γνώμη μας». Πύρινα βέλη εξαπέλυσε και η Ολγα Κεφαλογιάννη, καταγγέλλοντας πως «το νομοσχέδιο, αντί να ενώσει, διχάζει, αντί να λύνει, δημιουργεί προβλήματα και δεν προστατεύει το συμφέρον του παιδιού, αλλά αλλοιώνει το παιδοκεντρικό χαρακτήρα του οικογενειακού δικαίου», σημειώνοντας με νόημα πως η τελική ευθύνη ανήκει στον Κώστα Τσιάρα. Δεν ξεκαθάρισε ποια στάση θα κρατήσει στη σημερινή ψηφοφορία. Ενστάσεις επί της «εξίσου» γονικής μέριμνας διατύπωσε και ο εκ Χανίων ορμώμενος Μανούσος Βολουδάκης.
Το νομοσχέδιο ψηφίζεται απόψε μόνο από τη Ν.Δ., καθώς η αντιπολίτευση είτε θα καταψηφίσει είτε θα δηλώσει «παρών». Μάλιστα, αναμένονται παρεμβάσεις και των πολιτικών αρχηγών, ανάμεσά τους ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά.
Παρεμβαίνοντας χθες στη μαραθώνια συζήτηση, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου υποβαθμίζουν την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή του παιδιού. Το ΚΚΕ αναμένεται να δηλώσει «παρών». Το δε ΜέΡΑ25 υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας, η οποία απερρίφθη. Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο έχει διχάσει όχι μόνο τον πολιτικό κόσμο, αλλά και τους επιστήμονες και νομικούς. Μάλιστα, επισημάνσεις υπήρξαν και από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.
Μεταξύ άλλων, στην έκθεσή της αναφέρει πως το συμφέρον του παιδιού είναι αόριστη νομική έννοια που εξειδικεύεται από τον δικαστή και πως η αναφορά σε «εξίσου» άσκηση γονικής μέριμνας μπορεί να οδηγήσει στην εναλλασσόμενη κατοικία, ενώ ζητά διευκρινίσεις και για το τεκμήριο 1/3 του χρόνου επικοινωνίας. Το ενδιαφέρον στρέφεται πάντως και στον Κώστα Τσιάρα και στο αν θα κάνει πίσω στις επίμαχες διατάξεις, καθώς, αν και έχει προχωρήσει σε αλλαγές, αυτές δεν αφορούν τις βασικές ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί.