Κυριάρχησε στο Φόρουμ των Δελφών η επόμενη ημέρα της πανδημίας
Το πράσινο πιστοποιητικό και η επόμενη ημέρα της πανδημίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ισπανού ομόλογού του Πέδρο Σάντσεθ στο Φόρουμ των Δελφών, χωρίς να λείψουν και οι «διθύραμβοι» προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, αν παρακολουθούσε τη συζήτηση, σαφώς θα αισθανόταν πολύ ωραία για την «ευγνωμοσύνη» των ηγετών του Νότου, παρά όσα επί τόσα χρόνια υπέβαλλε τους λαούς τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του, τόνισε πως το πράσινο πιστοποιητικό είναι πολύ σημαντικό, προκειμένου να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν η ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ε.Ε., ενώ υπογράμμισε πως πρέπει να εφαρμοστεί σύντομα, ώστε να επιτραπούν τα ταξίδια το καλοκαίρι χωρίς ανεπιθύμητους περιορισμούς. «Η τεχνική δουλειά έχει προχωρήσει πολύ και αναμένω το πράσινο πιστοποιητικό να είναι ενεργό ως τα τέλη Ιουνίου», προέβλεψε. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».
Σε αυτό συμφώνησε ο Ισπανός ομόλογός του, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική για την ενίσχυση της ενδοευρωπαϊκής συνεργασίας την υλοποίηση του πράσινου πιστοποιητικού, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως πρέπει να αρθούν κάποιες παρεξηγήσεις σχετικά με αυτό. «Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, θα θεσπίσουμε ίδιους κανόνες για τους Ελληνες, αλλά και τους τουρίστες που θα έρθουν στη χώρα μας» συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της άρσης των πατεντών για τα εμβόλια, που ανακινήθηκε πρόσφατα από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι σε έκτακτες περιπτώσεις η χαλάρωση σε ό,τι αφορά τα πνευματικά δικαιώματα για τις πατέντες εμβολίων θα επιταχύνει τη δυνατότητα παραγωγής εμβολίων. «Η Ε.Ε. θα πρέπει να μεριμνήσει να μην έχει περιορισμούς στις εξαγωγές των δόσεων των εμβολίων και να τις κατευθύνουμε σε αυτές τις χώρες που το έχουν περισσότερο ανάγκη» τόνισε ακόμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και σε όσους κατηγόρησαν την κυβέρνησή του για υπερβολικούς περιορισμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λέγοντας πως δεν θα είχε αντέξει το σύστημα υγείας.
Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι όχι μόνο η ταχεία ανάπτυξη, αλλά και ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης» και εξήγησε: «Θα πρέπει να εστιάσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, σε πολύ στέρεα κοινωνικά θεμέλια, και στην καταπολέμηση των ανισοτήτων, αλλά και στον ψηφιακό και τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας».
Με αφορμή τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπλεξε το εγκώμιο της Ανγκελα Μέρκελ, λόγω της απόφασής της να «εγκρίνει» το συγκεκριμένο μέτρο, κάνοντας λόγο για «τεκτονικές πλάκες της ευρωπαϊκής πολιτικής» που «μετατοπίστηκαν όταν η Ανγκελα Μέρκελ αποφάσισε να προσχωρήσει στη λογική του Ταμείου Ανάκαμψης και του κοινού ευρωπαϊκού προγράμματος αγοράς εμβολίων». «Η Ανγκελα Μερκελ και το αποτύπωμά της θα διαρκέσουν στην Ιστορία. Είναι μία από τις μεγαλύτερες ηγέτιδες που θα έχουν θετικό αποτύπωμα στο ευρωπαϊκό όραμα» ανέφερε από την πλευρά του ο Πέδρο Σάντσεθ, σημειώνοντας πως έχει «μία πολύ εποικοδομητική σχέση με τη Μέρκελ».