Σοβαρά ερωτήματα για το ταξίδι του πρωθυπουργού, που έτρεξε να δώσει απλόχερα στήριξη στον ομόλογό του, ενώ εκείνος του γύρισε την πλάτη
Φιάσκο στη Λιβύη για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς όσα διαδραματίστηκαν χθες εγείρουν ερωτήματα ως προς το ποια ακριβώς ήταν η σκοπιμότητα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στο βορειοαφρικανικό κράτος, που συνεχίζει να λειτουργεί ως προτεκτοράτο της Αγκυρας.
Την ίδια στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός έδινε απλόχερη στήριξη στη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας, ο Λίβυος ομόλογός του Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά τού έκανε σκληρά μαθήματα πολιτικού ρεαλισμού, κάνοντας λόγο για τα «εθνικά συμφέροντα» της Λιβύης και για τα συμφέροντα του λαού του.
Παρότι ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, δεν κατάφερε να αποσπάσει κάποιο σαφές αντάλλαγμα για την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων της χώρας μας με τη Λιβύη. Κερασάκι στην τούρτα όσων συνέβησαν ήταν η κίνηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας να δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την εκπαίδευση των δυνάμεων που πρόσκεινται στη νέα λιβυκή κυβέρνηση, λίγες ώρες πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός επαναλάβει σχεδόν μηχανικά την ανάγκη απομάκρυνσης όλων των ξένων δυνάμεων (κατά βάση, των τουρκικών) από τη βορειοαφρικανική χώρα.
Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης, διεμήνυσε πως «προϋπόθεση κάθε προόδου είναι η άμεση και πλήρης αποχώρηση ξένων στρατευμάτων από το έδαφός σας, και για εμάς είναι πολύ σημαντική η ακύρωση παράνομων εγγράφων που κάποιοι εμφανίζουν ως διεθνείς συμφωνίες, αλλά για εμάς δεν έχουν καμία νομική ισχύ». Χαιρέτισε ακόμα τη διάθεση της απέναντι πλευράς να συζητήσει για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας και μίλησε για «μια διπλή επανεκκίνηση: το νέο ξεκίνημα της ίδιας της χώρας και των διμερών μας σχέσεων», ενώ τον ευχαρίστησε για «τη γόνιμη συζήτηση». Υπογράμμισε δε πως βασικός του σκοπός ήταν να αναδείξει την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα στη Λιβύη στον δρόμο για ελεύθερες εκλογές, λέγοντας πως «είναι καιρός να μείνουν πίσω μας όσα δοκίμασαν τις σχέσεις μας το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η συνεργασία μας μπορεί να προωθηθεί με γρήγορους ρυθμούς».
Όμως, η απάντηση δεν ήταν αυτή που θα προσδοκούσε κανείς, καθώς από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, αναφερόμενος στις σχέσεις της Λιβύης με την Τουρκία, τόνισε ότι «επιδιώκουμε τη βελτίωση των σχέσεων και ακόμα ενθαρρύνουμε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και Λιβύης – Τουρκίας για τον ορισμό των οικονομικών ζωνών για να συνεχιστεί η συνεργασία στην περιοχή της Μεσογείου». Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Ντμπεϊμπά επεσήμανε πως η χώρα του επιδιώκει τις καλές σχέσεις μεταξύ όλων των χωρών της περιοχής και τόνισε πως, μέσω κάθε συμφωνίας, επιδιώκει το συμφέρον της. «Φροντίζουμε τα συμφέροντα της χώρας μας, του λαού μας, όπως κάνει κάθε χώρα» είπε, ολοκληρώνοντας, δηλώσεις οι οποίες ερμηνεύονται ως υπεράσπιση του τουρκολιβυκού συμφώνου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ-Μενφί, ο οποίος -υπενθυμίζεται ότι- είχε απελαθεί από την Αθήνα ως πρέσβης της Λιβύης, δύο ημέρες μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου. Ο πρωθυπουργός τού μετέφερε το «μήνυμα στήριξης της Ελλάδας στη νέα αυτή Λιβύη και την κυβέρνησή της» και εξέφρασε «την πεποίθηση ότι σύντομα θα αφεθούν οριστικά πίσω όσα δοκίμασαν τις σχέσεις των δύο χωρών το προηγούμενο διάστημα». Κατά την άφιξή του στην Τρίπολη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, καθώς είναι από τους πρώτους ηγέτες της Ε.Ε. που -με διαφορά λίγων ωρών- επισκέπτονται τη Λιβύη.