Η Σύνοδος Κορυφής μετέθεσε για τον Ιούνιο τις όποιες αποφάσεις, ενώ χθες η Άγκυρα προέβη σε πλήθος παραβιάσεων στο Αιγαίο
Ρόλο κομπάρσου στα παιχνίδια του Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να παίξει ακόμη μια φορά η Ευρώπη, αφού κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής κατάπιε με κάθε προθυμία τα «τυράκια» επαναπροσέγγισης που ο Τούρκος ηγέτης τής πέταξε, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τις όποιες ελπίδες υπήρχαν στη χώρα μας για μια στάση αποφασιστικής αλληλεγγύης έναντι των τουρκικών προκλήσεων και μεταθέτοντας στον… Ιούνιο τις όποιες αποφάσεις. Όλα αυτά, την ίδια ημέρα που η Τουρκία, ανήμερα της εθνικής επετείου της χώρας μας και παραβιάζοντας το σχετικό μορατόριουμ για τις εθνικές εορτές, προέβη σε πλήθος παραβάσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας.
Σύμμαχός τους φυσικά η ελληνική ατολμία, που κατάφερε να δώσει φύλλο συκής στην Τουρκία, αποδεχόμενη την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών υπό καθεστώς συνέχισης των τουρκικών προκλήσεων. Έφτασε δε μέχρι τέτοιου σημείου η αγωνία της ελληνικής πλευράς να πειθαρχήσει στα ρήματα της κυρίας Μέρκελ, που πανηγυρίζει επειδή εκτός από θετικά μέτρα στην… «Κοινή Δήλωση» προβλέπονται «περιοριστικά μέτρα».
Οι «27» στην «Κοινή Δήλωση» καλούν ακόμη μια φορά «την Τουρκία να απέχει από ανανεωμένες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», υποσχόμενοι να δεσμευτούν με «σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας». Χαιρετίζεται μάλιστα η «πρόσφατη αποκλιμάκωση» στην ανατολική Μεσόγειο μέσω της διακοπής των παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης, της επανάληψης διμερών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και των επικείμενων συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Επιπρόσθετα δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν με την Τουρκία για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς και να λάβουν περαιτέρω αποφάσεις τον… Ιούνιο. Τυπικά σχεδόν γίνεται αναφορά σε «μέσα και επιλογές» που υπάρχουν στη διάθεση της Ε.Ε. για «να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας».
Η «Κοινή Δήλωση», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «πατά» στην έκθεση του ύπατου εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος όμως εμφανώς έκλεινε το μάτι στον Ταγίπ Ερντογάν, αφού πριν από τη Σύνοδο σημείωνε ότι τον τελευταίο μήνα έχουμε δει θετικές εξελίξεις από την πλευρά της Τουρκίας. Παρ’ όλα αυτά χρειάστηκαν τροποποιήσεις του αρχικού προσχεδίου για να καταλήξουμε σε ένα κείμενο το οποίο είναι πιο «χαλαρό» έναντι της Τουρκίας απ’ ό,τι και αυτή η έκθεση Μπορέλ. Σε αυτό, σύμφωνα με το Μαξίμου, περιγράφεται μια διαδικασία με όρους και «προϋποθέσεις», ενώ θεωρείται επιτυχία το γεγονός ότι η Ε.Ε. δεν δίνει «λευκή επιταγή στην Τουρκία». Όπως σημειώνεται, «όποια θετικά μέτρα μπορούν να αναστραφούν, εφόσον η Τουρκία επανέλθει σε παραβατικές συμπεριφορές», λες και απέχει από αυτές το τελευταίο διάστημα.