Σε διπλωματικό ατόπημα, και μάλιστα σε μια άκρως ακατάλληλη στιγμή, υπέπεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Μισούστιν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, δείχνοντας ασέβεια απέναντι στον υψηλό προσκεκλημένο του, ο οποίος μας τίμησε με την παρουσία του κατά τις επετειακές εκδηλώσεις, ουσιαστικά άφησε αιχμές για την πολιτική της Μόσχας. Οπως είπε, αυτή «οφείλει να οικοδομείται μέσω συνεργατικών και όχι ανταγωνιστικών σχέσεων, με σεβασμό σε κοινές αξίες, όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Από την πλευρά του, ο κ. Μισούστιν, όπως και οι υπόλοιποι ξένοι προσκεκλημένοι, λίγο αργότερα, στη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, εξέφρασε θερμά λόγια για την Ελληνική Επανάσταση.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οι λαοί μας μοιράζονται κοινή Ιστορία, πολιτιστικές και πνευματικές αξίες. Και, φυσικά, υπάρχει μια βαθιά, αμοιβαία συμπάθεια μεταξύ τους. Το επερχόμενο Έτος Ιστορίας Ελληνο-ρωσικού Σταυρού θα δώσει την ευκαιρία στους λαούς και των δύο κρατών να γνωριστούν ακόμα καλύτερα. Αναμφίβολα, η κατάσταση με τον κορονοϊό έχει επιφέρει αλλαγές στην κοινή μας ατζέντα. Πιστεύω ότι η Ρωσία και η Ελλάδα θα πρέπει να προβούν σε καθετί αναγκαίο προκειμένου να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην πράξη».
Κατά την αντιφώνησή του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε: «Ο ηρωικός αγώνας συνοψίζεται μέσα από το σύνθημα “Ελευθερία ή Θάνατος”. Ενα σύνθημα το οποίο αποτέλεσε το θεμέλιο της οικοδόμησης του σύγχρονου ελληνικού κράτους, συμπυκνώνοντας παράλληλα ολόκληρη την ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού.
Και τούτο γιατί η ιδέα της ελευθερίας κατάφερε μέσα από την ηρωική αυτή επανάσταση να απαλείψει τις όποιες διαφορές, να συνενώσει και να αναδείξει εν τέλει νικητή το ολιγάριθμο των Ελλήνων έναντι της πολυάριθμης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».
Από την πλευρά της, η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί εξέφρασε τον μεγάλο ενθουσιασμό που «αισθανόμαστε στη Γαλλία αλλά και σε όλο τον κόσμο όταν μιλούμε για τον μεγάλο αγώνα για την ελευθερία. Θαυμάζουμε αυτό τον λαό του “Όχι”, αυτή τη λατρεία για την ελευθερία που αποκτήσατε με τόσο μεγάλο κόπο». Η ίδια έκανε λόγο για τη «μεγάλη αγάπη που μας ενώνει εδώ και 200 χρόνια». Πρόσθεσε δε ότι το να είσαι φιλέλληνας σήμερα «σημαίνει ελευθερία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη».