Προκλητική αντι-NAVTEX για τις ασκήσεις μας στο Καστελόριζο. Τι είπε ο Δένδιας προσερχόμενος στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ
Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί θετική την έκθεση του ύπατου εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ και της ευρωπαϊκής επιτροπής για την Τουρκία, την ώρα που οι Τούρκοι απάντησαν με αντι-NAVTEX σε ελληνική αναγγελία για εκτέλεση ασκήσεων με πυρά για τέσσερις ώρες για σήμερα σε περιοχή που εκτείνεται νοτιοδυτικά του συμπλέγματος της Μεγίστης, προκαλεί τουλάχιστον δυσάρεστη έκπληξη.
Βέβαια, με τους Ευρωπαίους και την έως υπερβολικά φιλική στάση τους απέναντι στην Αγκυρα και στον Ερντογάν τίποτα δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση. Η προβληματική στάση της Τουρκίας δεν προβληματίζει καθόλου τους Ευρωπαίους, γι’ αυτό και η έκθεση-χάδι του Ζοζέπ Μπορέλ. Είναι τόσο υπερβολική υπέρ της Τουρκίας η έκθεση που αναγκάστηκε και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών να μιλήσει για ελλείψεις: «Βεβαίως, όμως, υπάρχουν και ελλείψεις, όπως, παραδείγματος χάριν, το casus belli, οι αναφορές σε τουρκικές παραβατικότητες, όπως ο τρόπος διατύπωσης για τα Βαρώσια ή ευθείες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου για τη θάλασσα, της UNCLOS. Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο συμβούλιο θα υπογραμμίσω αυτές τις ελλείψεις. Όμως οφείλουμε να κρατήσουμε το θετικό: η Ευρώπη προσλαμβάνει την Τουρκία ως πρόβλημα και προτείνει τη διπλή ατζέντα. Θετικά μέτρα μεν, αλλά από την άλλη πλευρά περιλαμβάνει σαφώς τη δυνατότητα λήψης μέτρων, κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, αν διολισθήσει πάλι στην απαράδεκτη παραβατική της συμπεριφορά».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε ενδελεχώς στο περιεχόμενο της έκθεσης και στις ελλείψεις, που είναι η μη αναφορά στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα παραβιάσει την UNCLOS, η οποία εξάλλου αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Δικαίου, και οι συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της χώρας.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν υπάρχει αναφορά στο casus belli, το οποίο αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και, ενώ γίνεται σωστά αναφορά στη συμφωνία επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, δεν επισημαίνεται επίσης ότι η Τουρκία, εδώ και χρόνια, έχει πάψει μονομερώς να την εφαρμόζει. Εξαρτάται από την οπτική γωνία που εξετάζει κάποιος τα πράγματα, εντούτοις ως τι μπορούν να εκληφθούν οι ελλείψεις της έκθεσης Μπορέλ, με την ταυτόχρονη κίνηση του σταθμού της Αττάλειας που εξέδωσε αντι-NAVTEX, στην οποία αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά έχει την αρμοδιότητα έκδοσης NAVTEX στη συγκεκριμένη περιοχή (νοτιοδυτικά του συμπλέγματος της Μεγίστης), καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την ελληνική πλευρά ότι παραβιάζει το καθεστώς «αποστρατιωτικοποίησης» του Καστελόριζου.
Μέχρι ποιου σημείου μπορεί να φτάσει η Τουρκία, ώστε η ελληνική πλευρά να ψελλίσει έστω τη λέξη πρόκληση. Δύο ημέρες πριν από την εμβληματική, εθνική μας εορτή και τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης και 26ης Μαρτίου της Ε.Ε., που τελικά θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω της έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού στα κράτη-μέλη, όλα πάνε στραβά για τις ελληνικές θέσεις, αποκλείεται η λήψη επίσημων αποφάσεων, καθώς υπάρχουν μόνο δηλώσεις έπειτα από τηλεδιασκέψεις.
Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, χθες υπήρξε επικοινωνία Μητσοτάκη με Μακρόν για την έκθεση Μπορέλ, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τις εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς και για την πανδημία του Covid-19.