Διπλωματική νότα προς Ελλάδα, Ισραήλ και Ε.Ε. να της ζητούν… άδεια για δραστηριότητα στην ανατολική Μεσόγειο
Ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία διεξάγεται σήμερα στην Αθήνα, ωστόσο η Τουρκία μεγιστοποιεί τις προκλήσεις μόλις λίγες ώρες πριν από την έναρξή τους, ζητώντας με διπλωματική νότα προς την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να της ζητηθεί η άδεια για «δραστηριότητες στην «υφαλοκρηπίδα της» στην ανατολική Μεσόγειο.
Όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα, αφορμή για την τουρκική κίνηση ήταν το μνημόνιο που υπεγράφη στις 8 Μαρτίου και προβλέπει τη δημιουργία συνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
Η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα λαμβάνει χώρα στην υφαλοκρηπίδα της και ως εκ τούτου «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εάν οι καλωδιακές δραστηριότητες απαιτούν μια προκαταρκτική ερευνητική μελέτη, θα πρέπει να ζητηθεί η άδεια της χώρας μας για τη διεξαγωγή αυτών στην υφαλοκρηπίδα μας. Εάν δεν απαιτείται προκαταρκτική εργασία, η χώρα μας πρέπει να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες τοποθέτησης καλωδίων και το εύρος τους σε εύλογο χρονικό διάστημα».
Επί της ουσίας, δηλαδή, η Άγκυρα μας είπε ότι θεωρεί πως η ανατολική Μεσόγειος αποτελεί την «υφαλοκρηπίδα» της, τορπιλίζοντας όχι μόνο τις διερευνητικές επαφές αλλά και κάθε ελπίδα για αποκλιμάκωση της έντασης. Ισχυρισμοί που εν μέσω της παραδοχής του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών για διπλωματικές επαφές με την Τουρκία δημιουργoύν έντονο προβληματισμό.
Η ελληνική πλευρά, πάντως, υπογραμμίζει τον άτυπο και διερευνητικό χαρακτήρα των επαφών και γι’ αυτό τον λόγο αντέδρασε στην πιθανή παρουσία του Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος τελικά δεν συμπεριλαμβάνεται στην τουρκική αντιπροσωπία, καθώς, όπως τόνισε και ο Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας, η παρουσία του θα έδινε έναν πολιτικό τόνο σε μια συνάντηση που τονίζεται ότι έχει τεχνικό χαρακτήρα.
Ο Καλίν δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι ασχολείται με πιο σημαντικά θέματα, όπως είναι η λεγόμενη «θετική ατζέντα» με την Ε.Ε. Πρόκειται για μια νέα πλευρά της τουρκικής στρατηγικής, βάσει της οποίας προσπαθεί να θέσει ως «δευτερεύοντα» τα ελληνοτουρκικά στα διεθνή φόρα, με την ελπίδα ίσως ότι, ερχόμενη σε συμφωνία τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την Τουρκία στα υπόλοιπα, θα καταφέρει να αναγκάσει σε υποχωρήσεις τη χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο για το μέρος όπου θα καταλύσει η τουρκική αντιπροσωπία όσο και για το μέρος όπου θα διεξαχθούν οι διερευνητικές επαφές δεν υπάρχουν ανακοινώσεις για λόγους ασφαλείας.