Αφαίρεσαν το «οικόπεδο», αλλά τα ερωτήματα παραμένουν…

Μετά το ταξίδι Δένδια, το Κάιρο εξέδωσε νέα προκήρυξη, χωρίς το τεμάχιο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού που μπήκε κατά λάθος

Παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Μεσόγειο και ανάγκασε την ελληνική διπλωματία να προβεί σε αγώνα δρόμου, αν και πηγές του υπουργείου Εξωτερικών επικαλούνται το εξαιρετικό κλίμα στη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Αιγύπτιου ομολόγου του Σάμεχ Σούκρι, για να δώσουν έμφαση στο ότι το όποιο πρόβλημα υπήρχε με την προκήρυξη οικοπέδων ανατολικά του 28ου μεσημβρινού λύθηκε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αιγυπτιακό υπουργείο Πετρελαίου εξέδωσε νέα προκήρυξη οικοπέδων, στην οποία έχει αφαιρεθεί η προκήρυξη που είχε γίνει για οικόπεδο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, ενώ επιπρόσθετα τονίζεται ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση ή προοπτική για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, και σχετικά δημοσιεύματα χαρακτηρίστηκαν παραπληροφόρηση. Χαρακτηρισμός ο οποίος ξεκάθαρα στοχεύει την τουρκική πλευρά, που προσπάθησε το τελευταίο διάστημα να μπει σφήνα ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο κάνοντας λόγο για επαναπροσέγγιση, όπως είχε πράξει και με το Ισραήλ.

Παρότι τονίζεται με έμφαση ότι το ζήτημα που είχε προκύψει τις προηγούμενες ημέρες θεωρείται λήξαν, τα ερωτήματα παραμένουν, καθώς θα ήταν τουλάχιστον αθώο να πιστεύει κανείς ότι η Αίγυπτος προχώρησε «από τεχνικό λάθος» στη συγκεκριμένη διευθέτηση, που προκάλεσε συναγερμό στην Αθήνα. Ερωτήματα τόσο για τις προθέσεις της Αιγύπτου όσο και για πιθανά κενά στη συμφωνία που επιτρέπουν στην πλευρά της να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών επιβεβαιώθηκε ακόμα μία φορά το άριστο κλίμα των διμερών σχέσεων, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στις εγκάρδιες σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, καθώς και στη στενή προσωπική σχέση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, η οποία παίζει καταλυτικό ρόλο στην αλληλοκατανόηση και την αποφυγή παρεξηγήσεων που μπορεί ενδεχομένως να προκύπτουν.

Ας ελπίσουμε πάντως ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου βασίζονται σε κάτι παραπάνω από τις διαπροσωπικές επαφές του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών. Και δεν θα βρεθούμε στο μέλλον να συζητάμε ξανά για το τι κάνει η Αίγυπτος στα σημεία της ανατολικής Μεσογείου που δεν έχουν ακόμη οριοθετηθεί μεταξύ των δύο χωρών, δίνοντας στην Τουρκία την ευκαιρία να προσπαθεί να διασπάσει το μέτωπο που έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα