Απέφυγε να αναφερθεί ξεκάθαρα στο θέμα των κυρώσεων
Είδε κι απόειδε ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης να περιμένει μια απάντηση από τους Τούρκους για τον νέο γύρο διερευνητικών επαφών που θα ελάμβανε χώρα στην Αθήνα τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου -που σιγά σιγά περνάνε- κι αφού ο Ερντογάν δεν του έκανε τη χάρη, αναγκάστηκε αυτός να κάνει την ανάγκη φιλοτιμία, πληροφορώντας μας ότι… υπάρχει ένταση πλέον μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά, ο κ. Γεραπετρίτης είπε: «Δυστυχώς τη στιγμή αυτή υπάρχει μια σχετική ένταση και πάλι». Διαβεβαίωσε πάντως πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει στην αξία του διαλόγου, παρότι οι απέναντι κάνουν ό,τι μπορούν για να δείξουν ότι σκοπός τους είναι να επιβάλουν τετελεσμένα. Και αφού οι Τούρκοι έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να δείξουν την περιφρόνησή τους στο Διεθνές Δίκαιο και στον… διάλογο, ο κ. Γεραπετρίτης μάς πληροφόρησε με χαρακτηριστική των απόψεων του κατευνασμού ασάφεια ότι «θα φθάσουμε κατ’ ανάγκην και στο ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σε περίπτωση που οι Τούρκοι συνεχίσουν τη στάση τους… Τουλάχιστον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε το θάρρος να μιλήσει ξεκάθαρα για το ζήτημα των κυρώσεων, το οποίο ο κ. Γεραπετρίτης απέφυγε όπως ο διάολος το λιβάνι.
Μιλώντας στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη της ομάδας χωρών MED7, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας να παραμείνουν στο τραπέζι ως εργαλείο αποτροπής νέων προκλητικών και παράνομων ενεργειών.
«Κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2020 ήρθαμε αντιμέτωποι με αποσταθεροποιητικές εντάσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες προκλήθηκαν από την επικίνδυνη κλιμάκωση της παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου» σημείωσε.
Υπογράμμισε δε πως η θετική ατζέντα Ε.Ε. – Τουρκίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια εποικοδομητική στάση στην περιοχή, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και τα κριτήρια της Ε.Ε., κάτι που, όπως πρόσθεσε, δεν έχει συμβεί ακόμη. «Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο να παραμείνει στο τραπέζι μια συγκεκριμένη δέσμη τομεακών στοχευμένων μέτρων, έτοιμη να επιβληθεί, ως εργαλείο μόνιμης αποτροπής παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς».
Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε πάντως ειδική αναφορά και στις συνεργασίες της Ελλάδας με άλλα κράτη της ανατολικής Μεσογείου με τριμερή και πολυμερή σχήματα, τη μοναδική ίσως στρατηγική που έχει αποδώσει τους τελευταίους μήνες.