Καμιά αποδοκιμασία για τις θέσεις Βερέμη! Έχασε την ψυχραιμία του και χυδαιολογεί εναντίον της «δημοκρατίας» ο… κ. καθηγητής
Ξέφυγε από τα όρια ο επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνος Βερέμης, επειδή όσα… δημοσίως είπε αναπαρήχθησαν και σχολιάστηκαν από την εφημερίδα μας.
Όντας, ίσως, συνηθισμένος να απευθύνεται σε ακροατήρια τα οποία μόνο… χειροκροτούν, φαίνεται ότι έχει χάσει την ψυχραιμία του και περιέλουσε με βρισιές ακόμη και τον δημοσιογράφο Στέργιο Καλόγηρο από το Βεργίνα TV, που επικοινώνησε μαζί του προκειμένου να του ζητήσει να εξηγήσει τι ακριβώς ήθελε να πει, αλλά και να του δώσει βήμα στην τηλεοπτική εκπομπή του.
Αντί όμως ο κ. Βερέμης να εξηγήσει τι είπε, αντί να μας διευκρινίσει ποια η χρησιμότητα για τη χώρα μας αυτών που παρουσίασε ως τετελεσμένα γεγονότα, αντέδρασε με τρόπο ακατανόητο για δημόσιο πρόσωπο, και μάλιστα σε θέση σαν αυτή που κατέχει. Η «δημοκρατία» δημοσιεύει τα λεγόμενα του κ. Βερέμη όπως μεταδόθηκαν χθες βράδυ στην εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου στη Βεργίνα Τηλεόραση.
Πέρα από την επίθεση στον Στέργιο Καλόγηρο, χυδαίοι ήταν και οι χαρακτηρισμοί κατά του εκδότη της «δημοκρατίας» Ι. Φιλιππάκη. Μια επίθεση που αποδεικνύει ότι η εφημερίδα μας «χαλάει τη σούπα» όλων αυτών που θα ήθελαν εν κρυπτώ να διαχειρίζονται τα εθνικά μας θέματα καταπώς φαντάζονται ότι θα είναι το «ευκταίο».
Ιδιαίτερη, πάντως, αξία έχει και ο αυτοχαρακτηρισμός του Θάνου Βερέμη ως «υπερπατριώτη», κάτι που μπορεί να έχει λογική μόνο εάν το μέτρο σύγκρισης είναι άλλοι «συναδελφοί» του, με τους οποίους συνυπάρχει αρμονικά στο ΕΛΙΑΜΕΠ και οι οποίοι ζητούν τη φινλανδοποίηση της χώρας μας στο όνομα του κατευνασμού της Τουρκίας.
Ό,τι, πάντως, και εάν δηλώνει ο ίδιος, είναι προφανές ότι έχει χάσει την ψυχραιμία του και επιτίθεται κατά πάντων, πιστεύοντας ότι με μειωτικούς και χυδαίους χαρακτηρισμούς θα απαξιώσει την κριτική που ασκείται σε όσα δημοσίως είπε, επιλέγοντας όχι να απαντήσει επί της ουσίας αλλά με ad hominem επιθέσεις. Στάση που σαφώς δεν ταιριάζει σε έναν άνθρωπο ο οποίος, μεταξύ άλλων, είναι και καθηγητής νέων που θέλουν να εντρυφήσουν στην επιστήμη του.
«Είστε βλάκες, φυλλάδα και δημοσιογράφοι της καρπαζιάς» ανέφερε
Ο κ. Καλόγηρος επικοινώνησε με τον Θάνο Βερέμη με προφανώς καλή διάθεση και στην αρχή της συζήτησης τόνισε απευθυνόμενος στον καθηγητή: «Είπατε προχθές κάτι σε μια διαδικτυακή ημερίδα και θα ήθελα να σας παρακαλέσω, επειδή εμείς ασκούμε κριτική, σέβομαι τον άνθρωπο, αλλά διαφωνώ με κάποια πράγματα». Πριν προλάβει όμως να ολοκληρώσει αυτό που έλεγε, ο κ. Βερέμης, εμφανώς εκνευρισμένος, τον διέκοψε: «Με τι διαφωνείτε; Για πείτε μου. Με ποιο πράγμα;»
Ο κ. Καλόγηρος, προσπαθώντας να συνεχίσει την κουβέντα, πρόσθεσε ότι, κατά την ταπεινή του άποψη, «η άποψη που εκφράσατε δημοσίως, ότι θα πάνε χιλιάδες Τούρκοι και θα καταλάβουν το νησί και θα γίνουν όλα αυτά τα οποία αναφέρατε, κάτι, κατά την άποψή μου, είναι μια προσπάθεια εκφοβισμού των Ελλήνων, μας πήραν τα νησιά», για να ακούσει το ειρωνικό «α, έτσι;» από τον Θάνο Βερέμη.
«Εγώ έτσι το βλέπω» απάντησε ο Στέργιος Καλόγηρος. Τότε ο κ. Βερέμης επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση λέγοντας: «Και για πείτε μου… Οταν εκφοβιστούν οι Έλληνες, τι θα κάνουν όταν εκφοβιστούν, για πείτε μου, πώς το φαντάζεστε;»
Ο κ. Βερέμης, μάλιστα, απέτρεψε κάθε προσπάθεια που έκανε ο κ. Καλόγηρος για μια δομημένη κουβέντα γύρω από το θέμα. «Κύριε καθηγητά, εγώ σέβομαι την άποψή σας και έχω το θάρρος και σας καλώ αν θέλετε…» απαντώντας του: «Όχι, όχι, πείτε μου για να καταλάβω κι εγώ».
Αντί να υπερασπιστεί αυτό που είπε ο κ. Βερέμης, να ανασκευάσει ή να δώσει οποιαδήποτε εξήγηση, προτίμησε να αρχίσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον της εφημερίδας που κρατάτε στα χέρια σας, ξεσπώντας σε έναν μονόλογο: «Πρέπει να σας πω, πρέπει να σας πω, ένα λεπτό, ένα λεπτό… Πρέπει να σας πω ότι αυτή η φυλλάδα, η φυλλάδα που λέγεται “δημοκρατία”, γιατί πρόκειται περί φυλλάδας βέβαια, δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, πρόκειται περί ενός αστείου εντύπου και ο κύριος Φιλιππάκης, ο οποίος είναι ο επικεφαλής, είναι ένα πρόσωπο που εγώ δεν το ξέρω προσωπικά, αλλά εν πάση περιπτώσει, ρώτησα γύρω μου δημοσιογράφους και γελάγανε. Εν πάση περιπτώσει, ας πούμε ότι είναι σοβαρή εφημερίδα, ότι έχει δίκιο. Πώς εγώ προκαλώ πανικό εις τους Έλληνες και τι θα κάνουν οι Έλληνες πανικοβλημένοι; Θα πάνε να πολεμήσουν ή θα πάνε σπίτια τους, να κρυφτούν στα υπόγεια; Πείτε μου εσείς, δηλαδή, τι καταλαβαίνετε; Για να καταλάβω και εγώ!»
Παρά τις προσπάθειες του Στέργιου Καλόγηρου να συνεχιστεί η κουβέντα, ο Θάνος Βερέμης επέμεινε: «Όχι, πείτε μου. Σας παρακαλώ. Απαντήστε μου σε αυτή την ερώτηση». Αν και ο δημοσιογράφος προσπάθησε να απαντήσει, ο κ. Βερέμης επέμεινε στον μονόλογό του, λέγοντας: «Μπήκε ένας άνθρωπος να του φάνε το σπίτι. Τι κάνει; Παίρνει ένα τουφέκι και ορμάει».
Όταν ο κ. Καλόγηρος τόλμηξε να θίξει το ζήτημα του ΕΛΙΑΜΕΠ, αναφέροντας ότι στον συγκεκριμένο οργανισμό, στον οποίο είναι αντιπρόεδρος ο κ. Βερέμης, «έχετε κάποιες απόψεις και με άλλες συμφωνούμε, με άλλες διαφωνούμε», ο καθηγητής επέμεινε στον επιθετικό του τόνο: «Με ποιες διαφωνείτε; Πείτε μου να ξέρω με ποιες διαφωνείτε». Και παρότι ακόμα μία φορά ο κ. Καλόγηρος πήγε να του απαντήσει λέγοντας: «Κοιτάξτε, εγώ διαφωνώ με τον τρόπο που το είπατε. Θεωρώ ότι το ΕΛΙΑΜΕΠ δεν έχει τις απόψεις που πρέπει να εκφράζονται για τον ελληνικό λαό. Έχετε κάποιες…», ο Θάνος Βερέμης τον διέκοψε με εμφανή σαρκαστικό τόνο ακόμα μία φορά: «Ποιες είναι αυτές; Για πείτε μου να ξέρω και εγώ για να μάθω, να αλλάξω. Πείτε μου να ξέρω και εγώ, γιατί δεν ξέρω».
Στην ειλικρινή τοποθέτηση του δημοσιογράφου ότι οι «απόψεις οι οποίες εκφράζετε εσείς και ο κύριος Ντόκος, που ήταν παλιά σύμβουλος του κ. Σημίτη και τώρα είναι σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, και όλη αυτή η ομάδα του ΕΛΙΑΜΕΠ θεωρώ ότι δεν εκφράζει και τα συναισθήματα του ελληνικού λαού ή τις απόψεις του ελληνικού λαού, εκφράζετε πολύ πιο προχωρημένες απόψεις», ο καθηγητής επέλεξε ακόμα μία φορά να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, απαντώντας με ερώτηση που σαφή στόχο είχε να μην απαντήσει επί της ουσίας ο ίδιος: «Ποιες είναι οι απόψεις του ελληνικού λαού; Πείτε μου».
Ο Στέργιος Καλόγηρος επέμεινε να προσπαθεί να φτάσει στην ουσία, απαντώντας στον κ. Βερέμη: «Δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε, κύριε καθηγητά, δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από αυτό που έχουμε σήμερα ως Ελλάδα». Στο σημείο εκείνο, ακόμα μία φορά σε εμφανώς δύσκολη θέση, ο Θάνος Βερέμης τον ρώτησε εάν τον άκουσε να λέει «ότι θα εκχωρήσουμε ή ότι θα μας το πάρουνε».
Ο δημοσιογράφος, θεωρώντας ότι η υπομονή του επιτέλους ανταμείφθηκε και θα συζητούσαν επί του προκειμένου, αντέτεινε στον καθηγητή: «Ακουσα, όμως, να λέτε, κύριε καθηγητά, ότι το σχέδιο ότι οι Τούρκοι θα εισβάλουν στο Καστελόριζο και θεωρείτε δεδομένο ότι εμείς θα χάσουμε, και θεωρείτε δεδομένο ότι θα μας συγκεντρώσουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και, αφού θα χάσουμε, περιμένουμε, θα περιμένουμε, είπατε, κάποια βοήθεια και κυρώσεις από Αμερική, από Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρα εσείς θεωρείτε δεδομένο ότι θα γίνει μια εισβολή και ότι οι Τούρκοι θα κερδίζουν και εμείς θα χάσουμε. Αυτό, όπως το αφήσατε να εννοηθεί, αυτό λέτε. Αυτό αφήνετε να εννοηθεί. Μπορεί να μην εκφραστήκατε καλά».
Στο σημείο αυτό ο κ. Βερέμης, αφού ρώτησε το όνομα του κ. Καλογήρου, αποφεύγοντας να δώσει σαφείς απαντήσεις, προτίμησε να πει: «Ακούστε να δείτε. Ο καθένας έχει την άποψή του και καταλαβαίνει ό,τι θέλει να καταλάβει. Τώρα, αν εσείς θέλετε να καταλάβετε αυτό, δικαίωμά σας. Εγώ δεν μπορώ να σας αλλάξω μυαλά».
Ο κ. Καλόγηρος επέμεινε και προσπάθησε να δώσει στον Θάνο Βερέμη την ευκαιρία να εξηγήσει τι ακριβώς εννοούσε, για να λάβει ξανά μια νεφελώδη απάντηση: «Εγώ λέω αυτό που νομίζω και αυτό που νομίζω, ακούτε λιγάκι να μαθαίνετε και εσείς». «Και τι εννοούσατε όταν είπατε “θα χάσουμε το Καστελόριζο”;» του αντέτεινε ο δημοσιογράφος. Η απάντηση του Θάνου Βερέμη ήταν ακόμα μία φορά η… μπάλα στην εξέδρα: «Είμαι 78 χρόνων και μια ζωή ασχολούμαι με την Ελλάδα. Λοιπόν, μη μου κάνετε μάθημα πατριωτισμού! Εσείς τι έχετε κάνει για την Ελλάδα, εκτός από το να λέτε λόγια;»
Από ό,τι φαίνεται όμως, ο κ. Βερέμης είχε αποφασίσει να τελειώσει με… έκρηξη την κουβέντα, αντί να συνδιαλεγεί με τον δημοσιογράφο, ο οποίος απλώς έκανε τη δουλειά του. Στην απάντηση του κ. Καλογήρου ότι ο ίδιος δεν έχει πουλήσει την Ελλάδα, όπως κάποιοι πολιτικοί, ο Θάνος Βερέμης έχασε την ψυχραιμία του και αποφάσισε να υβρίσει τον δημοσιογράφο: «Ε, άντε στον διάολο, μαλάκα, ε, μαλάκα! Αϊ στον διάολο!»
Ο Στέργιος Καλόγηρος, πιστός στη δημοσιογραφική δεοντολογία και ξεπερνώντας τις προσωπικές επιθέσεις, επικοινώνησε ξανά με τον κ. Βερέμη, δηλώνοντάς του το όνομα και το μέσο του εξαρχής.
Πιο ήρεμος μετά το πρώτο του ξέσπασμα, ο κ. Βερέμης προσπάθησε να υπερασπιστεί το ΕΛΙΑΜΕΠ και τον εαυτό του λέγοντας: «Δεν θέλω να ασχολούμαι με βλακείες. Σας θυμίζω κάποιον άλλο του ΕΛΙΑΜΕΠ, που ίσως έχετε ξεχάσει. Τον κύριο Γιάννη Βαληνάκη, ήταν δέκα χρόνια, γιατί μου λέτε το ΕΛΙΑΜΕΠ, ποιο ΕΛΙΑΜΕΠ. Το ΕΛΙΑΜΕΠ έχει όλες τις απόψεις. Και τις δικές μου, που είμαι, ας πούμε, υπερπατριώτης, υπερπατριώτης λέω, και του κ. Βαληνάκη, που είναι επίσης υπερπατριώτης και υπουργός Εξωτερικών παλιά, αν θυμόσαστε…»
Αντί όμως να συνεχίσει στον ίδιο τόνο, επιτέθηκε κατά του εκδότη της «δημοκρατίας» Ιωάννη Φιλιππάκη, χωρίς να γνωρίζουμε εάν θεωρεί ότι αυτός έγραψε το άρθρο που παρέθετε τις απόψεις του κ. Βερέμη ή ότι έπρεπε να το… κόψει, λέγοντας: «Λοιπόν, τι μου λέτε τώρα, το ΕΛΙΑΜΕΠ τώρα… Βγήκε ένας δημοσιογράφος της πλάκας, της καρπαζιάς και μας κάνει μάθημα, μας κάνει μάθημα πατριωτισμού. Ο κύριος Φιλιππάκης, τρομάρα του! Μας κάνει εμάς μάθημα πατριωτισμού! Έχω φάει τη ζωή μου να υποστηρίζω τις ελληνικές υποθέσεις σε ξένα βήματα, και μου κάνουν μάθημα πατριωτισμού».
Ανταπάντηση
Ο Στέργιος Καλόγηρος, τηρώντας ακόμα μία φορά τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, του ανταπάντησε πως, κατά την άποψή του, τόσο ο κ. Φιλιππάκης όσο και ο κ. Ριζούλης κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους, παρότι ο κ. Βερέμης έχει άλλη άποψη. «Μπράβο. Συγχαρητήρια σε εσάς και σε αυτά που πιστεύετε» ήταν η ειρωνική απάντηση του κ. Βερέμη.
Παρά τη συνεχή ειρωνεία και τις υβριστικές επιθέσεις, ο Στέργιος Καλόγηρος πρόσφερε στον κ. Βερέμη βήμα στην εκπομπή του, κάτι όμως που απέκλεισε ο καθηγητής όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί, όπως είπε, «δεν θέλω να βγω, γιατί κατάλαβα ποιος είστε», σε ακόμη μία επίθεση με προσωπικό χαρακτήρα.