Έχουμε ένα από τα σκληρότερα, αλλά πιο αναποτελεσματικά lockdowns ανά την υφήλιο, λέει ο καθηγητής
Τις εγκληματικές παραλείψεις και αστοχίες της κυβερνητικής πολιτικής. που απειλούν να τινάξουν στον αέρα το ασθμαίνον σύστημα υγείας και να δώσουν παράλληλα τη χαριστική βολή σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, επισήμανε ο καθηγητής Παθολογίας, Ερευνας και Πολιτικής Υγείας, Επιστημών Δεδομένων και Στατιστικής του Στάνφορντ, Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Κρήτη TV. Σύμφωνα με τον ομογενή επιστήμονα, η Ελλάδα έχει ένα από τα σκληρότερα και πλέον αναποτελεσματικά lockdown ανά την υφήλιο, το οποίο όχι μόνο δεν αναχαιτίζει την πανδημία, αλλά αντιθέτως τη χειροτερεύει, παρά το γεγονός ότι βαθμολογείται με 80 στον δείκτη της Οξφόρδης αναφορικά με την αυστηρότητα των μέτρων.
«Έχουμε πάρει τη λάθος στράτα αν θεωρούμε ότι το lockdown είναι η συνταγή που θα μας λύσει τα προβλήματα. Είναι σαν να λέμε ότι ξεκινάμε στην Ελλάδα έναν πόλεμο με την Τουρκία και, αντί να υπερασπιστούμε το πέλαγος, τα νησιά και τους ανοιχτούς μας χώρους, κλειδωνόμαστε όλοι στην Ακρόπολη και περιμένουμε να λυθεί το πρόβλημα» σημείωσε. Στη συνέχεια στηλίτευσε όλους εκείνους που βγαίνουν καθημερινά στα τηλεπαράθυρα και κουνούν το δάχτυλο στους απλούς πολίτες, επιρρίπτοντάς τους ευθύνες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
«Φταίνε οι απλοί άνθρωποι, επειδή το κράτος δεν τους έχει δώσει τα στοιχειώδη για να τους προστατεύσει; Φταίνε αυτοί, επειδή “πακετάρονται” στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Φταίνε αυτοί επειδή δεν υπάρχουν υποδομές στα σχολεία; Φταίνε επειδή δεν υπάρχει τηλεργασία; Φταίνε αυτοί επειδή το κράτος τούς κλειδώνει μέσα από τις 6 για να κυκλοφορούν οι αστυνομικοί μόνο;» διερωτήθηκε, τονίζοντας πως η απαγόρευση κυκλοφορίας από το απόγευμα, με παράλληλη αύξηση περιπολιών αντί για αύξηση των τεστ, είναι μια αυτοκτονική κίνηση που ουδεμία σχέση έχει με την επιστήμη.
Μια εθνική μελέτη επιπολασμού, που κοστίζει όσο μια δημοσκόπηση, θα έδινε, σύμφωνα με τον καθηγητή, μια ξεκάθαρη εικόνα της πορείας του Covid-19 στη χώρα. Οπως είπε, κατά τη διάρκεια του 2020 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα συνολικά 65 δημοσκοπήσεις, όλες με θέμα ποια πολιτική παράταξη προτιμούν οι πολίτες.
«Χρειάζεται, λοιπόν, να γίνει κάτι αντίστοιχο και για κάτι που στοιχίζει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Μας ενδιαφέρει μόνο ποιο κόμμα θα ψηφίσουν οι Ελληνες; Νομίζω, μας ενδιαφέρουν και οι ανθρώπινες ζωές…» υπογράμμισε, τονίζοντας πως η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικούς επιστήμονες που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια.
Αναφορικά με τα εμβόλια, ο δρ Ιωαννίδης τόνισε πως πρόκειται για σπουδαία όπλα στη φαρέτρα της ανθρωπότητας, τα οποία, ωστόσο, θα φτάσουν μετά τη λήξη της μάχης. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, λιγότερο από το 1% του πληθυσμού στη χώρα μας έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ το ποσοστό του μολυσμένου πληθυσμού κυμαίνεται από 6% έως 39%.
«Τα εμβόλια είναι χρήσιμα, δεν είναι πανάκεια. Πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε με σύνεση, προσεκτικά, γνωρίζοντας πού πηγαίνουμε. Αν δεν έχουμε σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση, δεν μπορούμε να ξέρουμε πού πηγαίνουμε. Σας μιλώ ως επιδημιολόγος – χωρίς δεδομένα, είναι σαν να βλέπετε έναν τενίστα χωρίς ρακέτα του τένις».
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, ο διακεκριμένος γιατρός επισήμανε για πολλοστή φορά πως η πανδημία του κορονοϊού είναι μια πανδημία ανισοτήτων και τα μέτρα για την αντιμετώπισή της δημιουργούν πολλούς φτωχούς, εξαθλιωμένους, εξαγριωμένους και εκμαυλισμένους πολίτες.
Ασυνεννοησία στην κυβέρνηση! Τρεις φορές άλλαξαν γνώμη για το take away
Κάθε προηγούμενο ρεκόρ ασυνεννοησίας και ανευθυνότητας έσπασε η κυβέρνηση με τις χθεσινές ανακοινώσεις της αναφορικά με τη λειτουργία των take away τα Σαββατοκύριακα από τα καταστήματα εστίασης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, αφού σε λιγότερο από έξι ώρες οι υπεύθυνοι άλλαξαν γνώμη τρεις φορές!
Πιο αναλυτικά, το πρωί του Σαββάτου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης είχε πει ότι σταματά το take away από τα καταστήματα εστίασης για τα Σαββατοκύριακα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οπως είπε, η απόφαση αυτή ελήφθη από τους ειδικούς, διότι έχει παρατηρηθεί πάρα πολύ μεγάλος συνωστισμός μπροστά από τα καταστήματα που έπαιρνε ο κόσμος το φαγητό του ή τον καφέ του.
«Έτσι, το take away τα Σαββατοκύριακα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη σταματάει, αλλά το delivery, η διανομή φαγητού στα σπίτια, συνεχίζεται κανονικά» είχε δηλώσει.
Λίγο αργότερα, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο διευκρίνισε ότι η απαγόρευση ισχύει για την Κυριακή 7 και το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Φεβρουαρίου μόνο στις περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής και από τις επιχειρήσεις αρτοζαχαροπλαστείων, φούρνων και λοιπών επιχειρήσεων που η πώληση καφέ δεν αποτελεί κύρια δραστηριότητα.
Λίγες ώρες μετά, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο υπουργός Ανάπτυξης με δήλωσή του πήρε πίσω όλα τα προηγούμενα:
«H κυβέρνηση αξιολόγησε ότι το μέτρο της προσωρινής αναστολής του take away θα δημιουργήσει μεγαλύτερη σύγχυση και θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα. Ως εκ τούτου, ανακοινώνουμε ότι το take away θα λειτουργεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και τα Σαββατοκύριακα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να απολογηθεί για την «αναστάτωση», στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter.
«Συγγνώμη για την αναστάτωση, αλλά αυτό το μέτρο που αποφασίστηκε χθες υπό τις προτάσεις της επιτροπής δεν μπορούσε πρακτικά να υλοποιηθεί. Ασφαλώς πρέπει να τηρούνται από όλους όμως τα υγειονομικά μέτρα» έγραψε.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το πρωτοφανές αλαλούμ είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες επιχειρηματίες να μη γνωρίζουν ποια από τις δύο αποφάσεις ισχύει τελικά και να μη λειτουργήσουν τα καταστήματά τους χάνοντας την ευκαιρία να αυξήσουν λίγο τον φτωχό τους τζίρο, την ώρα που ο πρωθυπουργός γλεντούσε ανέμελα στις βεράντες σπιτιών στην Ικαρία και ο Άδωνις ζητούσε συγγνώμη μέσω twitter.
Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για αδιανόητη στάση της κυβέρνησης, «ενδεικτική της αντιμετώπισης που έχει σε όλη τη διαχείριση της πανδημίας».
Εμείς σε κάθε περίπτωση κρατάμε την ανάσα μας, μήπως έχουμε και άλλη ανατροπή αυτές τις ημέρες με το take away, γιατί με αυτήν την κυβέρνηση όλα είναι πιθανά!