Έντονος καβγάς των επιστημόνων πριν πάρουν την απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Μια μαραθώνια σύσκεψη με έντονες διαφωνίες μεταξύ των μελών της επιτροπής του υπουργείου Υγείας και πρωτοφανείς καβγάδες προηγήθηκε των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για την αυστηροποίηση των μέτρων σε Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλες «κόκκινες» περιοχές, όπου παρατηρείται γενικευμένη αύξηση των κρουσμάτων.
Αντιπαραθέσεις και κόντρες με «αιχμή» τα σχολεία και την αγορά συνθέτουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις των ειδικών, οι οποίοι, αν και δεν πείθονται ο ένας από τα επιχειρήματα του άλλου, επιδιώκουν να πείσουν την κοινωνία για τους αυστηρούς περιορισμούς που εισηγούνται στην κυβέρνηση!
Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι τα μέλη της επιτροπής πρότειναν να ληφθεί απόφαση για την Αττική σε επόμενη συνεδρίαση! Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, εισέπραξαν ένα μεγαλοπρεπέστατο «όχι» από την κυβέρνηση, που απαιτούσε οπωσδήποτε μια εισήγηση για να προλάβει την κοσμοπλημμύρα που αναμενόταν το Σαββατοκύριακο λόγω της καλοκαιρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι έγιναν έξαλλοι με τον Γκίκα Μαγιορκίνη που υπαγόρευε σχεδόν διαβάζοντας τις εντολές της κυβέρνησης, ενώ οι καθηγητές Σύψας και Βατόπουλος έδωσαν μάχη μέχρι τέλους για να κλείσουν τα σχολεία.
Τελικά έπειτα από τηλεδιάσκεψη-θρίλερ, που διήρκεσε εννέα ώρες, και αφού είχε αναβληθεί για μιάμιση ώρα η επίσημη ενημέρωση των 18.00, οι 32 επιστήμονες της επιτροπής κατέθεσαν την εισήγησή τους και η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα επιπλέον μέτρα, που φαίνεται ότι τα είχε σχεδόν έτοιμα…
Διά στόματος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά ανακοινώθηκε και επίσημα ότι στην Αττική των 4.400 ενεργών κρουσμάτων, στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας αρχίζει στις 6 το απόγευμα και ισχύει έως τις 5 το πρωί. Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέτρα που θα ισχύσουν έως τις 15 Φεβρουαρίου, τα λύκεια θα λειτουργούν μόνο με τηλεκπαίδευση, το λιανεμπόριο μόνο με τη μέθοδο του click away και τα μαγαζιά μόνο τις καθημερινές, από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, όπως και τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ. Τα Σαββατοκύριακα θα παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία, από τις 7 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία λαϊκών αγορών τα Σαββατοκύριακα, αρχής γενομένης από το επόμενο. Οι χώροι λατρείας θα λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει έως σήμερα. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, σε περιοχές που παρατηρείται μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο θα ισχύουν για τις επόμενες επτά μέρες τα περιοριστικά μέτρα πέραν των γενικών απαγορεύσεων που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα.
Αυτές οι περιοχές είναι οι Δήμοι Εορδαίας, Θήβας και Τανάγρας, Σπάρτης, Ζακύνθου, ενώ στις «κόκκινες» προστίθενται η Λέσβος, το Ρέθυμνο, ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού στην Πιερία, ο Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων Ευβοίας, ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης και ο Δήμος Τεμπών.
«Σκληρό» lockdown τύπου Μαρτίου θα εφαρμοστεί, επίσης, στους Δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Λασιθίου λόγω της ραγδαίας μετάδοσης του ιού. Σε αυτές τις περιοχές αναστέλλεται η λειτουργία της αγοράς και ανοιχτά θα είναι μόνο σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία. Κλείνουν, επίσης, τα σχολεία όλων των βαθμίδων και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, εκτός από τη Μύκονο και τη Θήρα, που κλείνουν μόνο γυμνάσια και λύκεια. Στους παραπάνω δήμους επιτρέπονται η είσοδος και η έξοδος από αυτούς μόνο για λόγους εργασίας, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστηρίων. Δεν επιτρέπονται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.
Τέλος, στις περιοχές αυτές αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 μέρες. Παράλληλα, παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα καθώς και η λειτουργία των χώρων πολιτισμού. Στη χθεσινή συνεδρίαση των ειδικών δεν έπεσε καν στο τραπέζι ο τομέας του αθλητισμού. «Οι αποφάσεις για το άνοιγμα ή μη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων είναι μια πολυπαραγοντική εξίσωση. Η όποια απόφαση δεν στηρίζεται σε εμμονικά σύνδρομα ούτε στελεχών της κυβέρνησης ούτε των επιδημιολόγων» είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς προσπαθώντας να πείσει ότι όλα… ήταν καλά!
ΑΠΘ: Καμία αύξηση προς το παρόν στο ιικό φορτίο των λυμάτων
Στα ίδια επίπεδα όπως και την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκεται το ιικό φορτίο, από τα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της διεπιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.
«Δεν έχουμε εκρηκτικό ρυθμό ανόδου, δε μιλάμε επί του παρόντος για μια δραματική επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην πόλη μας, είμαστε σε ένα σημείο όπου απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση και ακαριαία ανακλαστικά στην εκτίμηση των δεδομένων που καθημερινά προκύπτουν» δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
Εξήγησε ότι «λόγω της κρισιμότητας των δεδομένων και της ακρίβειας που πρέπει να έχουν, ώστε να μπορεί και η Πολιτεία να λαμβάνει τις κατάλληλες κάθε φορά αποφάσεις, σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ αποφασίσαμε να πάρουμε και ένα πρόσθετο δείγμα από τα λύματα, για το οποίο θα έχουμε σύντομα τα αποτελέσματα της ανάλυσης».
Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα επιδημιολογίας λυμάτων του ΑΠΘ την περασμένη Τετάρτη προειδοποίησε για μια έντονα αυξητική τάση του ιικού φορτίου στα λύματα, καθώς οι δύο τελευταίες μετρήσεις της έδειχναν μια άνοδο της τάξης του 50% σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων οκτώ μετρήσεων, όπου το ιικό φορτίο ήταν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα.
Στα διαγράμματα που παρουσιάζει η αρμόδια υπηρεσία οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με κόκκινο χρώμα αντιστοιχούν σε περισσότερα από 500 κρούσματα -όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ-, οι μέρες που καταγράφονται με πορτοκαλί σε 100-400 κρούσματα και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από 100 κρούσματα.
Καπραβέλος: Να κλείσουν εδώ και τώρα τα σχολεία
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού μέσα από τα σχολεία κρούει ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της Βʼ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, ζητώντας να κλείσουν τα σχολεία, όλων των βαθμίδων, από Δευτέρα!
Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, τα σχολεία άνοιξαν, η κινητικότητα έχει υπεραυξηθεί και για να μη φτάσουμε να κλείσουμε την αγορά, όλα τα σχολεία μπορούν να κλείσουν άμεσα πριν φτάσουμε στην έκρηξη. «Ηταν υψηλού ρίσκου η απόφαση να ανοίξουμε τα σχολεία, το είχα πει από τις 15 Ιανουαρίου, δεν υπάρχει άλλη λύση, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, πριν φτάσουμε στην έκρηξη. Χρειάζεται αυστηροποίηση μέτρων, όχι ελέγχων. Σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αθήνα πρέπει αυτή τη στιγμή να επανεξετάσουμε ζητήματα» τόνισε.
Για τα κρούσματα στα παιδιά διευκρίνισε: «Κρούσματα αρχίσαμε να βλέπουμε σε νεαρή ηλικία, ευτυχώς που δεν έχουν βαριά συμπτωματολογία, ακόμα οι ΜΕΘ δεν πιέζονται. Υπάρχουν κρούσματα και στα παιδιά σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο στην Ελλάδα, δεν υπάρχει πια ο μύθος ότι τα παιδιά δεν νοσούν. Υπάρχει χαμηλή ανοσία, χαμηλή διαθεσιμότητα εμβολίων, δεν είμαστε οπλισμένοι».
Αυτά τα λόγια του καθηγητή Καπραβέλου προκάλεσαν την αντίδραση άλλων γιατρών, όπως του Γιώργου Παυλάκη, γιατρού – ερευνητή, ο οποίος σχολίασε: «Αυτή τη στιγμή από άποψη κρουσμάτων ανά εκατομμύριο η Αθήνα μετρά ακριβώς το ίδιο με τις 26 Οκτώβρη, λίγο πριν “σκάσει” η Θεσσαλονίκη. Τότε έπρεπε να γίνει αυστηρό κλείσιμο και την πλήρωσε η Θεσσαλονίκη. Ας μη γίνει το ίδιο».