Στο σταθερό και συνεχώς αναπτυσσόμενο πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας που έχει δημιουργηθεί με τη Γαλλία επέλεξε να αναφερθεί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Τανάγρα, όπου και βρισκόταν στο πλαίσιο της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών της διμερούς άσκησης «Σκύρος 2021».
Ασκηση στο πλαίσιο της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας, τα γαλλικά αεροσκάφη πέταξαν ως την περιοχή του Καστελόριζου, που πολύ πρόσφατα ήταν στη δίνη του κυκλώνα στη στρατιωτική ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα για τις δυνατότητές τους.
«Εξέχουσα ευκαιρία»
Από τον χώρο της 114 Πτέρυγας Μάχης ο Νίκος Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε την άσκηση μια εξέχουσα ευκαιρία για τις δύο χώρες να έλθουν πιο κοντά και να αναπτύξουν τρόπους προσέγγισης σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και να στείλουν ένα σαφές μήνυμα της αποτρεπτικής μας δύναμης.
Υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό ότι από τη βάση αυτή σε λίγους μήνες θα επιχειρούν και τα πρώτα ελληνικά Rafale», συνεχίζοντας την παράδοση που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 με την απόκτηση των αεροσκαφών Mirage F1 και συνεχίστηκε τις επόμενες δεκαετίες μετά τα Mirage 2000 και τα Mirage 2000-5, που ακόμα υπηρετούν την Πολεμική Αεροπορία. «Με τη σημερινή άσκηση οι αεροπόροι μας παίρνουν μία πρόγευση των δυνατοτήτων των νέων αεροσκαφών, η προμήθεια των οποίων συμφωνήθηκε πρόσφατα και εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων» συμπλήρωσε.
Την άσκηση παρακολούθησαν, πέραν του υπουργού Εθνικής Αμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο αρχηγός της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας στρατηγός Λοράν Λερμπέτ, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Πατρίκ Μεσονάβ και ακόλουθοι Αμυνας από πολλές πρεσβείες. Στον χαιρετισμό του ο Γάλλος πρέσβης καλωσόρισε την Ελλάδα «στο κλαμπ των Rafale», ενώ επισήμανε ότι η χώρα μας απέκτησε «όπλα ανωτερότητας και δύναμης».
Αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο δήλωσε ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει ασταθές περιβάλλον», ενώ τόνισε ότι η Γαλλία «προσφέρει τη στρατηγική της συνεργασία» καθώς μοιράζεται ένα «κοινό όραμα» με την Ελλάδα για «ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, με σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε κράτους, χωρίς απειλές και εκφοβισμό».