Η Αγκυρα προκαλεί και απειλεί την Ελλάδα με ψέματα και φθηνές δικαιολογίες, ενώ το Βερολίνο σφυρίζει προκλητικά αδιάφορα
Επιμένουν να προκαλούν οι Τούρκοι, κάνοντας το… άσπρο μαύρο, καθώς χθες ο Χουλουσί Ακάρ έσπευσε να «βαφτίσει» επιστημονικές έρευνες τις διαρκείς παραβιάσεις των ορίων της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ από τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη. Μετά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα ομόλογό του Ανεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ στο Βερολίνο, μετά το πέρας της οποίας υπενθυμίζεται ότι δεν δόθηκε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε χθες με δηλώσεις του σε όσα συζητήθηκαν.
Συγκεκριμένα κι αναφερόμενος στις διερευνητικές με την Ελλάδα για την ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ο Ακάρ τόνισε ότι περιμένει «πιο δημιουργικές επαφές μέσα στις επόμενες μέρες». Είπε ότι έχουν γίνει συνολικά οκτώ επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με τη χώρα του να περιμένει την Ελλάδα «να εμπλακεί περισσότερο στον διάλογο» στις επόμενες συναντήσεις.
«Ελπίζουμε ότι θα καταλήξουμε σε ειρηνικές λύσεις στα προβλήματα της Ελλάδας με την Τουρκία μέσω των διαπραγματεύσεων. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε όσα είναι απαραίτητα για την επίλυση των προβλημάτων» είπε επιπλέον ο Ακάρ. Μάλιστα, επισήμανε ότι η Τουρκία και τα ερευνητικά πλοία της δεν έχουν κάνει τίποτε περισσότερο όλο το προηγούμενο διάστημα από τεχνικές και επιστημονικές έρευνες! «Αποφεύγουμε κάθε συμπεριφορά και ενέργεια που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Από την άλλη, βέβαια, έχουμε συγκεκριμένα και κύρια δικαιώματα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε: «Ελπίζουμε ότι όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ θα παρουσιάσουν την ίδια αντικειμενική προσέγγιση με τη Γερμανία».
Την ίδια ώρα, την ικανοποίηση της Ουάσινγκτον για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν. Ο κ. Σάλιβαν εξέφρασε τη στήριξη της αμερικανικής διπλωματίας στα σχέδια του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Παράλληλα, διαμήνυσε ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να καταστήσει το ΝΑΤΟ βασικό πυλώνα της πολιτικής της για την ενίσχυση της διατλαντικής ασφάλειας.
Εναέριο «τείχος» στο Αιγαίο με Rafale, Mirage 2000 και F-16
Νύχτα και μέρα θα πετούν σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών τα ελληνικά και γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη που συμμετέχουν στην άσκηση «Σκύρος 2021». Η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει με αεροσκάφη Mirage 2000 και F-16, το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) με μονάδες επιφανείας, ενώ η γαλλική πολεμική αεροπορία με τέσσερα αεροσκάφη Rafale, δύο μεταγωγικά A400M Atlas και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού Α330 MRTT.
Σκοπός της συγκεκριμένης άσκησης, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, είναι η εξάσκηση του προσωπικού στην εκτέλεση σύνθετων αεροναυτικών επιχειρήσεων, όμως είναι σαφές ότι ταυτόχρονα αποτελεί ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για τη δυναμική και τις δυνατότητες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας τόσο σήμερα όσο και από τη στιγμή που θα παραλάβει τα νέα αεροσκάφη Rafale. Γι’ αυτό, άλλωστε, και η σημερινή ημέρα έχει καθοριστεί ως Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών, η οποία, όπως σημειώνεται, προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία λόγω και της πρόσφατης υπογραφής συμφωνίας πρόσκτησης 18 αεροσκαφών Rafale από τη χώρα μας. Την DV DAY θα παρακολουθήσουν η στρατιωτική και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα, γαλλική στρατιωτική αντιπροσωπία, ακόλουθοι άμυνας ξένων χωρών, καθώς και Έλληνες και Γάλλοι δημοσιογράφοι.
Η απόκτηση των συγκεκριμένων αεροσκαφών από την Ελλάδα αποτελεί, σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, ολική ανατροπή των ισορροπιών στον ουρανό του Αιγαίου και σαφώς δημιουργεί συνθήκες υπεροπλίας για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Οι αεροναυτικές ασκήσεις είναι σαφές ότι επιδεικνύουν τον συγκεκριμένο προσανατολισμό που η νέα μοίρα των Rafale θα λάβει, παρότι κατά κύριο λόγο είναι αεροσκάφη αεροπορικής υπεροχής.