Η στόχευση του Ερντογάν με το «πόκερ» των επαφών!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά έβαλε στο τραπέζι όλα τα «γκρίζα» θέματα και η ελληνική τα απέρριψε

  • Από τον Μιχάλη Ψύλο

Πρώτη είδηση στην ιστοσελίδα του CNNTurk χθες το μεσημέρι: «Επίδειξη δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο Το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη F-16, F4-E 2020 και μεταγωγικά ανεφοδιασμού CN-235 CASA, E7-T και KC-135R πραγματοποιούν εκπαιδευτική αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο». Πανομοιότυποι οι τίτλοι και τα ρεπορτάζ στις ιστοσελίδες της «Milliyet», της «Yeni Safak» και σε άλλες μεγάλες τουρκικές εφημερίδες, με εντυπωσιακές φωτογραφίες ανεφοδιασμού ενός τουρκικού F-16 στον αέρα. Και με την επισήμανση ότι «την είδηση ανέβασε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας στην επίσημη ιστοσελίδα του»!

«Ποιο είναι το περίεργο;» θα πείτε. Μα, την ώρα που ο τουρκικός Τύπος έκανε λόγο για «επίδειξη δύναμης», τελείωνε εσπευσμένα η πρώτη ελληνοτουρκική «διερευνητική συνάντηση» στο περίφημο οθωμανικό παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ, στην Κωνσταντινούπολη. Η πρώτη έπειτα από πέντε χρόνια συνάντηση κράτησε 3,5 ώρες και ολοκληρώθηκε δύο ώρες νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, προφανώς γιατί υπήρξε αδιέξοδο. Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι ο επόμενος γύρος θα γίνει στην Αθήνα.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Κωνσταντινούπολη αναφέρουν ότι «όπως αναμενόταν, η τουρκική πλευρά έβαλε στο τραπέζι για τον καθορισμό της ατζέντας όλα τα λεγόμενα «γκρίζα θέματα», και φυσικά η ελληνική αντιπροσωπία τα απέρριψε».

Οι εντολές στον επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας, πρέσβη Παύλο Αποστολίδη, ήταν η Αθήνα να συζητήσει μόνο για νησιωτική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Η τουρκική αντιπροσωπία -στην οποία μετείχε ως πρόσωπο-έκπληξη και ο Ιμπραήμ Καλίν, ο πιο στενός συνεργάτης του προέδρου Ερντογάν– δεν δίστασε να ανοίξει όλη τη βεντάλια των προκλητικών διεκδικήσεων της Αγκυρας και να ζητήσει διάλογο άνευ όρων και χωρίς προϋποθέσεις: αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας, «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και ο μηχανισμός για το Μεταναστευτικό.

Όπως έγραψε μάλιστα στο twitter o Ιμπραήμ Καλίν: «Υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας, είναι δυνατόν να επιλυθούν όλα τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου, και έχουμε τη βούληση για αυτό».

Ο αρθρογράφος της «Yeni Safak» Μεχμέτ Ακίν αποκαλύπτει μάλιστα ότι «το περασμένο  Σάββατο το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ευρεία σύσκεψη για την εξωτερική πολιτική, υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν».

Στη συνάντηση αυτή, στην οποία μετείχε επίσης ο Ιμπραήμ Καλίν, καθορίστηκε επακριβώς η τουρκική ατζέντα για τις διερευνητικές συνομιλίες. Και, προφανώς για να μην υπάρξει κάποιο «παραστράτημα» λόγω της παλιάς γνωριμίας των επικεφαλής των δύο αντιπροσωπιών, αποφασίστηκε να παραστεί και σαν «κέρβερος» ο εξ απορρήτων προεδρικός σύμβουλος Ιμπραήμ Καλίν. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει, άλλωστε, στο μυαλό του δύο τακτικές:

  • αυτήν του Χότζα (βάζουμε τα πάντα στο τραπέζι για να επιτύχουμε τελικά αυτά που πραγματικά θέλουμε),
  • αυτήν του «blame game», σε ποιον δηλαδή θα αποδοθούν οι ευθύνες διεθνώς για τη μη ευόδωση των συνομιλιών, συνεπώς και εναντίον ποιας πλευράς θα κλιμακωθούν οι διεθνείς πιέσεις.

Ουδείς, βέβαια, περίμενε ότι ο νέος γύρος των διερευνητικών επαφών θα απέδιδε κάτι περισσότερο. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι ΟΥΔΕΜΙΑ από τις 28 μεγάλης κυκλοφορίας τουρκικές εφημερίδες είχε χθες στην πρώτη σελίδα ως θέμα την επανάληψη των συνομιλιών. Ούτε μία ούτε μονόστηλο! Σαν να μην υπήρχε θέμα. Αλλά και από τις μεγάλες ιστοσελίδες, μόνο η Yeni Safak είχε μια αναφορά για την επανάληψη των «διερευνητικών συνομιλιών», με την επισήμανση ότι «τα προβλήματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να είναι στην κύρια ατζέντα».

Μόνο οι πολιτικά ανόητοι πιστεύουν ότι η Άγκυρα και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχουν πραγματική διάθεση για εποικοδομητικές συνομιλίες. Αφού ξεπέρασε η Τουρκία τον σκόπελο των ευρωπαϊκών κυρώσεων με την αμέριστη υποστήριξη της Γερμανίας, τώρα προσπαθεί να εμπλέξει την Ελλάδα στο παιχνίδι του «μουντζούρη», για να επιρρίψει στην Αθήνα την ευθύνη για το αναμενόμενο αδιέξοδο στις διερευνητικές και, κυρίως, για να εμφανιστεί ως αθώα περιστερά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και την ομάδα εξωτερικής πολιτικής και Αμυνας του προέδρου Μπάιντεν, που έχει δείξει με κάθε τρόπο πως δεν εμπιστεύεται πλέον τον Ερντογάν ως σύμμαχο.

Το αραβικό περιοδικό «Arab Weekly» δίνει μάλιστα και μια άλλη διάσταση, εκτιμώντας ότι «οι σκληροπυρηνικοί στρατιωτικοί ηγέτες στην Τουρκία είναι αυτοί που κατευθύνουν τον πρόεδρο Ερντογάν περισσότερο από ό,τι τους κατευθύνει αυτός». Και ο στρατός, παρά τις σαρωτικές εκκαθαρίσεις από τον Ερντογάν μετά το πραξικόπημα του 2016, παραμένει πάντα βασικός πρωταγωνιστής στις πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα