Αποκαλυπτικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών δείχνουν «εισβολή» ρευστού από… αμαρτωλά νησιά
Ακόμα και το Κατάρ επισκέφτηκε αρκετές φορές η κυβέρνηση για την αναζήτηση επενδυτών, ωστόσο οι επενδύσεις ήρθαν τελικά από περιοχές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν… σεσημασμένες. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τον Δεκέμβριο, αποκαλύπτεται ότι στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, στην οποία συμμετέχουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, δραστηριοποιήθηκαν επενδυτές από… εξωτικές χώρες, που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι.
Ειδικότερα, πρόκειται για τα Νησιά Κέιμαν, τα Νησιά Μάρσαλ, τις Βερμούδες, το Γκέρνσεϊ, τις Σεϊχέλες και τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Για όσους δεν γνωρίζουν, οι περισσότερες από αυτές τις χώρες είναι γνωστές διεθνώς για τη «φιλοξενία» offshore εταιριών. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι θεωρείται δύσκολο να ελεγχθούν οι επιχειρήσεις από φορολογικούς παραδείσους, καθώς στην πλειονότητά τους δεν εμφανίζεται ο πραγματικός δικαιούχος, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις πίσω από τις επενδυτικές δραστηριότητες να κρύβονται και εγχώριοι επιχειρηματίες. Αίσθηση προκαλεί ότι τα Νησιά Κέιμαν δραστηριοποιούνται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με 20 μερίδες, τα Νησιά Μάρσαλ με 13, οι Βερμούδες με 6, το Γκέρνσεϊ με 2, όπως και οι Σεϊχέλες, ενώ με μία ενεργή μερίδα συμμετέχουν οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι. Στη… λίστα βρίσκεται και ο Παναμάς, με 4 μερίδες, μια χώρα που είχε ταράξει τα νερά της διεθνούς κοινότητας πριν από λίγα χρόνια, με το σκάνδαλο «Panama Papers».
Παρότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν βιώνει μέρες άνθησης, φαίνεται ότι επενδυτές… υπάρχουν, και μάλιστα αγγίζουν τις χώρες των «αρίστων», με τις offshore και τα κρυμμένα εισοδήματα. Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δραστηριοποιούνται επενδυτές από… εξωτικές χώρες στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ωστόσο προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δείχνουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για μια οικονομία που έκλεισε με έλλειμμα 18,2 δισ. ευρώ και βρίσκεται σε lockdown.
Άκρως ανησυχητικό φαινόμενο, αν αναλογιστεί κανείς το μότο που συνηθίζουν να λένε οι χρηματιστές, ότι «το χρηματιστήριο μιας χώρας είναι ο καθρέφτης της πραγματικής οικονομίας». Και της κυβέρνησης, μπορεί να προσθέσεις κάποιος…