Το «Politico» με δημοσίευμά του ξεσκέπασε την παράνομη διαδρομή περισσότερων δόσεων από την Ελλάδα προς το Βερολίνο
Σοβαρά εκτεθειμένος έχει βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την αποκάλυψη του «Politico» πως η Ελλάδα δεν αγόρασε όσα εμβόλια δικαιούνταν προκειμένου να μπορέσει η Γερμανία να υπερβεί το δικό της όριο! Για την εγκληματική απόφαση, που θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές Ελλήνων, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής κανένα σχόλιο. Το δημοσίευμα του έγκριτου περιοδικού, που είχε επικρίνει ξανά προ μερικών ημερών την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την απόφαση να εμβολιάσει κομματικούς παρατρεχάμενους πριν από τους υγειονομικούς, αναφέρει πως η Αθήνα δεν παρήγγειλε ούτε τα μισά από τα εμβόλια που δικαιούται με βάση τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με το περιοδικό, δεν είναι βέβαιο ποιες χώρες δεν αγοράζουν τις πλήρεις παραγγελίες τους προς όφελος του Βερολίνου, καθώς ούτε η Κομισιόν ούτε η Moderna θα επιβεβαίωναν πόσες δόσεις παραγγέλνει κάθε χώρα.
Οι υπολογισμοί του «Politico», που βασίζονται στα δημόσια στοιχεία, δείχνουν ότι αρκετές χώρες του μπλοκ μπορεί να έχουν αγοράσει λιγότερες δόσεις από αυτές που θα μπορούσαν να αγοράσουν. Η Ελλάδα συγκεκριμένα αγόρασε 2.000.000 λιγότερες δόσεις του εμβολίου, εξασφαλίζοντας μόλις 1.800.000. Η ανεξήγητη αυτή στάση, πάντως, δεν ακολουθήθηκε μόνο από την Αθήνα. Κι άλλες φτωχές χώρες φαίνεται να είναι «ριγμένες» από τη συμφωνία έναντι της Γερμανίας. Η Πολωνία, για παράδειγμα, θα παραγγείλει μόνο 6.600.000 εμβόλια Moderna, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να αποκτήσει πάνω από 13.000.000 δόσεις. Η Βουλγαρία εξασφάλισε 500.000 δόσεις, περίπου 2.000.000 λιγότερες από ό,τι θα μπορούσε, ενώ η Σλοβενία έχει εξασφαλίσει μόλις 26.000 δόσεις, ενώ δικαιούνταν περισσότερες από 600.000. Αξίζει να αναφερθεί πως σε αντίστοιχη μοίρα βρέθηκαν η Πορτογαλία και το Βέλγιο.
Το δημοσίευμα, τολμώντας να πει όσα δεν τολμά η Αθήνα, αναφέρεται εκτενώς στην ασυδοσία της Γερμανίας, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για την επιλογή της να προμηθευτεί περισσότερες δόσεις σε βάρος των Ευρωπαίων εταίρων της. Τα πυρά δεν γλίτωσε φυσικά ούτε η Κομισιόν, που δείχνει ανοχή στη στάση της Γερμανίας. «Η Γερμανία επανέλαβε την Παρασκευή ότι θα λάβει περισσότερες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του κορονοϊού, πέραν του ευρωπαϊκού πλαισίου για τα εμβόλια, και παρ’ όλα αυτά η Κομισιόν αρνείται να δεχθεί ότι αυτό παραβαίνει τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης» γράφει το «Politico» στο δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Η Κομισιόν αφήνει τη Γερμανία να ξεφύγει παραβιάζοντας τους όρους αλληλεγγύης».
Σημειώνεται, άλλωστε, πως η στρατηγική του εμβολιασμού της Ε.Ε. απαγορεύει στις χώρες να διεξαγάγουν παράλληλες διαπραγματεύσεις με τις φαρμακοβιομηχανίες. Ο Χάνο Κάουτζ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Υγείας, επιβεβαίωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «θα λάβουμε περίπου 60.000.000 δόσεις του εμβολίου από την BioNTech, λόγω των ευρωπαϊκών συμβολαίων, και 30.000.000 δόσεις από διμερείς συμφωνίες». Λιγότερο από δύο ώρες πριν από τις ανακοινώσεις του Γερμανού, η πρόεδρος της Κομισιόν τόνιζε ότι τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να προβαίνουν σε ανεξάρτητες συμφωνίες.
«Είναι νομικά δεσμευτικό» έλεγε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι «έχουμε συμφωνήσει όλοι και έχουμε δεσμευτεί νομικά ότι δεν θα υπάρξουν παράλληλες συμβάσεις». Οι παλινωδίες και η κοροϊδία προκάλεσαν μεγάλο μπέρδεμα την προηγούμενη εβδομάδα, με το θέατρο του παραλόγου να ολοκληρώνεται με τη Γερμανία και την Ε.Ε. να «κουνάνε το δάχτυλο» η μία στην άλλη, αφού οι Γερμανοί πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν τις συμφωνίες της Ε.Ε. «καταστροφικές», υποστηρίζοντας ότι δεν έχει εξασφαλίσει αρκετές δόσεις, ενώ οι Βρυξέλλες αρνούνται να απαντήσουν αναφορικά με τις συμβάσεις του Βερολίνου.
Κατά της απραγίας του Μαξίμου όλα τα κόμματα
Οργισμένες αντιδράσεις προκαλούν οι αποκαλύψεις ότι η ελληνική κυβέρνηση παρήγγειλε λιγότερα εμβόλια από όσα δικαιούνταν, την ώρα που άλλες χώρες της Ε.Ε. προχωρούσαν σε ξεχωριστές συμφωνίες -ακόμα και κάτω από το τραπέζι- με τις φαρμακευτικές εταιρίες.
Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου και στο κρίσιμο ζήτημα των εμβολίων. Μολονότι μόλις προ μηνός ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διά του εκπροσώπου του Στέλιου Πέτσα υποσχόταν 2.000.000 εμβολιασμούς κάθε μήνα, σήμερα, και ενώ έχει προηγηθεί ο εξευτελιστικός εμβολιασμός συγγενών και φίλων, δηλώνει ικανοποιημένος με 5.000-8.000 εμβολιασμούς την ημέρα και διαπιστώνει… στοχαστικά ότι «όποιος βιάζεται σκοντάφτει»… Τούτων λεχθέντων, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρωθυπουργό να ζητήσει την άρση του καθεστώτος της φαρμακευτικής πατέντας στη σημερινή του συνάντηση με τον προεδρεύοντα της Ε.Ε. Πορτογάλο ομόλογό του, προκειμένου η ετοιμοπόλεμη φαρμακοβιομηχανία της χώρας να μπορέσει να προμηθεύσει μαζικά τα νοσοκομεία και τα (ανύπαρκτα μέχρι στιγμής…) εμβολιαστικά κέντρα με επαρκή αριθμό δόσεων.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, όπως προανήγγειλε ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος, αναλαμβάνει εσπευσμένα πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το θέμα των πατεντών εμβολίων και ήδη έχει έλθει επί τούτου σε επαφές με τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, τους Σοσιαλιστές και τους Πρασίνους. Δριμεία κριτική ασκεί και η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά, η οποία καλεί την κυβέρνηση «να αλλάξει ρότα» και να σχεδιάσει μεθοδικά την άμυνα της χώρας, αφού, όπως διαπιστώνει, «με τον ρυθμό που προχωρά, η πολυπόθητη ανοσία θα καθυστερήσει πολύ». Για έκθετη κυβέρνηση χωρίς κανένα σχέδιο κάνει λόγο και το ΜέΡΑ25 που δηλώνει ανήσυχο ότι «πιθανή έξαρση και τρίτου κύματος θα κοστίσει ακόμα περισσότερες ανθρώπινες ζωές και θα βαθύνει την κοινωνική και οικονομική κρίση στη χώρα».
Γ. Χατζηδημητρίου