Πάνω από τα τηλέφωνα βρίσκονται «γαλάζιοι» βουλευτές και υπουργοί για το προσδοκώμενο… χαρμόσυνο μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει του κυοφορούμενου ανασχηματισμού. Η ανακοίνωση των αλλαγών θεωρείται πως είναι ζήτημα χρόνου -κάποιοι τις προσδιορίζουν ακόμα και για σήμερα- και όλο το υπουργικό συμβούλιο έχει κατεβάσει τα… μολύβια αναμένοντας τις εξελίξεις. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός αναζητά διεξόδους μέσω του ανακατέματος της τράπουλας, με ορατό το ενδεχόμενο το νέο έτος να είναι χρονιά εκλογών.
Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός, όπως και κατά το παρελθόν, παραμένει όμηρος των εσωκομματικών εύθραυστων ισορροπιών, λόγω και των αλλεπάλληλων κυβερνητικών λαθών και αστοχιών. Το Μαξίμου, με τις αλλαγές στο υπουργικό σχήμα, θέλει να σηματοδοτήσει τη νέα αρχή στη «μετα-κορονοϊό» εποχή, μολονότι ο εφιάλτης της πανδημίας δεν έχει ακόμα περάσει. Βασικό στοίχημα του κ. Μητσοτάκη είναι η υλοποίηση του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής για το νέο έτος, το οποίο ενέκρινε στην τελευταία του συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο.
Δομικές αλλαγές
Σύμφωνα με τις επικρατέστερες εκτιμήσεις, ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός και εκτεταμένος, με αρκετές αλλαγές ακόμα και σε κορυφαία υπουργεία και αξιοποίηση περισσότερων «γαλάζιων» βουλευτών σε θέσεις εξωκοινοβουλευτικών υφυπουργών. Ερώτημα παραμένει εάν θα τηρηθούν οι εσωκομματικές, αλλά και οι γεωγραφικές ισορροπίες, ενώ προς το παρόν ο «ανασχηματισμός» έχει αρχίσει ήδη από το εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου. Και αυτό, διότι έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους ο πρωθυπουργικός σύμβουλος για Θέματα Περιβάλλοντος Γιώργος Κρεμλής, καθώς και ο Βασίλης Ανδρικόπουλος, ο οποίος κατείχε τη θέση του ειδικού συμβούλου του πρωθυπουργού για Θέματα Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας.
Οσον αφορά τον επικείμενο ανασχηματισμό, ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται ότι έχει θέσει «βέτο» υπέρ της παραμονής στο υπουργικό συμβούλιο τόσο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση όσο και του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, ενώ θέλει να μπουν στην κυβέρνηση και άλλα προσκείμενα σε αυτόν στελέχη, όπως ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης.
Άγνωστη θεωρείται η τύχη του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος φέρεται ότι έχει ζητήσει την είσοδό του στην κυβέρνηση και, κατά προτίμηση, στο υπουργείο Εξωτερικών, με στόχο την πιο «ευέλικτη» αντιμετώπιση των Ελληνοτουρκικών εν όψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών.