«Ναι» από Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛ., Ελλ. Λύση. Θετικός ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις για τις συμβάσεις. Η στάση ΚΚΕ, ΜέΡΑ25
Με ευρεία διακομματική συναίνεση διαφαίνεται πως θα επικυρωθούν από την Ολομέλεια της Βουλής οι συμβάσεις για την αγορά των 18 γαλλικών αεροσκαφών Rafale, που βρίσκονται προ των πυλών.
Η Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής συνεδρίασε χθες κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά τα κόμματα, με την αντιπολίτευση να λέει «ναι μεν, αλλά». Ειδικότερα, υπέρ της αγοράς τάχθηκαν, εκτός από τη Ν.Δ., το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και επί της αρχής εμφανίστηκε θετικός, δεδομένης και της σχετικής εισήγησης από τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας, διατύπωσε ωστόσο επιφυλάξεις, ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις για τις συμβάσεις, υποστηρίζοντας πως «τίθεται σοβαρό ζήτημα διαφάνειας και οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής είναι ελλιπέστατες».
Ακόμα και το ΚΙΝ.ΑΛ. μάλιστα, παρά το ξεκάθαρο «ναι», διατύπωσε παρατηρήσεις, αιτούμενο, μεταξύ άλλων, ένα ποσοστό του προγράμματος να γίνει με τη συμβολή της ΕΑΒ. Το δε ΚΚΕ φαίνεται πως κινείται μεταξύ «παρών» και «κατά», ενώ το ΜέΡΑ25 επιφυλάχθηκε.
Σημειωτέον πως, σύμφωνα με πληροφορίες από την επιτροπή, αμέσως μόλις η Βουλή επανέλθει από τις διακοπές των Χριστουγέννων θα κατατεθεί με τη διαδικασία του επείγοντος νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει τις συμβάσεις για την αγορά των αεροσκαφών, τον οπλισμό, καθώς και τα ηλεκτρονικά συστήματα.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα φτάσουν στην Ελλάδα τον Ιούνιο, με ρυθμό ένα ανά μήνα, ενώ στόχος είναι και τα 18 αεροσκάφη να έχουν παραληφθεί από την Πολεμική μας Αεροπορία έως το καλοκαίρι του 2023.
Ε.Ε.: Όχι μόνο αποφεύγει τις κυρώσεις στην Τουρκία, την επιβραβεύει και με 6 δισ. € για τους μετανάστες
Όχι μόνο επιμένουν να τους «χαϊδεύουν», αποφεύγοντας με κάθε τρόπο να τους επιβάλουν -ως όφειλαν- αυστηρότατες κυρώσεις, αλλά τους επιβραβεύουν δίνοντάς τους πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ!
Ο λόγος βέβαια για τους Ευρωπαίους… εταίρους μας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία χθες διέθεσε το σύνολο της βοήθειας ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε υποσχεθεί στην Τουρκία σε αντάλλαγμα για την υποδοχή των προσφύγων. Βάσει της συμφωνίας αυτής, η Τουρκία δέχθηκε την επιστροφή στο έδαφός της όλων των μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, περιλαμβανομένων και των Σύρων αιτούντων άσυλο. Σε αντάλλαγμα, 6 δισεκατομμύρια ευρώ επρόκειτο λοιπόν να καταβληθούν από την Ε.Ε. στην Τουρκία για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των περίπου 3.600.000 προσφύγων που φιλοξενούνται στο τουρκικό έδαφος. Ωστόσο όπως σημειώνεται -μάλλον για να… χρυσωθεί το χάπι-, η βοήθεια δεν θα δοθεί στην τουρκική κυβέρνηση, αλλά θα χρηματοδοτήσει ειδικά προγράμματα για τους πρόσφυγες.
«Σήμερα (χθες) ολοκληρώνουμε τη διάθεση των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη των προσφύγων και την υποδοχή τους στην Τουρκία» ανακοίνωσε ο πρέσβης Νικολάους Μάιερ-Λάντρουτ, επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία. Κατά το παρελθόν, πάντως, συχνά πυκνά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εργαλειοποιήσει το ζήτημα, κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν τηρεί τις οικονομικές της υποχρεώσεις ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.
Την ίδια ώρα η Άγκυρα θεωρούσε ανεπαρκή τη βοήθεια που διατίθεται για τη φροντίδα των μεταναστών και των προσφύγων που βρίσκονται εδώ και χρόνια στο έδαφός της. Άλλωστε ο «σουλτάνος» είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι η Τουρκία είχε δαπανήσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποδοχή των προσφύγων.