Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε με επιστολή την παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Βουλής των Ελλήνων
Τον διεξοδικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο των δημοσίων συμβάσεων που συνήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή του Αλέξη Τσίπρα τόσο στον πρόεδρο του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου όσο και στον πρόεδρο της Βουλής.
Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει να ασκεί πρέσινγκ στην κυβέρνηση για τα ζητήματα διαφάνειας, θεωρώντας τα προνομιακό της πεδίο, εκμεταλλευόμενη αυτή τη φορά το γεγονός ότι με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι δίνεται πλέον η δυνατότητα στη Βουλή να ζητεί κατά προτεραιότητα ελέγχους από το Ελεγκτικό Συνέδριο, μέχρι τρεις κατ’ έτος.
Με βάση τα παραπάνω, ο Αλέξης Τσίπρας ζητεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο να ελέγξει, μεταξύ άλλων, τη «λίστα Πέτσα», τις αναθέσεις προμηθειών υγειονομικού υλικού και μασκών για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς καθώς και το σύνολο των αναθέσεων υπηρεσιών απολύμανσης και απεντόμωσης και των προμηθειών υγειονομικού υλικού της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής. Ζητεί ακόμα «από τους ήδη προγραμματισμένους ελέγχους να προηγηθούν εκείνοι που αφορούν υποθέσεις αντιμετώπισης των συνεπειών του Covid-19 και υποθέσεις λειτουργίας και προμηθειών των δομών δημόσιας υγείας», αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στις ΜΕΘ.
Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς υποστήριξε: «Οίκοθεν θα συζητήσουμε στην Ολομέλεια του Συνεδρίου και θα αποφασίσουμε να προσθέσουμε και άλλους ελέγχους», ενώ επισήμανε ότι θα προτιμούσε να δέχονταν προτάσεις της Βουλής από αυξημένη πλειοψηφία 2/3.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι όλες οι απευθείας αναθέσεις είναι εν δυνάμει ελεγκτέες, ωστόσο δεν υπάρχει το «ελεγκτικό δυναμικό για να ελεγχθούν όλες», όπως είπε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το Συνέδριο «δεν είναι ο προθάλαμος του εισαγγελέα».
Τελικώς, υποβλήθηκαν στο Συνέδριο οι τρεις προτάσεις της Ν.Δ. -για έλεγχο ΜΚΟ αναφορικά με το Μεταναστευτικό, τραπεζικά κριτήρια για χορήγηση ρευστότητας σε μικρές επιχειρήσεις και ισότητα φύλων- και όχι εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τηρήθηκε η αρχή της πλειοψηφίας, ωστόσο όλες οι προτάσεις των κομμάτων θα ληφθούν υπόψη από το Συνέδριο, το οποίο θα αποφασίσει ελευθέρως. Πάντως, πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν «μπλόκο από τη Ν.Δ. στον έλεγχο των “γκρίζων” αναθέσεων», αναφέροντας ότι η Νέα Δημοκρατία, «δείχνοντας χαρακτηριστική δυσανεξία» στην αρχή της διαφάνειας και την ανάγκη προστασίας του δημόσιου χρήματος, αρνήθηκε με «τεχνάσματα» να αποδεχτεί την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.