Σαν… βρεγμένη γάτα, μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων στην Άγκυρα, εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αν και επέμεινε στη γνωστή προκλητική του «γραμμή», στο ότι για όλα… φταίνε οι Ελληνες, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε στον ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο την επιθυμία του να ανοίξει «μια νέα σελίδα» με την Ε.Ε.
«Η Τουρκία επιθυμεί να ανοίξει μια νέα σελίδα με την Ε.Ε. (…) και να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες εξετάζοντας την κατάσταση στο σύνολό της» ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή κατά τους Τούρκους πρέπει να λάβει χώρα «στη βάση κοινών συμφερόντων». Παράλληλα, επανέλαβε την ετοιμότητα της Αγκυρας για διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, ισχυριζόμενος όμως ότι η ελληνική πλευρά αποφεύγει συνεχώς τις διαπραγματεύσεις και τόνισε πως η πολιτική της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο βασίζεται στη νομιμότητα!
Νωρίτερα πάντως ο «σουλτάνος» έσπευδε να καταγγείλει -με… μέτρο όμως- τους Αμερικανούς για τις κυρώσεις σε βάρος της χώρας του λόγω των S-400. «Για τι είδους συμμαχία πρόκειται; Η απόφαση αυτή είναι μια ανοικτή επίθεση εναντίον της κυριαρχίας μας» δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του, σημειώνοντας αφενός πως οι αμερικανικές κυρώσεις θα αποτύχουν στον στόχο τους κι αφετέρου πως τα προβλήματα που προκλήθηκαν από αυτές θα ξεπεραστούν.
Από την πλευρά του, πάντως, χθες ο Σαρλ Μισέλ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, αναφέρθηκε στην απόφαση της Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, τονίζοντας συνάμα πως στη Σύνοδο Κορυφής υπήρξε επίσης απόφαση για δυνατότητα θετικής ατζέντας, «η οποία θα είναι αποτέλεσμα της επιλογής (της Τουρκίας) να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και την εχθρική ρητορική έναντι της Ε.Ε. και των κρατών-μελών της».
Για «σειρά προκλητικών ενεργειών» της Τουρκίας στη Μεσόγειο, οι οποίες πλήττουν κυρίως την Ελλάδα και την Κύπρο, έκανε λόγο χθες, ενώπιον του γερμανικού Κοινοβουλίου, και η Ανγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι αυτές οι ενέργειες ανάγκασαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προχωρήσει σε επιπλέον καταχωρίσεις στον κατάλογο κυρώσεων.