Τεράστιο πλήγμα στην εικόνα της «επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας»!Τριγμοί στην κυβέρνηση από τις αποκαλύψεις της δημοκρατίας για το σκάνδαλο με τη διπλή καταγραφή κρουσμάτων
Η αποκάλυψη που έφερε την κυβέρνηση αντιμέτωπη με τις ευθύνες της στη διαχείριση της πανδημίας ξεκίνησε από τη «δημοκρατία» της περασμένης Κυριακής. Φωτιά στην αξιοπιστία της κυβέρνησης, φωτιά στην αξιοπιστία του συστήματος καταγραφής των θετικών κρουσμάτων, φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.
Η ύπαρξη του διπλού ή παράλληλου συστήματος καταγραφής, ενός της ΗΔΙΚΑ και ενός του ΕΟΔΥ, αρχικά αμφισβητήθηκε από τους υπουργούς της κυβέρνησης και αποκρύφθηκε από τα περισσότερα ΜΜΕ. Περίπου τα ίδια δημοσιεύτηκαν όμως και στο «Βήμα» την ίδια μέρα, με αποτέλεσμα η υπόθεση να πάρει διαστάσεις και να μην είναι εύκολο να εξαφανιστεί από την επικαιρότητα.
Την επομένη του δημοσιεύματος της «κυριακάτικης δημοκρατίας» αναγκάστηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, εν χορώ με τους πολιτικολογούντες λοιμωξιολόγους της επιτροπής, να προσπαθήσει να δώσει εξηγήσεις για το διπλό σύστημα καταγραφής. Μόνο που αντί να δώσει επαρκείς απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν από τις αποκαλύψεις της εφημερίδας μας, και παρά την επιχείρηση απολογίας σε ζωντανή μετάδοση, ο κ. Αρκουμανέας υπέπεσε σε ένα ολέθριο σφάλμα, καθώς ισχυρίστηκε ότι η σύμβαση του ΕΟΔΥ με την ιδιωτική εταιρία για τη δημιουργία πλατφόρμας για την καταγραφή των κρουσμάτων είναι αναρτημένη στη Δι@ύγεια, κάτι που ωστόσο δεν ισχύει!
Ποτέ δεν ανέβηκε στη Δι@ύγεια η σύμβαση με την ιδιωτική εταιρία, και το γνώριζε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Στη Δι@ύγεια ανέβηκαν μόνο οι διαταγές πληρωμής της εταιρίας και όχι η σύμβαση.
Την Τετάρτη η «δημοκρατία» έφερε στο φως της δημοσιότητας τις δύο συμβάσεις από τις οποίες έχει προκληθεί χάος στην παρακολούθηση των στοιχείων της πανδημίας σε πραγματικό χρόνο. Τι ακριβώς αποκάλυψε την Τετάρτη η «δημοκρατία»; Απάντησε στον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, τον κ. Αρκουμανέα, δημοσιεύοντας λεπτομέρειες από τις δύο συμβάσεις για τα δύο συστήματα καταγραφής.
Στις 30 Απριλίου υπογράφηκε η πρώτη σύμβαση: «…με την κοινοπραξία ΟΤΕ – Byte, δύο εκ των μεγαλύτερων εταιριών τεχνολογίας στην Ελλάδα, για την “Ανάπτυξη Εθνικού Μητρώου Ασθενών Covid-19 και μηχανισμού παρακολούθησης ασθενών σύμφωνα με τα πρότυπά του, σε συνδυασμό με ανωνυμοποίηση / ψευδωνυμοποίηση στοιχείων ασθενών στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης”. Η σύμβαση ήταν διάρκειας δύο μηνών και ύψους 184.500 ευρώ (συν ΦΠΑ)».
Στη «δημοκρατία» δημοσιεύτηκε και η δεύτερη σύμβαση, αυτή με την ιδιωτική εταιρία: «Η διοίκηση του ΕΟΔΥ υπογράφει την 1η Ιουνίου -δηλαδή, πριν καν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του συστήματος της ΗΔΙΚΑ- μια άλλη σύμβαση, πολύ μεγαλύτερη, ύψους 799.850 ευρώ (με ΦΠΑ), με την εταιρεία MainSys Ο.Ε., με αντικείμενο την Προμήθεια Ηλεκτρονικού Συστήματος Διαχείρισης των Συμβάντων έως 500 Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) Ειδικού Σκοπού».
Τι αποδεικνύεται από τις δύο συμβάσεις; Η ιδιωτική εταιρία αναλάμβανε και την ανάπτυξη «κεντρικού λογισμικού καταγραφής και διαχείρισης συμβάντων» που καταγράφονται από τις ΚΟΜΥ, τις τηλεφωνικές κλήσεις κ.ά. Ωστόσο, αυτές οι υπηρεσίες παρέχονταν ήδη από την ΗΔΙΚΑ. Έτσι προέκυψαν η διπλή καταγραφή και, τελικά, το χάος στην αποτύπωση της πραγματικής εικόνας της πανδημίας στη χώρα!