Έγινε υπερασπιστής της κυβέρνησης, παρά την επίσημη παραδοχή για δύο συστήματα καταγραφής κρουσμάτων
Aνεπανόρθωτα εκτεθειμένος είναι ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Σύψας με όσα ήρθαν στο φως όλες αυτές τις μέρες. Κυρίως μετά την αποκάλυψη του βίντεο με τις δηλώσεις που είχε κάνει στις 13 Οκτωβρίου ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην επίσημη ενημέρωση για τον κορονοϊό, όπου ξεκάθαρα ανέφερε ότι άλλα στοιχεία τεστ διαθέτει το υπουργείο Υγείας και άλλα (και μάλιστα μεγαλύτερα) ο ΕΟΔΥ. Η επίσημη παραδοχή της διπλής διαδικασίας καταγραφής σε ανύποπτο χρόνο γκρεμίζει όχι μόνο τα ψέματα της κυβέρνησης αλλά και την επιστημονική αξιοπιστία του κ. Σύψα…
Όπως αποδείχτηκε πια, ο κ. καθηγητής δέχτηκε να γίνει το «μακρύ χέρι» της πολιτικής ηγεσίας, προσφέροντας «σωσίβιο» ακόμα και στις ψευδείς ανακοινώσεις που εξέδωσε.
Ο κ. Πέτσας είναι πολιτικό πρόσωπο και γνωστός… για τις μεθόδους του. Ο κ. Σύψας όμως, ως επιστήμονας, θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτικός, αρνούμενος να γίνει μέρος της κομματικής προπαγάνδας. Θυμίζουμε ότι ο κ. Πέτσας στην ανακοίνωση απάντησή του σε δήλωση που έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα χρησιμοποίησε τα λόγια του κ. Σύψα για να υπερασπιστεί τη δήθεν αλήθεια της κυβέρνησης.
Τα λόγια του κ. Σύψα που χρησιμοποίησε ήταν τα εξής: «Eάν είχα υποψιαστεί εγώ προσωπικά σαν επιστήμονας, αλλά και όλα τα μέλη της επιτροπής, ότι γίνεται οποιοδήποτε είδος κακής χρήσης των δεδομένων του ΕΟΔΥ, οποιοδήποτε “μαγείρεμα” δηλαδή, θα είχα παραιτηθεί πρώτος και θα είχα καταγγείλει τα πάντα».
Ποιος από τους δύο λοιπόν λέει ψέματα; Ο κ. Μαγιορκίνης, που είχε ομολογήσει το πρόβλημα από τις 13 Οκτωβρίου, ή ο κ. Σύψας, που υποστηρίζει το αντίθετο;
Τι είπε ο Μαγιορκίνης
Για τον ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο κ. Σύψα αλλά και για τον κατά συρροήν ψεύτη κ. Πέτσα θυμίζουμε αναλυτικά λέξη προς λέξη όσα είχε δηλώσει ο κ. Μαγιορκίνης (υπάρχει και το σχετικό βίντεο): «Στην Ελλάδα σήμερα έγιναν γύρω στα 13.000 τεστ, ο μέσος όρος είναι μεταξύ 10.000-13.000. Βέβαια, αυτά είναι τα τεστ που καταγράφονται στο υπουργείο Υγείας. Γιατί υπάρχουν και ιδιωτικά τα οποία αυτή τη στιγμή δεν γίνεται η δήλωση αυτών των τεστ. Οπότε θα είναι αρκετά περισσότερα».
Αργότερα ο καθηγητής επανήλθε με διορθωτική δήλωση: «Επειδή μίλησα τώρα με τον κύριο Αρκουμανέα, 19.500 τεστ ήταν χθες, τα οποία συμπεριλαμβάνουν και τα ιδιωτικά. Απλά είναι δύο βάσεις δεδομένων. Η μία δεν συμπεριλαμβάνει τα ιδιωτικά που σας είπα ότι τα δηλώνουν αλλού… 19.500 ήταν χθες».