Επικοινωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής με Μακρόν και τηλεδιάσκεψη με Μισέλ. Ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών ο Άγγελος Συρίγος
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συζητήσουν για την προετοιμασία εν όψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης και της 11ης Δεκεμβρίου, αλλά και ζητήματα διμερούς συνεργασίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ίσως ο ισχυρότερος «σύμμαχος» της χώρας μας στην προσπάθειά της να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για την προκλητική της συμπεριφορά. Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε λάβει μέρος σε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Τζάνεζ Τζάνσα και τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ιγκορ Μάτοβιτς.
Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η προετοιμασία για την ίδια σύνοδο, στην ατζέντα της οποίας βρίσκεται το ζήτημα συνολικά των ευρω-τουρκικών σχέσεων. Η ελληνική πλευρά, πάντως, δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη, παρά τη σημαντική υποστήριξη της Γαλλίας, που είναι το μοναδικό στοιχείο που αφήνει πιθανότητες να υπάρξουν έστω και κάποιες ήπιες κυρώσεις για το αποτέλεσμα της συνόδου. Οι λεονταρισμοί Πέτσα για «κυρώσεις που δαγκώνουν» έχουν αντικατασταθεί είτε από σιωπή είτε από προσπάθεια ψαλιδίσματος των προσδοκιών. Χαρακτηριστικές ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ και καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Άγγελου Συρίγου, ο οποίος, αφού πρώτα ανέλυσε τα «στρατόπεδα» εντός της Ε.Ε. όσον αφορά την αντιμετώπιση της Τουρκίας, τόνισε ότι ναι μεν θα υπάρξει κατάλογος κυρώσεων για την παρουσία τουρκικών πλοίων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά δεν θα ενεργοποιηθούν.
«Η τάση η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε. είναι ότι έχουμε μια νέα διοίκηση στις ΗΠΑ, η Τουρκία είναι πολύ σοβαρό θέμα και πρέπει να συντονιστούμε με την Αμερική και να δούμε τι μέτρα πρέπει να λάβουμε εναντίον της Τουρκίας. Αρα ό,τι αποφάσεις ληφθούν για την Τουρκία θα ληφθούν στο ευρωπαϊκό συμβούλιο του Μαρτίου του 2021» επισήμανε, ενώ προέβλεψε και ότι θα… ικανοποιηθεί η απαίτηση της Τουρκίας για πολυμερή διάσκεψη για το «μέλλον» της περιοχής, την οποία έχει υιοθετήσει η Κομισιόν.