Το σύστημα υγείας άντεξε στη Θεσσαλονίκη με δυσκολίες, με τη μεγάλη πίεση που είχε και εξακολουθεί να έχει και αυτή την εβδομάδα» δήλωσε σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αιτιολογώντας και την επίταξη από την κυβέρνηση των δύο ιδιωτικών κλινικών στη συμπρωτεύουσα.
Το υπουργείο Υγείας, είπε ο κ. Πέτσας, «κρίνει πώς θα γίνουν μεταφορές ασθενών και πώς κατανέμει τις δυνάμεις, ώστε να αντέξει γενικά το σύστημα υγείας και να κερδηθεί η μάχη. Οι μεταφορές είναι θέμα επιχειρησιακό», ενώ υποστήριξε: «Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοια κατάσταση. Είναι η χειρότερη παγκόσμια υγειονομική κρίση που ζει ο πλανήτης τα τελευταία 100 χρόνια. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε».
Όσον αφορά την κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, όπως είπε, «είναι ακόμα όχι ανησυχητική, αλλά σε υψηλά επίπεδα. Δεν πέφτει, δηλαδή, το επιδημιολογικό φορτίο τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε. Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες εκτιμούν πως ο ρυθμός μετάδοσης έχει μειωθεί κάτω από το 1, εξακολουθεί να είναι υψηλός, με πολλά κρούσματα, 562 χθες (προχθές). Σε αυτή την κατάσταση, λοιπόν, βασικός στόχος είναι να ελεγχθεί η διασπορά».
Αναφορικά με την άρση του lockdown, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε: «Δεν μπορούμε να δούμε σε αυτή τη στιγμή διαφορετικές ταχύτητες στην άρση του lockdown μεταξύ περιφερειών. Δεν έχουμε κάποιου τέτοιου είδους εισήγηση από τους ειδικούς. Υπάρχει ανάγκη να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο παντού στην επικράτεια. Εάν δούμε και την επόμενη εβδομάδα ότι υπάρχουν εστίες διαφορετικές σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, αυτό θα μας το εισηγηθούν οι επιδημιολόγοι. Αλλά δεν είμαστε εκεί. Ούτε έχει εξεταστεί κάτι τέτοιο».
Ο κ. Πέτσας τόνισε επίσης: «Δεν μπορεί να είμαστε συνεχώς είτε σε lockdown είτε σε απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων, για πάρα πολλούς λόγους, κοινωνικούς, οικονομικούς και άλλους. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσουμε να ρίξουμε γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο. Και αυτό είναι στο χέρι μας. Αυτή την εβδομάδα κάνουμε έκκλησή στους Θεσσαλονικείς να αποφύγουν οποιεσδήποτε επαφές έχουν με το ευρύτερο περιβάλλον τους».
Περίεργη (διπλή) αναφορά Μητσοτάκη σε εκλογές κατά τη συνομιλία του με Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό
Περίεργη, διπλή αναφορά στις «επόμενες εκλογές» επέλεξε να κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Παρασκευής, μιλώντας σε Έλληνες που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Προφανώς ο πρωθυπουργός, όταν επιλέγει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να αναφερθεί δύο φορές σε εκλογές, δεν το κάνει τυχαία. Δείχνει ότι κάτι έχει στο μυαλό του και ότι «στέλνει μηνύματα».
Τώρα, εάν τα μηνύματα αφορούν τη συμπολίτευση, την αντιπολίτευση ή αρχίζει την εξοικείωση του ελληνικού λαού με το ενδεχόμενο να πάει σε εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό είναι κάτι που μόνον ο ίδιος ο πρωθυπουργός το γνωρίζει. Η πρώτη αναφορά του σε εκλογές έγινε όταν, κάνοντας λόγο για τις αλλαγές που γίνονται στη χώρα μας, σημείωσε ότι η κριτική που δέχεται η κυβέρνηση δεν είναι να μην κάνει αυτά που κάνει, αλλά να τα κάνει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Φράση που κάποιοι θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν ως «αιχμή» κατά ορισμένων υπουργών.
Συνέχισε λέγοντας: «Προφανώς και πιστεύουμε ότι, εφόσον τα καταφέρουμε καλά, θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές». Ο πρωθυπουργός δεν έμεινε εκεί, αλλά επέλεξε να υπενθυμίσει -σε νεκρό χρόνο- στους συνομιλητές του από το εξωτερικό ότι έχουν τη δυνατότητα «από τις επόμενες εκλογές» να ψηφίσουν από τον μόνιμο τόπο ή τον τόπο διαμονής τους.