Απορρίφθηκε από την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη Σαρπ το αίτημα προσωρινής διαταγής από το κόμμα ΜέΡα25 του Γ. Βαρουφάκη και το Σωματείο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με το οποίο ζητούσαν να παγώσει η απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για την απαγόρευση συγκεντρώσεων σε ολόκληρη την επικράτεια τις επόμενες ημέρες κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Η πρόεδρος του ΣτΕ στην απόφασή της (με έντονο πολιτικό άρωμα) απέρριψε τους ισχυρισμούς των αιτούντων έκδοσης προσωρινής διαταγής μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής, κρίνοντας ότι συντρέχουν λόγοι δημόσιου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του Covid-19.
Στην παρούσα φάση η πρόεδρος δεν μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης, αλλά κρίνει αν συντρέχουν λόγοι κατεπείγοντος ή ανεπανόρθωτης βλάβης που να δικαιολογούν το «πάγωμα» της κρινόμενος απόφασης του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής, η οποία ήδη εισήχθη για συζήτηση στην Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι η απαγόρευση των συγκεντρώσεων θα ισχύσει τις επόμενες κρίσιμες ημέρες και η συνταγματικότητά της θα κριθεί αργότερα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ωστόσο η επίκληση της προέδρου στο δημόσιο συμφέρον και την υγεία των πολιτών εκτιμάται ότι προετοιμάζει το έδαφος για να κριθεί ότι είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα η επίδικη απόφαση.
Σε διαφορετικό μήκος κύματος (ενδεικτικό και των νομικών διαφωνιών) βρίσκεται η άποψη της Βασιλικής Θάνου. Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου ανέφερε ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, με την ΕΣΔΑ και με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα, με τα οποία αναστέλλεται η ισχύς θεμελιωδών δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και η ελευθερία της συνάθροισης, πρέπει να είναι αναγκαία και πρόσφορα, δηλαδή να μην υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο. Μάλιστα σημειώνει ότι όλα τα ανωτέρω αποτυπώθηκαν και στην απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας (Απρίλιος 2020), με την οποία, έπειτα από προσφυγή ομάδας πολιτών, κρίθηκε ότι η ελευθερία της συνάθροισης είναι θεμελιώδες δικαίωμα.