Απροσδόκητος σύμμαχος η Ρωσία προσφέρει πλήρη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στέλνει μήνυμα στον Ερντογάν
Εκτός εθνικής γραμμής κινείται η ελληνική κυβέρνηση, η οποία, όπως φαίνεται, έχει παραδώσει τα κυριαρχικά μας διακαιώματα στις ορέξεις του «σουλτάνου» Ερντογάν. Οι υπουργοί κ. Γεραπετρίτης, Πέτσας και Βορίδης είπαν ότι οι Τούρκοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν μέχρι τα 6 ναυτικά μίλια, απεμπολώντας το δικαίωμα της χώρας μας να ασκήσει την κυριαρχία μας έως τα 12 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα, αυτές τις κρίσιμες ώρες που το «Oruc Reis» πλέει και διεξάγει έρευνες στα 20 μίλια από το Καστελόριζο, μοιάζει να έχει παραδώσει την εξωτερική πολιτική της στη Γερμανία και την Ε.Ε. Η Ευρώπη για ακόμα μία φορά κατώτερη των περιστάσεων και πιο τουρκόφιλη, ακόμα και από το… Αζερμπαϊτζάν, εξακολουθεί το θέατρο στη Σύνοδο Κορυφής και δίνει τα πάντα στην Τουρκία, ενώ στην Ελλάδα τη φραστική και μόνο αλληλεγγύη της.
Απροσδόκητος σύμμαχος της Ελλάδας, η Ρωσία. Πλήρης στήριξη στα διακαιώματά μας να επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη από τα 6 έως τα 12 ναυτικά μίλια, πιο πλήρης και από τα μέλη της κυβέρνησης, τα οποία… διαγκωνίζονται ποιος θα παραχωρήσει τα περισσότερα. Αυτή η στήριξη δημιουργεί και αμηχανία σε αυτούς που χαρίζουν τη θάλασσά μας και εκθέτει την κυβέρνηση στα μάτια του ελληνικού λαού.
Με ανάρτησή της στο twitter η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 “ακρογωνιαίο λίθο” του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών» και επισημαίνει η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα: «Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο».
Ναι μεν απροσδόκητος σύμμαχος η Ρωσία, αλλά όχι και χωρίς… αιτία. Η επίσκεψη Πομπέο και οι τεμενάδες Μητσοτάκη πείραξαν τους Ρώσους, οι οποίοι του το ξεπληρώνουν σήμερα, εμφανιζόμενοι ως οι πιο θερμοί μας σύμμαχοι. Αυτό ήταν το πρώτο μήνυμα της Ρωσίας. Το δεύτερο είναι στον Ερντογάν για την εμπλοκή του στις πολεμικές επιχειρήσεις Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Είναι κρίσιμη η στήριξη της Ρωσίας. Κρίσιμη είναι και η κίνηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Αρμένιο ομόλογό του Ζόραμπ Μνατσακανιάν στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Ερεβάν. Οι συζητήσεις θα εστιαστούν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την ανατολική Μεσόγειο, στη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριμερών σχημάτων συνεργασίας, καθώς και στις σχέσεις Ε.Ε. – Αρμενίας. Εν συνεχεία, ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τον πρόεδρο της χώρας Αρμέν Σαρκισιάν. Μήνυμα στην Τουρκία αποτελεί και η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Μουσείο Γενοκτονίας των Αρμενίων, όπου και θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Θυμάτων.
Αδιανόητη εθνική υποχώρηση: Κόκκινη γραμμή τώρα τα 6 (!!!) ναυτικά μίλια
Συνεχίζεται ο αυτοακρωτηριασμός της χώρας μας από κυβερνητικά στελέχη, που, από ό,τι φαίνεται, αποφάσισαν ότι δεν υπάρχει τελικά και κανένας λόγος για να «εκνευριζόμαστε» με τις κινήσεις Ερντογάν, αφού το «Oruc Reis» δεν έχει φτάσει στις… πλαζ. Η «εθνική γραμμή» για την υπεράσπιση της υφαλοκρηπίδας μας αλλά και των 12 ναυτικών μιλίων των χωρικών υδάτων φαίνεται ότι πάει περίπατο και αντικαθίσταται από τη λογική της υπεράσπισης των «έξι ναυτικών μιλίων» των χωρικών υδάτων.
Γεγονός που έχει φέρει στα κάγκελα την αντιπολίτευση, με τη Φώφη Γεννηματά και τον Αλέξη Τσίπρα να κάνουν λόγο για την παραβίαση των 12 ναυτικών μιλίων ως «κόκκινη γραμμή», αλλά ακόμη και τον πρώην σύμβουλο Ασφαλείας του πρωθυπουργού ναύαρχο Αλέξανδρο Διακόπουλο να τονίζει ακριβώς το ίδιο. Το ζήτημα που άνοιξε ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, καθορίζοντας ως «κόκκινη γραμμή» για τη χώρα μας την παραβίαση των 6 ναυτικών μιλίων των χωρικών υδάτων, συνέχισαν κυβερνητικά στελέχη, που προσπάθησαν προφανώς με τον τρόπο αυτόν να πείσουν τους Ελληνες ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από τη δράση του τουρκικού ερευνητικού, προκειμένου η κυβέρνηση να μην κατηγορηθεί για απραξία. Τη ρητορική Γεραπετρίτη ακολούθησε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης, ο οποίος και αυτός προσδιόρισε ως «κόκκινη γραμμή» την παραβίαση των χωρικών μας υδάτων.
Όμως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προσπάθησε να μπερδέψει τους Ελληνες πολίτες, λέγοντας ότι η «κόκκινη γραμμή» είναι απλή και ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της αλλά και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και ενώ αυτό κανονικά θα γινόταν αντιληπτό ως «άδειασμα» των υπουργών, η συνέχεια από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο έδωσε εντελώς διαφορετικό τόνο. Η διαφορά, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είναι ότι η κυριαρχία αφορά τα χωρικά ύδατα, που είναι σαφώς προσδιορισμένα στα 6 ναυτικά μίλια, ενώ τα κυριαρχικά δικαιώματα αφορούν την υφαλοκρηπίδα, που δεν είναι οριοθετημένη και δεν αφορά τα υπερκείμενα ύδατα.
Συμπλήρωσε ότι η χώρα έχει δικαίωμα να αυξήσει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια, χωρίς όμως να προσδιορίζει ως «κόκκινη γραμμή» την παραβίαση αυτής της γραμμής.
Αιφνιδιαστική εμφάνιση και του γεωτρύπανου «Kanuni» νότια του Καστελόριζου
Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Τετάρτης, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, στην Αθήνα όταν η Τουρκία εμφάνισε στη Μεσόγειο ένα πλωτό γεωτρύπανο, κλιμακώνοντας την ένταση σε μια ευαίσθητη χρονικά περίοδο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic, το πλωτό γεωτρύπανο «Kanuni» εμφανίστηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, νότια του Καστελόριζου, ενώ είχε αποπλεύσει το πρωί από το λιμάνι Τασούκου στη Μερσίνη, με προορισμό το λιμάνι Χαϊντάρπασα της Κωνσταντινούπολης.
Το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, που είναι εξειδικευμένο για γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη, έπλεε για ώρες με κλειστό τον πομπό του. Ωστόσο, εμφανίστηκε ξαφνικά να πλέει νότια-νοτιοανατολικά του Καστελόριζου με ταχύτητα 7 κόμβων.
Φυσικά, αξίζει να σημειωθεί πως χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας το «Κanuni» συνέχισε την πορεία του προς τον προορισμό του, ενδεχόμενο που εξετάστηκε από τη στιγμή της εμφάνισής του, ωστόσο η συγκυρία του ότι βρέθηκε στην ίδια περιοχή με το «Oruc Reis», σε μια περίοδο που η κατάσταση στην περιοχή είναι τεταμένη, προκάλεσε, εκτός από ανησυχία, και πολλά ερωτήματα. Για την Ιστορία, το «Kanuni» είναι το τρίτο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο μετά το «Fatih» και το «Yavuz».
Η κρατική εταιρία πετρελαίου της Τουρκίας το απέκτησε μεταχειρισμένο στις αρχές του 2020 αντί περίπου 40.000.000 δολαρίων. Πρόκειται για πλωτό γεωτρύπανο έκτης γενιάς, εξειδικευμένο σε γεωτρήσεις σε πολύ μεγάλα βάθη.