Στο προσχέδιο συμπερασμάτων δεν υπήρχε ουδεμία αναφορά στις νέες τουρκικές ενέργειες στην υφαλοκρηπίδα μας
Στον πάγο βάζει η Ε.Ε. κατά την… προσφιλή τακτική της τις όποιες προσδοκίες για ανάληψη δράσης, ώστε να σταματήσει η επιθετική και παραβατική τακτική της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Επιβεβαιώνοντας τα μηνύματα του Βερολίνου, τόσο μέσω του εκπροσώπου της Καγκελαρίας όσο και του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, το ζήτημα της Τουρκίας, αν και τελικά θα συζητηθεί σήμερα, δεν αποτελεί βασικό θέμα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., σε αντίθεση με το Brexit, την πανδημία αλλά και την κλιματική αλλαγή.
Ενδεικτικό της ευρωπαϊκής κοροϊδίας προς τη χώρα μας ήταν και το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που διοχετεύτηκε στον Τύπο χθες, λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών, και από το οποίο απουσίαζε κάθε αναφορά στην Τουρκία.
Αν και εκτός ατζέντας, πάντως, το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας θα συζητηθεί τελικά σήμερα το πρωί, όπως επιβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών, αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος όμως -προσερχόμενος στη Σύνοδο- αναφέρθηκε στην Τουρκία μόνο στο πλαίσιο της διαμάχης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
«Αύριο το πρωί θα συζητήσουμε θέματα εξωτερικής πολιτικής» ανέφερε. «Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε και στο θέμα της Τουρκίας και στην αντιπαράθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Δεν θέλω να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα, αλλά οι συζητήσεις θα αντανακλούν τις απαιτήσεις μας υπό το πρίσμα των εξελίξεων». Σε ακόμα ένα μνημείο γελοιότητας, η Ενωση αποφάσισε χθες να δώσει στην Αγκυρα προθεσμία «μερικών εβδομάδων» προτού ανοίξει η συζήτηση των κυρώσεων.
Η Γαλλία και η Γερμανία κατηγόρησαν την Αγκυρα ότι συνεχίζει να προκαλεί την Ε.Ε. με τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο και την κάλεσαν να σταματήσει, ενώ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι αναγνώρισε ότι «οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν εντάσεις».
«Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν και πρόσθεσε πως η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Αγκυρας, αλλά η Ένωση «είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος», αν η Τουρκία δεν επιστρέψει στον διάλογο. Ερωτηθείς αναφορικά με το ζήτημα των κυρώσεων, ο Χάικο Μάας διεμήνυσε πως «θα δούμε γι’ αυτό, έπειτα από μερικές εβδομάδες».
Έχοντας μια άτολμη Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντί του, δεν είναι άξιο απορίας το γεγονός πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε χθες σε ακόμα μία επίθεση κατά της χώρας μας. «Στην ανατολική Μεσόγειο είμαστε ακριβώς στο σημείο που επιθυμούμε» είπε σε κομματικό ακροατήριο, ενώ τα έβαλε με το Βερολίνο και το Παρίσι για τη στάση που τηρούν. Τέλος, σε μια κρίση μεγαλομανίας ανέφερε πως η χώρα του έχει «ιστορική ευθύνη και δικαίωμα επέμβασης όπου υπάρχουν καταπιεσμένοι, από τη Λιβύη έως τη Σομαλία».
Σήμερα (ύστερα από παρέμβαση Μητσοτάκη) θα συζητηθεί το ζήτημα των συνεχών προκλήσεων
Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί -για ακόμη μια φορά- στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, έπειτα από παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ο Σαρλ Μισέλ συμφώνησε με την πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού και έτσι το ζήτημα θα τεθεί στο τραπέζι των ηγετών της Ε.Ε.
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η προγραμματισμένη ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής αφορούσε πρωτίστως το Brexit και την κλιματική αλλαγή, αλλά η «επικαιρότητα» υποχρεώνει τους ηγέτες να συζητήσουν και άλλα θέματα και συγκεκριμένα τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής, θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους υπόλοιπους ηγέτες της Ε.Ε. για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, με την πρόσφατη έξοδο του «Oruc Reis» εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και για την απαράδεκτη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια στην Κύπρο. Δυστυχώς, η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά, συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Eνωση ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή -εφόσον συνεχιστεί- να έχει τις ανάλογες συνέπειες.
Συνέπειες οι οποίες, πάντως, δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν ιδιαίτερα μεγάλες πιθανότητες να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, συμμετέχοντας στην καθιερωμένη πριν από κάθε Σύνοδο Κορυφής Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έθεσε και εκεί τις τουρκικές προκλήσεις και συγκεκριμένα την έκδοση της παράνομης NAVTEX για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, με τους αρχηγούς κυβερνήσεων και κομμάτων να εκφράζουν τη στήριξή τους στη χώρα μας. Ο πρόεδρος μάλιστα του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε την τουρκική προκλητικότητα, εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην Ελλάδα και τόνισε ότι πρέπει να μπουν όρια στη συμπεριφορά της Αγκυρας.