Οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Βούλγαρου ομολόγου της Ρούμεν Ράντεφ στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Η πανδημία δεν είναι η μόνη πρόκληση που αντιμετωπίζει η περιοχή μας. Η παραβατική συμπεριφορά και η επιθετικότητα της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με τις απειλές και την εμπρηστική ρητορική σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, οδήγησαν σε μια πρωτοφανή κλιμάκωση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τα πρόσφατα συμπεράσματά του, άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, υποδεικνύοντας τη μοναδική οδό της διεθνούς νομιμότητας που είναι η αποφυγή μονομερών ενεργειών» τόνισε η κυρία Σακελλαροπούλου, απευθυνόμενη στον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επιμονή της Τουρκίας για συνέχιση της παραβατικής συμπεριφοράς, με τελευταία παραδείγματα τα Βαρώσια, την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τη νέα έξοδο του «Oruc Reis».
«Η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεν είναι μόνο άξονες σταθερότητας, αλλά και δύο παραδείγματα χωρών που δείχνουν ότι μπορούμε στα Βαλκάνια να έχουμε ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει τόσο η Ελλάδα όσο και η Βουλγαρία είναι προκλήσεις που θα έπρεπε να θεωρούμε ευρωπαϊκές προκλήσεις» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλγαρίας. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας και στις προσπάθειες της Ελλάδας να τις προσελκύσει, καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, αποτελεί πεδίο συνεργασίας.
Επίσης, ενημέρωσε την κυρία Σακελλαροπούλου «για την πρωτοβουλία “Τρεις θάλασσες” που θα είναι επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής της Βουλγαρίας τα επόμενα χρόνια. Αποτελεί μια προσπάθεια να οικοδομηθεί μια υποδομή στις μεταφορές και τις τηλεπικοινωνίες».
Με αφορμή αυτό, μάλιστα, προσκάλεσε την κυρία Σακελλαροπούλου στη Βουλγαρία «το συντομότερο δυνατό ώστε να αναπτύξουμε αυτή τη συνεργασία και την εταιρικότητα».