Τιμήθηκαν οι προστατευόμενοι Ελληνες μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος σε τελετή που έγινε στις Βρυξέλλες για το σκάνδαλο Novartis
Από τη Μαρία Παναγιώτου
Μπορεί στην Ελλάδα να εκφοβίστηκαν και να απαξιώθηκαν ολοκληρωτικά από μερίδα του πολιτικού κόσμου, στην Ευρώπη, ωστόσο, βραβεύτηκαν για το θάρρος τους να αποκαλύψουν την αλήθεια και για την τόλμη τους να καταθέσουν στη Δικαιοσύνη, αψηφώντας τις απειλές που έθεσαν -και θέτουν ακόμη- σε κίνδυνο την ανθρώπινη υπόστασή τους.
Ο λόγος για τους Ελληνες μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, που κατέθεσαν στις ελληνικές Αρχές για το σκάνδαλο Novartis και στους οποίους απονεμήθηκε χθες το βραβείο για «δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση», που δίνεται προς τιμήν της δολοφονημένης δημοσιογράφου από τη Μάλτα Δάφνης Καρουάνα Γκαλίτσια. Ενα βραβείο, που θεσπίστηκε έπειτα από πρωτοβουλία της ευρωομάδας της Αριστεράς GUE / NGL και το οποίο αποφάσισε να υιοθετήσει φέτος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητά του. Μάλιστα, στη διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου το θέμα του σκανδάλου Novartis στην Ελλάδα μονοπώλησε το ενδιαφέρον, οι δύο Ελληνες προστατευόμενοι μάρτυρες έστειλαν το δικό τους μήνυμα μέσω βίντεο, στο οποίο είχαν προφανώς γυρισμένη την πλάτη, ενώ η φωνή τους ήταν αλλοιωμένη προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους.
«Πρόκειται για ένα σκάνδαλο που κόστισε στους Ελληνες εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε δεχθεί πολλές απειλές και επιθέσεις από ανθρώπους που προσπάθησαν να μας τρομοκρατήσουν και να μας εκφοβίσουν» είπε η μάρτυρας με το κωδικό όνομα «Αικατερίνη Κελέση», αναφέροντας ότι το βραβείο είναι μια σημαντική ηθική επιβράβευση ώστε να συνεχίσουν να καταθέτουν την αλήθεια, παρά το όποιο κόστος. Ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» ανέφερε ότι το σκάνδαλο Novartis είναι διεθνές, αλλά είχε τεράστια επίπτωση «στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική οικονομία».
Ανέφερε, επίσης, ότι «όλοι όσοι προσπάθησαν να πουν την αλήθεια ή να αποκαλύψουν την αλήθεια σε αυτή την υπόθεση υπέφεραν από σοβαρά αντίποινα». Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν μίλησε η Κορίνε Βέλα, αδελφή της δολοφονημένης δημοσιογράφου από τη Μάλτα, η οποία τόνισε πως οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος που επιλέγουν να μιλήσουν ανοιχτά «βοηθούν όλους εμάς στο να ζούμε σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον».
Ο δε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέλιος Κούλογλου υπενθύμισε πως χάρη στις καταθέσεις κάποιων προστατευόμενων μαρτύρων στις ΗΠΑ η εταιρία υποχρεώθηκε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό 310.000.000 ευρώ. Εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε λίγο αργότερα η ανάρτηση του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία ανέφερε: «Αναρωτιέμαι πώς βρήκαν οι της ομάδος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς την επαφή με τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος “Μάξιμο Σαράφη” και “Αικατερίνη Κελέση” και τους έβαλαν και να μιλήσουν; αφού κανείς δεν ξέρει ποιοι είναι, πλην της κας Τουλουπάκη… μάλλον θα είχαν το τηλ τους κάπου…» Και προκάλεσε εντύπωση γιατί ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος και στο παρελθόν έχει απειλήσει δημόσια τους δημόσιους μάρτυρες με διώξεις, γνωρίζει προφανώς ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες εκπροσωπούνται από δικηγόρους, οι οποίοι και δέχονται αιτήματα που τους αφορούν. Εκείνο για το οποίο μάλλον δεν πρόλαβε να ενημερωθεί ο κ. Γεωργιάδης είναι πως το συγκεκριμένο βραβείο υιοθετήθηκε από το σύνολο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δεν αποτελεί πλέον υπόθεση της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Η εφημερίδα «δημοκρατία» συμμετείχε ηλεκτρονικά στη διαδικασία και προσπάθησε να υπενθυμίσει ότι σε πρόσφατη έκθεσή της η Κομισιόν καυτηρίασε το γεγονός πως στη χώρα μας υπάρχει ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο για τους «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» και ανύπαρκτο για τους προστατευόμενους μάρτυρες, για αυτούς, δηλαδή, που κάποιοι έχουν αποκαλέσει… κουκουλοφόρους.