Η απουσία αντίδρασης σημαίνει ότι «θα μπλέξουμε», επισήμανε ένας από τους καλύτερους γνώστες των σχέσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο διεθνολόγος και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Φίλης. Και δεν αναφερόταν σε αντίδραση μόνο σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά και στο πεδίο.
Με μήνυμά του στο twitter εξηγεί ότι αν δεν εμποδίσουμε διπλωματικά, αλλά και επιχειρησιακά τον πλου του «Oruc Reis», «θα μπλέξουμε άσχημα». Αναφέρει συγκεκριμένα: «Πρόκειται για κατάφωρα παράνομη πράξη για δυο λόγους: Δεσμεύει περιοχή που δεν έχει θεσπιστεί / καθοριστεί και πρόκειται να κινηθεί σε ζώνη δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας, στην οποία, βάσει της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, μπορούμε μονομερώς να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα. Αρα, η Αγκυρα μας εμποδίζει να ασκήσουμε το δικαίωμά μας, όπως άλλωστε έκανε και με το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Δυστυχώς, όπως επαναλαμβάνω μονότονα το τελευταίο χρονικό διάστημα, στη Δύση “στρουθοκαμηλίζουν’’ αναμένοντας από την Τουρκία να κάνει την ολική επιστροφή».
Και καταλήγει ο κ. Φίλης στην ανάρτησή του: «Πρέπει όλοι να έχουμε ήδη προσαρμοστεί στην Τουρκία του 2020, την ατζέντα της οποίας ασπάζονται οι πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και μεγάλο μέρος της κοινωνίας που αποστρέφεται τον Ερντογάν».
Σε πρόσφατη, εξάλλου, συνέντευξή του ο κ. Φίλης είχε τονίσει ότι η Τουρκία «δεν θέλει διάλογο με προκαθορισμένο πλαίσιο και κανόνες. Θέλει να έχει τη δυνατότητα να επιβληθεί διά της ισχύος και να επιβάλει τους όρους της και την ατζέντα. Επίσης, η Τουρκία αισθάνεται ότι είναι πολύ μεγάλη, πολύ ισχυρή για να πάει σε οποιονδήποτε συμβιβασμό με τρίτες χώρες. Αισθάνεται ότι είναι ισότιμος συνομιλητής των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη. Αρα κινείται με βάση τη συλλογιστική αυτή. Το επαναλαμβάνω, η Τουρκία δεν θέλει διαπραγμάτευση με κανόνες, δεν θέλει όρους. Το αποδεικνύει αυτό το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχει προσθέσει στα πολλά μέτωπα ένα ακόμη, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ».