Δημιουργούνται χωριστές πτητικές ζώνες
Για «αποσυμφόρηση» στο Αιγαίο και ξεχωριστές πτητικές ζώνες φαίνεται πως συζητά η Ελλάδα με την Τουρκία, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις αποκαλύψεις της «δημοκρατίας» πως το αδιάκοπο κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων και παραβιάσεων, καθώς και η στάση κατευνασμού της ελληνικής πλευράς οδηγούν σε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.
Οι παρασκηνιακές, εν κρυπτώ διαβουλεύσεις και συζητήσεις συνεχίζονται, με την Ελλάδα να εξακολουθεί να μαθαίνει τις εξελίξεις για την ελληνοτουρκική κρίση από τρίτους, και συγκεκριμένα από τη Γερμανία, καθώς η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», με άρθρο της, αποκάλυψε λεπτομέρειες του μηχανισμού αποτροπής κρίσεων Ελλάδας – Τουρκίας που συζητείται, αναφέροντας πως «ένας Τούρκος και ένας Ελληνας υποναύαρχος θα συνεχίσουν τις τεχνικές συνομιλίες υπό την αιγίδα της συμμαχίας αυτή την εβδομάδα».
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας ενημερώνεται από άλλους, καθώς, μεταξύ πολλών άλλων, πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ήταν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που γνωστοποίησε τις διμερείς συνομιλίες σε στρατιωτικό επίπεδο. Το μόνο σίγουρο είναι, μετά και το δημοσίευμα, πως μέσω των μυστικών διαπραγματεύσεων επιχειρείται η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, καθώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Frankfurter Allgemeine Zeitung», στον πυρήνα της ελληνοτουρκικής συμφωνίας βρίσκεται μια μόνιμη «hotline» μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, για να μπορούν να ανταλλάσσονται γρήγορα πληροφορίες σχετικά με την κίνηση πλοίων και αεροπλάνων.
Μεσολαβητής θα είναι ο αντιπρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός στρατηγός Σκοτ Κιντσβάτερ. Η γερμανική εφημερίδα αποκαλύπτει ακόμα πως επί τάπητος είναι η σύναψη συμφωνιών για «deconfliction», δηλαδή αποσυμφόρηση, στον εναέριο χώρο, όπως οι ξεχωριστές πτητικές ζώνες και σταθερά ηλεκτρονικά σήματα.
Την ίδια ώρα, η εφημερίδα φανερώνει πως δεν θα υπάρξει απόσυρση των τουρκικών ερευνητικών πλοίων μεταξύ της τουρκικής ενδοχώρας και της Κύπρου. «Με την αποστολή τριών πλοίων σε περιοχές που με βάση το Θαλάσσιο Δίκαιο ανήκουν στην Κύπρο, αλλά διεκδικούνται και από την Τουρκία, η Αγκυρα θέλησε να αποτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων όσον αφορά την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων της Μεσογείου, που θα απέκλειαν μόνιμα την Τουρκία από την εκμετάλλευση της Μεσογείου» αναφέρει η εφημερίδα.