Παρασκήνιο και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας
Η επίσημη Ελλάδα προχώρησε χθες σε μια διπλωματική κίνηση που όφειλε να είχε κάνει από την πρώτη ώρα. Επειτα από ιταμές δηλώσεις και συνεχείς προσβολές της φιλοτουρκικής κυβέρνησης Αζερμπαϊτζάν στη σημαία της χώρας μας, η Αθήνα ανακάλεσε τον Ελληνα πρέσβη Ν. Πιπερίγκο για διαβουλεύσεις στην πρωτεύουσα με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.
Ήταν μια επιβεβλημένη κίνηση, που ήρθε ως συνέχεια των απολύτως ανυπόστατων και προσβλητικών ισχυρισμών της εχθρικής κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν περί, δήθεν, ανοχής του ελληνικού κράτους, το οποίο -κατά την ίδια- προετοιμάζει τρομοκρατικές ενέργειες, στρατολογεί τρομοκράτες μαχητές εναντίον του κράτους της και εξαπολύει κυβερνοεπιθέσεις από την ελληνική επικράτεια κατά του Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Στο υπουργείο Εξωτερικών χθες επιδόθηκε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν. Σε συνέχεια του διαβήματος, επειδή προφανώς δεν υπήρξε έδαφος συνεννόησης, ανακλήθηκε στην Αθήνα λίγες μέρες μετά τη διαπίστευσή του ο Ελληνας πρέσβης. Σημειώνεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Ελληνας πρέσβης έγινε δεκτός σε απολύτως εχθρική ατμόσφαιρα από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η χώρα του είναι στενή φίλη με την Τουρκία.
«Δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία δεν είναι μόνο φίλος και συνεργάτης μας, αλλά και αδελφική χώρα για εμάς. Χωρίς δισταγμό, υποστηρίζουμε την Τουρκία και θα την υποστηρίξουμε σε κάθε περίπτωση. Βλέπουμε την ίδια υποστήριξη από τους Τούρκους αδελφούς μας. Υποστηρίζουν το Αζερμπαϊτζάν για όλα τα θέματα και τους υποστηρίζουμε σε όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος πληροφοριών στην ανατολική Μεσόγειο» είπε απερίφραστα.
Όπως ξεκαθάρισε: «Μπορώ να σας πω ξανά ότι η Τουρκία δεν είναι μόνο φίλος, αλλά αδελφική χώρα για εμάς. Οι Τούρκοι είναι αδέλφια μας. Έτσι θα είμαστε μαζί τους σε όλα τα θέματα». Αναφερθείς δε στις σχέσεις Αζερμπαϊτζάν – Ελλάδας, ο δικτατορίσκος Αλίγιεφ είπε προσβλητικά: «Θέλω να βρω κάτι θετικό να θίξω, αλλά δυστυχώς δεν το βρίσκω. Ίσως ελπίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, η οποία ήρθε στην εξουσία σχετικά πρόσφατα, θα επανεξετάσει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης κατά του Αζερμπαϊτζάν».