Σοβαρό πολιτικό θέμα εντός της ΝΔ
Επιστολές οργής, με σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, έστειλαν οι παμμακεδονικές οργανώσεις, με αφορμή τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Συμφωνία των Πρεσπών και τη διαφορετική πολιτική που εφαρμόζει σε σχέση με όσα υποστήριζε κατά την προεκλογική περίοδο.
Σε επιστολές τους οι Παμμακεδονικές Οργανώσεις ΗΠΑ, Αυστραλίας, Καναδά, Αφρικής, Οντάριο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (Ελλάδα) εκφράζουν την πλήρη απογοήτευσή τους, εμμένουν στον αγώνα τους και καταγγέλλουν πως εδώ και έναν χρόνο ο πρωθυπουργός αρνείται να συναντηθεί μαζί τους.
Απευθυνόμενες στον πρωθυπουργό, οι παμμακεδονικές οργανώσεις σημειώνουν: «Κύριε Μητσοτάκη, οι Ελληνες νιώθουν προδομένοι για ακόμη μία φορά, ενώ την ίδια ώρα το ερώτημα είναι βασανιστικό! Με τον τρόπο που χειριστήκατε το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών χάσαμε πλήρως την εμπιστοσύνη! Γίναμε μάρτυρες των χειρισμών και στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας και διερωτώμαστε: Με τον ίδιο τρόπο άραγε θα διαπραγματευθείτε και για το Αιγαίο και τα άλλα εθνικά μας θέματα;»
«Πού είναι όλοι όσοι χρησιμοποίησαν την οργή των Ελλήνων για δικό τους εκλογικό όφελος; Ο ελληνικός λαός νιώθει ότι προδόθηκε και πλέον στο μυαλό της πλειοψηφίας των Ελλήνων κυριαρχεί η σκέψη ότι η τότε αξιωματική αντιπολίτευση ήταν σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση των Συριζανέλ! Ολοι εμείς που βάζουμε την πατρίδα πάνω από κόμματα τρώγαμε τα χημικά της αριστερής δημοκρατίας και την ίδια στιγμή εσείς κύριοι της Κυβέρνησης κλείνατε το μάτι πονηρά στον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά» αναφέρουν.
Εδώ και έναν χρόνο, όπως λένε οι εκπρόσωποι των παμμακεδονικών ενώσεων σε Ελλάδα και ΗΠΑ, «ζητούν συνάντηση μαζί σας, αλλά αρνείστε να μας δεχτείτε. Οι απανταχού Μακεδόνες, να μην πούμε η πλειονότητα του Ελληνισμού, με αγωνία περίμεναν αυτή τη συνάντηση. Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε τα αποτελέσματα ημερίδας καταξιωμένων επιστημόνων, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να ακυρωθεί, αλλά και το ότι για κάθε προσφυγή ακύρωσής της σε διεθνή δικαστήρια και οργανισμούς απαιτείται κρατική υποστήριξη. Προφανώς δεν μας δέχεστε γιατί δεν θέλετε να την ακυρώσετε και όχι ότι δεν ακυρώνεται».
Χαρακτηρίζουν «κατακριτέο» όχι μόνον όποιον υπέγραψε και ψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και όποιον «την εφαρμόζει παριστάνοντας τον δήθεν πατριώτη».
Παράλληλα, εκφράζουν την απογοήτευσή τους όταν στις 16 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, «εμφανιστήκατε φανατικότερος υποστηρικτής της Συμφωνίας των Πρεσπών και από τον ίδιο τον Τσίπρα, ο οποίος έφθασε στο σημείο να σας χαρακτηρίσει, περιπαικτικά, “Βορειομακεδονομάχο”».
Δυστυχώς, λένε τα μέλη των παμμακεδονικών οργανώσεων προς τον πρωθυπουργό, «δεν μπορέσατε να υπερασπιστείτε τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά και τις προεκλογικές σας εξαγγελίες, όπως έκανε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, ο οποίος, για μία ακόμη φορά, αρνήθηκε την ύπαρξη “μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας”. Πρέπει να γνωρίζετε ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, σε όλον τον κόσμο, πολύ δε περισσότερο για εμάς τους Μακεδόνες Ελληνες, το θέμα δεν έχει κλείσει και ούτε θα κλείσει εάν δεν καταργηθεί η απαράδεκτη αυτή συμφωνία».
Η παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» στους Σλάβους των Σκοπίων και η προσπάθεια σλαβοποίησης του σύγχρονου Μακεδονικού Ελληνισμού, σύμφωνα με τις σχετικές επιστολές, «είναι εντελώς ανιστόρητα και προσβλητικά για εμάς».
Ομολογία Τασούλα! Δεν περνάνε από τη Βουλή οι συμφωνίες με τα Σκόπια. Πάνε για του χρόνου
«Στην κόψη του ξυραφιού» βαδίζει πλέον η κυβέρνηση εξαιτίας των επίμαχων συμφωνιών με τα Σκόπια που κατατέθηκαν προς κύρωση στη Βουλή. Το Μαξίμου, υπό τον φόβο «γαλάζιων» διαρροών και αντιδράσεων, οι οποίες θεωρούνται δεδομένες, επέλεξε να μεταθέσει το πρόβλημα για αργότερα, αναβάλλοντας επ’ αόριστον τη συζήτηση των τριών συμφωνιών Αθήνας – Σκοπίων, απόφαση που αν μη τι άλλο φανερώνει το μείζον εσωκομματικό πρόβλημα της Ν.Δ., το οποίο παραμένει προσώρας άλυτο.
Ειδικότερα, τα τρία μνημόνια δεν θα εισαχθούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ούτε την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα καταγράφεται κλίμα παραπομπής της ψήφισής τους στις καλένδες. Και αυτό διότι πιθανότατα δεν θα ψηφιστούν ούτε τον επόμενο μήνα, αλλά προς το τέλος του έτους… Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, υποστήριξε ότι δεν είναι επείγουσα προτεραιότητα της κυβέρνησης να ψηφιστούν. «Δεν υπάρχει τέτοια πρεμούρα» είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους.
Το παιχνίδι των καθυστερήσεων θεωρήθηκε αυτήν τη στιγμή η καλύτερη λύση για την κυβέρνηση, εν όψει του κινδύνου καταψήφισης των ενδοτικών συμφωνιών με τα Σκόπια όχι μόνο από τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά από σωρεία Βορειοελλαδιτών βουλευτών της Ν.Δ., που είχαν ταχθεί αναφανδόν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ενδεικτική της κυβερνητικής αμηχανίας ήταν η απάντηση που έδωσε χθες ο Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς εάν θα ψηφίσει τις συμφωνίες ο πρώην πρωθυπουργός. «Οταν γίνει αυτό θα δείτε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν μπορούμε να πούμε αν θα παραστεί κάποιος όταν δεν έχουμε ημερομηνία» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει στην πολιτική «κατάψυξη» τις συμφωνίες προκάλεσε, όπως αναμενόταν, την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που σχολίασε πως δεν έχει μείνει «ούτε φύλλο συκής» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αιχμές άφησε και για τον Κώστα Τασούλα, αναφέροντας ότι «η κυνική παραδοχή του προέδρου της Βουλής ότι η κυβέρνηση, υπό τον φόβο διαρροών, παραπέμπει στις καλένδες την ψήφιση των συμφωνιών συνιστά επιβεβαίωση του ευτελισμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της προεκλογικής εξαπάτησης του κ. Μητσοτάκη». Το σχόλιο της Κουμουνδούρου ενόχλησε τον Κώστα Τασούλα, ο οποίος δήλωσε ότι απλώς ενημέρωσε πως οι τρεις κυρώσεις δεν έχουν χαρακτήρα επείγοντα. «Ολα τα άλλα που εγράφησαν αφορούν προφανώς κάποιον άλλον πρόεδρο, κάποιας άλλης Βουλής» ανέφερε.