«Τρελούς» όρους θέτει η τουρκική πλευρά εν όψει της εκκίνησης διερευνητικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη
Η ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών συνομιλιών άγνωστη, η ατζέντα απροσδιόριστη, οι προκλήσεις των Τούρκων, καθημερινές και με αμείωτη ένταση, οι σύμμαχοι και εταίροι μας πανηγυρίζουν για την έναρξη του διαλόγου, η Ελλάδα ακολουθεί τις πρωτοβουλίες των άλλων και η Κύπρος μόνη. Και μέσα σε όλα αυτά απευθύνονται καταγγελίες, ακόμη και μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ότι όχι μόνο συζητείται αλλά και σχεδιάζεται αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο καλείται η Αθήνα να καθίσει στο τραπέζι με την Τουρκία.
Η έναρξη των διερευνητικών θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Ακόμη μία φορά τις πληροφορίες για το πότε τις μαθαίνουμε από την τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», η Ελένη Σουρανή και ο Ιμπραήμ Καλίν θα επικοινωνήσουν την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τόσο την ημερομηνία έναρξης των διαβουλεύσεων όσο και το πότε θα συνομιλήσουν οι ηγέτες των δύο χωρών. Τώρα το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κινείται σε άλλο μήκος κύματος να το αποδώσουμε στον ρόλο του, ο οποίος είναι να διαψεύδει ακόμη και την πραγματικότητα;
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία» δήλωσε ύστερα από σχετική ερώτηση, ενώ σημείωσε ότι δεν έχει τεθεί θέμα επικοινωνίας του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Από αυτά που δημοσιεύονται στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής ελληνοτουρκικής κρίσης και ως σήμερα ο τουρκικός Τύπος μοιάζει να έχει… καλύτερη ενημέρωση από τον κ. Πέτσα.
Πάντως απομένει να δούμε αν η ελληνική αποστολή για τις διερευνητικές συνομιλίες θα πάει στην Κωνσταντινούπολη πριν ή μετά τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία αναβλήθηκε με το πρόσχημα του κορονοϊού. Η χρονική στιγμή έχει τη σημασία της, γιατί ο Ερντογάν θέλει να δει τις προθέσεις της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία. Έχει ανοιχτά μέτωπα ο Τούρκος πρόεδρος, αλλά μόνο με την Κύπρο, καθώς η Ελλάδα φαίνεται ότι ακολουθεί τη γραμμή Βερολίνου, για την αποφυγή των κυρώσεων στην Τουρκία. Αυτό άλλωστε είναι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, οι οποίοι ασκούν αφόρητες πιέσεις στην Κύπρο να μην επιμείνει στις κυρώσεις κατά της Αγκυρας. Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης πάντως δεν φείδεται δηλώσεων για την ανύπαρκτη έμπρακτη αλληλεγγύη από την Ε.Ε. σε συνεντεύξεις του σε ξένα μέσα. Η Αθήνα μοιάζει να έχει εγκαταλείψει την Κύπρο. Μπορεί το «Oruc Reis» να αποχώρησε από τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά στην κυπριακή ΑΟΖ το «Μπαρμπαρός» και το «Γιαβούζ» διεξάγουν σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις. Τώρα πόσο ενδιαφέρει την Αθήνα αυτή η συνεχιζόμενη παρανομία της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου το δείχνουν η προθυμία και οι πανηγυρικοί τόνοι της κυβέρνησης για την έναρξη των διερευνητικών.
Στο ελληνικό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι προετοιμάζει την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Να μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι το πάγιο αίτημα των Τούρκων, το οποίο έχει επανέλθει τον τελευταίο μήνα και είναι πρώτο θέμα σε όλα τα τουρκικά ΜΜΕ τις τελευταίες 10 ημέρες. Οι τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν φτάσει στο σημείο να αναφέρουν στα ρεπορτάζ τους πόσες στρατιωτικές μονάδες έχει κάθε ελληνικό νησί.
Ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος το διέψευσε, όπως διέψευσε τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ στήριζαν αυτό το αίτημα της Τουρκίας. Φαίνεται όμως ότι οι Τούρκοι το έχουν αφήσει στο τραπέζι του διαλόγου. Ενας διάλογος που διεξάγεται παράλληλα και στο ΝΑΤΟ και είναι πολύ συχνή η επικοινωνία του γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ με την Αθήνα, ο οποίος χθες επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.