Δυσαρέσκεια στη Λευκωσία για τη στροφή της Αθήνας στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ενώ η ίδια θα επιμείνει στο βέτο
Την ώρα που η Αθήνα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν επιθυμεί κυρώσεις κατά της Τουρκίας, με τη δικαιολογία της αποχώρησης του «Oruc Reis», το οποίο παραβίαζε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας επί έναν μήνα, η Κύπρος κρατά ψηλά τη σημαία του έθνους, εκφράζοντας και τη δυσαρέσκειά της μέσω του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος είπε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να αποσύρει την απειλή του βέτο κατά των κυρώσεων από την Ε.Ε. στη Λευκορωσία, αν ταυτόχρονα δεν υπάρξουν κυρώσεις και κατά της Τουρκίας.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν κατηγορηματικός και όταν ρωτήθηκε αν η συγκεκριμένη στάση της Κύπρου θα προκαλέσει προβλήματα στον ελληνοτουρκικό διάλογο, απάντησε: «Αρα θεωρείτε ότι με αυτή τη λογική δεν θα πρέπει να επιχειρήσουμε να τερματιστούν οι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου επειδή το έχει πράξει με την Ελλάδα; Θα πρέπει απλά να αναμένουμε να δεχόμαστε τις παράνομες αυτές ενέργειες επειδή έχει επιτευχθεί ο διάλογος Ελλάδας Τουρκίας;»
Είναι φανερή η δυσαρέσκεια κατά της Ελλάδας, γιατί ακόμη και στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. η στάση της Αθήνας ήταν κατά των κυρώσεων στην Τουρκία.
Όπως γράφει η Κύρα Αδάμ στο militaire.gr, η Κύπρος και η Γαλλία ήταν υπέρ των κυρώσεων, και είναι συγκλονιστική η αιτιολόγηση του βέτο που παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου: «… Είναι ανέντιμο και εξευτελιστικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητά κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας, η οποία δεν βάλλει και δεν απειλεί καμία χώρα της Ε.Ε., και να μην επιβάλει κυρώσεις εναντίον της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, η οποία στην πράξη έχει καταπατήσει την κυριαρχία της Κύπρου με το “Yavuz” και της Ελλάδας με το “Oruc Reis”, και απειλεί με πόλεμο αν δεν της παραχωρηθούν με διαπραγματεύσεις οι διεκδικήσεις της…»
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η αναβολή της Συνόδου δεν ήταν λόγω κορoνοϊού, αλλά λόγω Κύπρου.
Στον αντίποδα, κι ενώ οι Κύπριοι αισθάνονται μόνοι τους, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι η Αθήνα βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Όλοι, με πρώτο τον πρωθυπουργό, κινούνται στη γραμμή Μέρκελ, η οποία δεν επιθυμεί την επιβολή κυρώσεων, και μοιάζει σαν να εγκαταλείπουν την Κύπρο.
Σύμφωνα, όμως, με τον κ. Πέτσα, «θα φτάσουμε με έναν κατάλογο κυρώσεων που έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και θα εγκριθεί από τους ηγέτες σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Ελλ. Λύση: Την άφησαν μόνη στην πιο κρίσιμη στιγμή
Εγκλημα, για το οποίο η κυβέρνηση θα λογοδοτήσει, χαρακτηρίζει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου την εγκατάλειψη της Κύπρου την κρισιμότερη, όπως τονίζεται, στιγμή. Συγκεκριμένα, με αφορμή τις δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη για την αναβολή της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. και τις προσπάθειες να αποσυνδεθούν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας από τις κυρώσεις κατά της Λευκωσίας, αλλά και τις διευκρινίσεις που έδωσε για την κάθετη άρνηση της Κύπρου στη διεξαγωγή συνδιάσκεψης για το μέλλον της περιοχής με τη συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων, η Ελληνική Λύση έκανε λόγο για «υπερήφανη στάση της Κύπρου», η οποία, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «σώζει την αξιοπρέπεια του Ελληνισμού». Με εντελώς αντίθετο τρόπο, όμως, αντιμετωπίζουν στην Ελληνική Λύση τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που ξεκινά διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, την ίδια στιγμή που αυτή συνεχίζει τον θαλάσσιο «Αττίλα» στην ΑΟΖ της Κύπρου. Ως εκ τούτου, στην ανακοίνωση του κόμματος καταλογίζεται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «εγκατάλειψη της Κύπρου στην πιο κρίσιμη στιγμή».