Ο Κυριάκος ανέφερε σε άρθρο του ότι η ελληνική ΑΟΖ είναι «μη οριοθετημένη ζώνη, εκατέρωθεν διεκδικούμενη»
Η μυστική διπλωματία είναι το πρώτο πρόβλημα που αναδύεται από το άρθρο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες, στις «The Times» (Βρετανία), «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (Γερμανία) και «Le Monde» (Γαλλία).
Το άλλο είναι η απόσταση που παίρνει πλέον ο πρωθυπουργός από την εθνική γραμμή της χώρας και η διολίσθησή του στις θέσεις που έχει εκφράσει και προσφάτως το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και η Γερμανία. Ορισμένοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι η πολιτική και οι χειρισμοί του Μητσοτάκη στα θέματα αυτά ενδεχομένως να μην είναι γνωστά ούτε και στους αρμόδιους υπουργούς…
Το αποτέλεσμα της αρθρογραφίας του πρωθυπουργού σε τρεις έγκριτες ευρωπαϊκές εφημερίδες δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα γεγονός χωρίς συνέπειες για τη χώρα. Το κείμενο αυτό αποτελεί επίσημη πολιτική της χώρας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την τουρκική κυβέρνηση. Μπορεί ακόμα και να γίνει επίκλησή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Από κει και πέρα, ο πρωθυπουργός παραδέχεται στο κείμενό του ότι διεξάγονται μυστικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, με σαφή αναφορά στην τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο, την οποία είχε «καρφώσει» ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου και τη διέψευδαν με μανία όλα τα κυβερνητικά στελέχη. Όχι μόνο συναντήθηκαν οι σύμβουλοι Μητσοτάκη και Ερντογάν, αλλά είχαν υπογράψει και συμφωνία.
«Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμα και να καταλήξουμε σε “έγγραφη συμφωνία”. Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες, αλλά απόρρητες συζητήσεις». Ο πρωθυπουργός ομολογεί σχεδιασμό και όχι μια τυχαία συνάντηση. Κατηγορεί τους Τούρκους γιατί αποκάλυψαν τη συμφωνία. Το ερώτημα που ανακύπτει τώρα είναι αυτή η συμφωνία τι περιλαμβάνει; Πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα; Οι τυχόν ισχυρισμοί για το απόρρητο του πράγματος δεν ευσταθούν πλέον και πολύ…
Στο άρθρο του ο πρωθυπουργός κινείται εκτός της εθνικής γραμμής της Ελλάδας, αλλά εντός της γραμμής που εκφράζουν Γερμανία, ΗΠΑ και βολεύει την Τουρκία.
Χαρακτηρίζει διεκδικούμενη την περιοχή όπου αλωνίζει επί έναν μήνα το «Oruc Reis» και διεξάγει έρευνες συνοδευόμενο από τον τουρκικό στόλο. Αναφέρει επί λέξει: «Ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε το πολεμικό ναυτικό του για να στηρίξει μια προσπάθεια εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα και η οποία δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί».
Διεκδικούμενη, η περιοχή από τον 28ο Μεσημβρινό μέχρι τον 32ο, κατά τον κ. Μητσοτάκη. Ποια η διαφορά αυτών που γράφει ο Ελληνας πρωθυπουργός από αυτά που έλεγε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 21/7/2020, καμία: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μία NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο».
Τότε, και μετά τον σάλο που είχε προκληθεί, ακόμα και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα προσπάθησε να «διορθώσει» την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Καμία διαφορά μεταξύ αυτών που έγραψε ο πρωθυπουργός από αυτά που υποστηρίζει η γερμανική διπλωματία και από όσα λέει ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Ζοζέ Μπορέλ.
Εκτός της εθνικής γραμμής της Ελλάδας ο πρωθυπουργός, που στο άρθρο του αναγνωρίζει «διαφορές μεταξύ των δύο χωρών», την ώρα που η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι ότι η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών αφορά την υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ. Ποιες είναι οι άλλες διαφορές που έχουμε με την Τουρκία; Πουθενά δεν το αναφέρει αυτό ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Απαράδεκτη δήλωση από τον Πέτσα, που γκριζάρει την ελληνική υφαλοκρηπίδα!
Ο ρόλος του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν είναι να αποπειράται να κοροϊδεύει τους Ελληνες πολίτες και αυτό ο Στέλιος Πέτσας πρέπει να το καταλάβει. Η επιλογή του να μη δίνει απαντήσεις στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το ποιο ήταν το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, την οποία ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, επικαλούμενος λόγους «εθνικού συμφέροντος» και λέγοντας ότι «όταν έχουμε κάτι να πούμε, το λέμε δημοσίως», εγείρει ερωτήματα.
Μάλιστα, κινείται εκτός εθνικής γραμμής η απάντησή του -σε ερώτηση σχετικά με το εάν η χώρα μας θεωρεί ελληνική υφαλοκρηπίδα τις περιοχές στις οποίες γίνονται οι τουρκικές έρευνες- «είναι σαφές από το άρθρο του πρωθυπουργού ότι μιλάμε για περιοχές όπου δεν έχει γίνει οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών». Η δε άρνησή του να απαντήσει στις επισημάνσεις ότι για την τριμερή του Βερολίνου αρχικά δινόταν από την κυβέρνηση η εικόνα μιας σχεδόν «υπηρεσιακής», διαδικαστικής κίνησης για να γίνει το «χατίρι» στους Γερμανούς προκαλεί προβληματισμό ως προς το αν όσα πληροφορούνται οι Ελληνες από την κυβέρνηση είναι αληθή ή αν ακόμη και για τα εθνικά θέματα προέχει η επικοινωνιακή διαχείριση…
Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση για τις (εν κρυπτώ) συνομιλίες
Φωτιές ανάβει στο πολιτικό σκηνικό η παραδοχή του κ. Μητσοτάκη για μυστικές συνομιλίες με τους Τούρκους, ερήμην της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και η αναφορά του σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες ότι έχει υπογράψει ρητές δεσμεύσεις με την Τουρκία! Αμήχανη η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει την κοινή γνώμη της χώρας ότι οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν ενήμεροι των πρωθυπουργικών αυτοσχεδιασμών. Ωστόσο, με ανακοινώσεις τους όλοι διέψευσαν με κατηγορηματικό τρόπο την κυβερνητική εκδοχή.
«Έστω και τώρα, έχει υποχρέωση να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό και τα πολιτικά κόμματα για το έγγραφο που υπέγραψε εν κρυπτώ με την Τουρκία και τους όρους στους οποίους η Ελλάδα δεσμεύτηκε» υπογραμμίζει σε αναφορά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος καταγγέλλει: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός ενημερώνεται από τον διεθνή Τύπο για μείζονος σημασίας πρωτοβουλίες του Ελληνα πρωθυπουργού σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Δεσμεύει τη χώρα έναντι της Τουρκίας, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, αλλά και χωρίς να ζητήσει, όπως θα όφειλε, καμία εξουσιοδότηση για να υπογράψει δεσμεύσεις. Ούτε από Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ούτε από τη Βουλή των Ελλήνων ούτε καν από το υπουργικό του συμβούλιο».
Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα: «Το ζήτημα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Διεξάγει μυστική διπλωματία και χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα εκτός και άλλη γλώσσα εντός της χώρας, φοβούμενος πάντα μην απογοητεύσει το κόμμα του και την εκλογική του πελατεία».
Η στάση του πρωθυπουργού προκάλεσε την οργή ακόμα και του φιλοκυβερνητικού ΚΙΝ.ΑΛ. Σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά, υπό τον τίτλο «Επιτέλους πού το πάει ο κ. Μητσοτάκης; Ως εδώ και μη παρέκει», σημειώνει: «Από άρθρα του πρωθυπουργού στον διεθνή Τύπο πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει “έγγραφη συμφωνία” με την Τουρκία κατά την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου. Ο κ. Μητσοτάκης το απέκρυψε και από τα κόμματα και από τον ελληνικό λαό. Ζητούμε το κείμενο της συμφωνίας να δοθεί αμέσως στα πολιτικά κόμματα. Επιβεβαιώνεται ότι ασκεί επικίνδυνη μυστική διπλωματία. Χειρίζεται τα θέματα μόνος του, χωρίς κανείς να του έχει δώσει λευκή επιταγή. Έχει αποκλειστικά την ευθύνη για τους χειρισμούς και τα αποτελέσματα».
Το ΚΚΕ διέψευσε ότι υπήρχε πρωθυπουργική ενημέρωση και σχολίασε: «Το άρθρο του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. διαπραγματεύεται στο εξωτερικό με το “ατού” ότι αποτελεί το πιο “καλό παιδί” του ΝΑΤΟ και όλα αυτά τη στιγμή που το ΝΑΤΟ αποδεδειγμένα υποδαυλίζει την επιθετικότητα της άρχουσας τάξης της Τουρκίας και σπρώχνει στον συμβιβασμό της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο».