Στα χνάρια Μπορέλ και ο Στόλτενμπεργκ, χαϊδεύει την Άγκυρα
Επικίνδυνοι ελιγμοί στο χείλος του γκρεμού και με κλειστά μάτια. Αυτό μοιάζει να κάνει η Ελλάδα στην πιο κρίσιμη στιγμή των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τον Ερντογάν να έχει ξεπεράσει τα όρια στην επιθετικότητά του και τους συμμάχους να μας έχουν πιάσει από το χέρι και να μας κατευθύνουν κατά τα συμφέροντά τους.
Τελικά η κυβέρνηση συμφώνησε σε συνομιλίες υπό τη σκέπη του ΝΑΤΟ; Έφυγε από το προσκήνιο ο όρος να αποχωρήσουν το «Oruc Reis» και ο τουρκικός στόλος προτού ξεκινήσουν οι όποιες συνομιλίες; Κατάφερε -διότι περί κατορθώματος πρόκειται- αντί η αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού, το οποίο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, να είναι όρος προτού αρχίσει ο διάλογος να γίνει το θέμα του διαλόγου.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ζήτησε από τον γεν. γραμματέα του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ να παρέμβει προς την Τουρκία για να φύγουν τα τουρκικά πολεμικά και το «Oruc Reis», αλλά με αυτόν τον τρόπο του έδωσε το δικαίωμα να μας καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με θέμα την αποχώρηση των πλοίων και την αποκλιμάκωση της έντασης. Αναμενόμενο ήταν αυτό που έκανε ο Στόλτενμπεργκ, αλλά παράλογο αυτό που έκανε ο Ελληνας υπουργός. Είναι δυνατόν κάποιος να πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ, που κρατάει πάντα ίσες αποστάσεις απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία, θα πάρει το μέρος της Ελλάδας;
Γενικά η ελληνική πλευρά φαίνεται να ακολουθεί όλα τα κελεύσματα είτε της Γερμανίας είτε του ΝΑΤΟ ή της Ε.Ε. Και τα κελεύσματα αυτά έχουν «νότες τουρκικές». Ο Στόλτενμπεργκ από την πρώτη στιγμή έσπευσε να λειτουργήσει κι αυτός όπως ο Μπορέλ, χαϊδεύοντας στην πλάτη την Τουρκία και εξισώνοντάς μας.
Ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής να καταθέσει έγγραφο στους μόνιμους στρατιωτικούς εκπροσώπους Ελλάδας και Τουρκίας και να τους ζητά τις παρατηρήσεις τους για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ο Στόλτενμπεργκ το ανακοίνωσε, η ελληνική πλευρά το διέψευσε και η τουρκική μάς είπε ψεύτες.
Χθες οι μόνιμες αντιπροσωπίες Ελλάδας και Τουρκίας έλαβαν email με το οποίο ετίθετο το ερώτημα αν υπάρχει αντίρρηση να γίνει επαφή την Πέμπτη για τη συζήτηση επί των εγγράφων που παραδόθηκαν στις δύο πλευρές. Η τουρκική πλευρά απάντησε αστραπιαία «ναι».
Η Ελλάδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα απαντήσει γιατί «δεν πρέπει να φαινόμαστε ότι απορρίπτουμε τις όποιες κινήσεις για αποκλιμάκωση». Όσο για το αν θα γίνει αύριο η συζήτηση που ζήτησε το ΝΑΤΟ, η ελληνική πλευρά… παίζει την Πυθία. «Ίσως να γίνει, ίσως κι όχι», καθώς λένε ότι όλα εξαρτώνται από τα αποτελέσματα της σημερινής πολιτικής συζήτησης, στην οποία επενδύει η Αθήνα.
Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, «το σημαντικό είναι η σημερινή συζήτηση που γίνεται σε πολιτικό επίπεδο. Μια συζήτηση που η Ελλάδα ζήτησε και κατάφερε να πετύχει». Πάμε λοιπόν. Τα έγγραφα που διαψεύδαμε την Παρασκευή σήμερα είναι υπαρκτά, αλλά σε… τεχνικό επίπεδο. Αύριο μπορεί να μιλήσουμε, μπορεί και όχι. Όπως φαίνεται, η ελληνική πλευρά οδεύει προς τον διάλογο, αλλά είναι άγνωστο με ποιους όρους. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αύριο κλείνει ένας μήνας που το «Oruc Reis» διεξάγει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και παρανομεί.
Αύριο θα γίνει ακόμα ένα βήμα διαλόγου, αυτήν τη φορά με «μπαϊπάς», στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης θα συζητήσει με τους ευρωβουλευτές τα ζητήματα αυτά και τις τελευταίες εξελίξεις. Αργότερα την ίδια μέρα οι ευρωβουλευτές σε ξεχωριστή συζήτηση θα συνομιλήσουν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου (με τηλεδιάσκεψη).
Και όλα αυτά ενώ ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο με τον Μακρόν. Επίσης χθες έλαβε τη στήριξη του ΕΛΚ, μέσω τηλεδιάσκεψης στην οποία οι συμμετέχοντες, ανάμεσά τους όλοι οι αντιπρόεδροι της Κ.Ο. του ΕΛΚ, εξέφρασαν την ομόθυμη στήριξή τους στις ελληνικές θέσεις.