Ενώ η Αθήνα κλείνει κάθε πόρτα στον διάλογο όσο ο «σουλτάνος» θα προκαλεί, χθες το ερευνητικό πλοίο βρισκόταν μόλις 43 ν.μ. νότια από το Καστελόριζο
Βασικές προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συζητήσεων με την Τουρκία είναι η αποχώρηση όλων των πολεμικών πλοίων πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και το ρίξιμο των τόνων από τον Ταγίπ Ερντογάν και τους υπουργούς του. Αυτό διαμηνύει η κυβέρνηση ως απάντηση στις πιέσεις που δέχεται από διάφορες πλευρές, όπως το Βερολίνο και το ΝΑΤΟ, για να αρχίσει άμεσα ο -έστω και άνευ όρων- διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες.
Βέβαια, στα λόγια είμαστε δυνατοί. Αν δούμε την πραγματικότητα όμως θα καταλάβουμε ότι ο Ερντογάν δεν σταματά και κλιμακώνει τις προκλήσεις με το «Oruc Reis» και τα συνοδευτικά πολεμικά και ερευνητικά σκάφη. Χθες το βράδυ αυτό το μεγάλο κομμάτι του τουρκικού στόλου ήταν έξω από το Καστελόριζο. Δεν είναι «σχήμα λόγου». Το «Oruc Reis» χθες το βράδυ έπλεε 43 ναυτικά μίλια νότια από το Καστελόριζο ή -για να το πούμε κι αλλιώς- 37 ναυτικά μίλια από το χωρικά μας ύδατα.
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ούτε έναρξης διερευνητικών επαφών ούτε οποιασδήποτε συζήτησης όσο παραμένουν εκεί είτε το ερευνητικό σκάφος είτε άλλα σκάφη της Τουρκίας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και συνέχισε: «Έχουμε πει πολλές φορές ότι η έμπρακτη αποκλιμάκωση δεν μπορεί να είναι στιγμιαία, αλλά πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια, προκειμένου να αποδείξει η Τουρκία ότι αυτά που λέει τα εννοεί. Δεν μπορεί να αποσύρει σήμερα, για παράδειγμα, το ερευνητικό σκάφος και έπειτα από μια εβδομάδα να ξαναβγάλει παράνομη NAVTEX και να περιμένουμε ότι όλα θα είναι μια χαρά».
Αυτό που έχει σημασία, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι η Τουρκία όχι μόνο να λέει προς τη Γερμανία ή προς άλλες χώρες με τις οποίες συνομιλεί ότι είναι υπέρ του διαλόγου και υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, αλλά να το αποδεικνύει στην πράξη.
Αναφερόμενος στον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Πέτσας σημείωσε: «Έχει κουράσει ο κ. Ερντογάν ακόμα και το εσωτερικό του εδώ και δύο μήνες με όλες αυτές τις απειλές, οι οποίες δεν έχουν καμία θέση όταν θέλουμε να οικοδομήσουμε μια σχέση καλής γειτονίας, την οποία ο ίδιος προσπαθεί να τορπιλίσει, άγνωστο για ποιο λόγο μέχρι τώρα». Όσο για τις πληροφορίες μετακίνησης τουρκικών αρμάτων στον Εβρο, τόνισε ότι δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο και μάλλον εντάσσεται στο πλαίσιο της τουρκικής προπαγάνδας για εσωτερικούς λόγους.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του υπογράμμισε ότι «στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., η Ευρώπη απέδειξε για άλλη μια φορά ότι στέκεται με δυνατή φωνή δίπλα στην Ελλάδα, όπως έκανε και στον Εβρο και στο Αιγαίο. Το πλαίσιο κυρώσεων που έχει προτείνει ο κ. Μπορέλ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα αποτελεί μια καλή βάση για τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν σε επίπεδο ηγετών. Η Τουρκία πρέπει να πάρει το μήνυμα από τις Βρυξέλλες ότι δεν θα συνεχίσουν οι σχέσεις της να είναι ομαλές αν συνεχίσει αυτή την προκλητική στάση».
Στην περίπτωση όμως που η Τουρκία κλιμακώσει την επιθετικότητά της, όπως διεμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός, «η χώρα μας είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, χρησιμοποιώντας όλα τα νόμιμα μέσα, έχοντας συγκεκριμένο σχέδιο αντίδρασης. Έχουμε την αποφασιστική και την αποτρεπτική ισχύ να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή».
Την άποψη ότι «ο Ερντογάν έχει στο μυαλό του την αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας» εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας: «Όποιος νομίζει ότι η Ελλάδα φοβάται κάνει μεγάλο λάθος».