«Βούτυρο στο ψωμί» της Άγκυρας οι μεθοδεύσεις Στόλτενμπεργκ
Η κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο είναι έκρυθμη, ενώ το τοπίο στο διπλωματικό πεδίο έχει πολλά θολά σημεία, τα οποία, αντί να ξεκαθαρίζουν, γίνονται όλο και πιο πυκνά. Και παρεμβάσεις τύπου Στόλτενμπεργκ δεν τα ξεκαθαρίζουν… Ένα είναι σίγουρο τη δεδομένη χρονική στιγμή: οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται, από όλους τους συμμάχους, για απευθείας διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας.
Γερμανία, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ πιέζουν πολύ περισσότερο την ελληνική από την τουρκική πλευρά να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Πιέζουν, με διπλωματικά τρικ και παγίδες, την Αθήνα, η οποία προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί.
Η ελληνική κυβέρνηση ψάχνει έναν τρόπο να μη φανεί ότι η Ελλάδα αποφεύγει τον διάλογο, αλλά και να μην ξεθωριάσουν οι «κόκκινες γραμμές». Το «Oruc Reis» πλέει υπό τη συνοδεία τουρκικών πολεμικών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, διεξάγοντας έρευνες και παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Η Ελλάδα, αν δεν αποχωρήσουν, όπως διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θα ξεκινήσει κανέναν διάλογο.
Ένας από τους συμμάχους μας, όμως, έδειξε να «αγνοεί» τις θέσεις της Ελλάδας – ο γνωστός και αμφιλεγόμενος γενικός γραμματέας του «γνωστού» ΝΑΤΟ. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, με ένα tweet όπου έγραφε ότι, αφού συνομίλησε με τις ηγεσίες Ελλάδας και Τουρκίας, αυτές συμφώνησαν στην έναρξη τεχνικών συνομιλιών, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, πρώτα με διάψευση από ελληνικές διπλωματικές πηγές ότι δεν υπάρχει συμφωνία για διάλογο και στη συνέχεια με σκληρές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς: «Ο καθένας που κατέχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση».
Όλη αυτή η αναστάτωση που προκάλεσε ο Στόλτενμπεργκ ήταν «βούτυρο στο ψωμί» για τον Τσαβούσογλου και την Άγκυρα, η οποία διαστρέβλωσε τα πάντα και «δείχνει» την Αθήνα ως την πλευρά που αντιδρά.
Η απάντηση στον Τούρκο ΥΠΕΞ ήρθε από ελληνικές διπλωματικές πηγές. «O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως ”συνομιλίες” μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ευχής έργον θα ήταν να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα, που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του ”Oruc Reis” και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».
Μετά τον χαμό που προκάλεσε, ο Στόλτενμπεργκ προσπάθησε να τα… μαζέψει, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, μόνο συζητήσεις», αλλά το τοπίο δεν ξεθόλωσε, καθώς πρόσθεσε: «Είναι περισσότερο τεχνικές συζητήσεις παρά διαπραγματεύσεις και δεν αντικαθιστούν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαπραγμάτευση».