Νέα απόρρητα έγγραφα επιβεβαιώνουν τη δράση των μυστικών υπηρεσιών σε βάρος αντιφρονούντων
Aλωνίζουν στην ελληνική επικράτεια οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που έφερε στο φως το ανεξάρτητο δίκτυο Nordic Monitor, του αυτοεξόριστου Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ. Τα έγγραφα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα πως υπάρχει δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών σε βάρος όσων ασκούν κριτική στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έχουν καταφέρει να διαφύγουν στην Ελλάδα, ζητώντας πολιτικό άσυλο.
Επισημαίνοντας πως πρόκειται για θέμα που συνιστά «πρόκληση για την ελληνική εθνική ασφάλεια», ο Μποζκούρτ, στο άρθρο-αποκάλυψη με τίτλο «Νέα μυστικά έγγραφα επιβεβαιώνουν τεράστιες τουρκικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα», υποστηρίζει ότι «προέκυψαν περισσότερα απόρρητα έγγραφα, που επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τη διευρυμένη και παράνομη συλλογή πληροφοριών και δραστηριοτήτων παρακολούθησης από τη ΜΙΤ, την τουρκική πρεσβεία και τα προξενεία της Τουρκίας, στη γειτονική Ελλάδα».
Στο στόχαστρο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών έχουν μπει όσοι Τούρκοι ζητούν άσυλο στη χώρα μας. Ένα από τα έγγραφα, που έχει τη σφραγίδα «απόρρητο» και ημερομηνία 26 Μαρτίου 2019, αναφέρεται στην υπηρεσία κατασκοπίας με τον κωδικό «Ινστιτούτο IV» και παραθέτει λίστα με 568 ταυτοποιηθέντες ανθρώπους – λίστα που καταρτίστηκε κατά τις προσπάθειες της υπηρεσίας πληροφοριών να εντοπίσουν πολίτες που κατάφεραν να διαφύγουν από τη χώρα του Ερντογάν.
Στην πλειονότητά τους φέρεται ότι είχαν σχέση με το κίνημα του Γκιουλέν, που έχει διαφύγει και ζει στις ΗΠΑ, όντας εδώ και χρόνια γνωστός για την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση Ερντογάν σε μια σειρά θεμάτων, από τη διαφθορά ως τη βοήθεια που παρέχει σε εξτρεμιστικές ομάδες σε Συρία και Λιβύη.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η ΜΙΤ παρακολούθησε στην Ελλάδα τις κινήσεις των Τούρκων αιτούντων άσυλο, προσδιορίζοντας μάλιστα πως κάποιοι εξ αυτών κατάφεραν να φύγουν από τη χώρα μας. Μάλιστα, επιβεβαιώνεται και η ευρωπαϊκή χώρα ή πολιτεία των ΗΠΑ στην οποία μετέβησαν. Από όσους κατασκοπεύονταν, οι 288 περιγράφονται ως πρώην κυβερνητικοί υπάλληλοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων δούλευαν σε δημόσια σχολεία της Τουρκίας πριν εκδιωχθούν παράνομα από τις δουλειές τους, χωρίς καμία διοικητική ή δικαστική έρευνα, ενώ το έγγραφο απαριθμεί 31 πρώην αστυνομικούς διευθυντές, 23 πρώην στρατιωτικούς και τέσσερις πρώην διπλωμάτες που εργάστηκαν στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Γερμανικός κλοιός για αποκλιμάκωση της έντασης και άμεση έναρξη διαλόγου
Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε έναν προκαθορισμένο δρόμο για διάλογο, που είναι στρωμένος με πολλά ερωτήματα τουλάχιστον για την ελληνική πλευρά. Η διαμεσολαβητική προσπάθεια της Γερμανίας, για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, γίνεται με τον Ερντογάν να προκαλεί συνεχώς με την επέκταση της NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο και το «Oruc Reis» να συνεχίζει να πραγματοποιεί έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και να ανακοινώνει γεωτρήσεις, ακόμη και νοτίως της Κρήτης. Θα συνεχιστεί αυτή η προκλητική στάση του «σουλτάνου» και κατά τη διάρκεια των διερευνητικών επαφών, οι οποίες το 2016 διακόπηκαν και πλέον μένει να δούμε αν θα επανεκκινήσουν;
Ποια θα είναι η ατζέντα των συνομιλιών; Υπάρχουν πλευρές στην Ε.Ε. οι οποίες υποστηρίζουν ένα πλαίσιο διαλόγου που δεν θα περιλαμβάνει μόνο τις θαλάσσιες ζώνες, όπως θέλει και διακηρύττει σε όλους τους τόνους η ελληνική πλευρά, αλλά και άλλα θέματα.
Η Γερμανία καλοβλέπει και την πρόταση Ερντογάν για σύγκληση περιφερειακής διάσκεψης για συζήτηση των θεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση υπάρχει πρόβλημα με τη συμμετοχή της Κύπρου, την οποία δεν αποδέχεται η τουρκική πλευρά. Η ανακήρυξη της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου δεν έγινε δεκτή με χαρά από τη Γερμανία, η οποία έδειξε τη δυσερέσκειά της και επηρέασε ακόμη και το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., που συγκλήθηκε στις 14 Αυγούστου.
Στο πλαίσιο της διαμεσολαβητικής προσπάθειας της Γερμανίας την Τρίτη θα βρίσκεται στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια. Στη συνέχεια ο Χάικο Μάας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα μεταβεί στην Τουρκία και την Αγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι οι συζητήσεις Δένδια – Μάας θα εστιαστούν «στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας και στην κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης “Gymnich” των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και τις 28 Αυγούστου».