Κοινό μέτωπο με την Κύπρο στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Λευκορωσία
Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» για τη Λευκορωσία και την Τουρκία έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πολύ εύστοχα ότι η προσέγγιση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου δεν μπορεί να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία. Στη συζήτηση που ακολούθησε για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια «απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία», όπως είπε.
Επανέλαβε δε ότι η Τουρκία «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου» και παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, αναλύοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. «Όχι, όμως», όπως έκανε σαφές, «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και στον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».
Αναφέρθηκε, επίσης, και στις «θλιβερές εικόνες βίαιης καταστολής» που κάνουν τον γύρο του κόσμου και τόνισε την ανάγκη να σταλεί μήνυμα αλληλεγγύης στους πολίτες της Λευκορωσίας.
Την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να έχει «δύο μέτρα και δύο σταθμά» σε ό,τι αφορά την τήρηση των αρχών και των αξιών του Διεθνούς Δικαίου εξέφρασε στη συνεδρίαση και ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε την επιβεβλημένη ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρεί τις αρχές και αξίες που τη διέπουν σε κάθε περίπτωση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου, και όχι κατ’ επιλογήν ή με βάση τα ειδικότερα συμφέροντα των κρατών-μελών.
Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Ε.Ε. επιβάλλεται να είναι παρούσα όποτε παραβιάζονται δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο, και όχι κατ’ επιλογήν ή με βάση τα ειδικότερα συμφέροντα των κρατών-μελών, σημειώνοντας ότι η Κύπρος βιώνει εδώ και χρόνια την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών από την Τουρκία.
Ο Αλ. Διακόπουλος παραιτήθηκε, αλλά οι δηλώσεις του για το «Oruc Reis» έμειναν
Τελικά, υπέβαλε την παραίτησή του ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος, μετά την 24ωρη αμηχανία που επικράτησε στο Μέγαρο Μαξίμου από την αποκαλυπτική δημόσια ομολογία του ότι το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «Oruc Reis» διεξάγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, παραβιάζοντας έτσι τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Επειδή τα λεγόμενά του, μάλιστα, ήταν σε αντίθετη γραμμή από την επίσημη κυβερνητική, το πρωθυπουργικό επιτελείο ανάγκασε τον κ. Διακόπουλο να πάρει πίσω όσα είπε με «διευκρινιστική δήλωσή του».
Και χθες το βράδυ, με μια ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε η παραίτηση του κ. Διακόπουλου, η οποία συνοδευόταν από δήλωση που εξηγούσε την πράξη του: «Η χθεσινή δήλωσή μου προκάλεσε σύγχυση και δημιούργησε πρόβλημα στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε πρόθεσή μου. Έχω υπηρετήσει την πατρίδα επί δεκαετίες κι έχω μάθει πάντα να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Ως εκ τούτου υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού. Θα συνεχίσω να βοηθώ την πατρίδα και την κυβέρνηση με όποιον τρόπο μπορώ, όπως έκανα μέχρι τώρα».
Η παραίτηση έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, αλλά το θέμα δεν έκλεισε, καθώς οι δηλώσεις του κ. Διακόπουλου δεν «παραιτήθηκαν» μαζί του. Με την παρέμβασή του ο κ. Διακόπουλος επί της ουσίας είχε «αδειάσει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και όλους σχεδόν τους «γαλάζιους» βουλευτές, οι οποίοι μέχρι σήμερα υποστήριζαν ότι το τουρκικό ερευνητικό δεν διεξάγει έρευνες, παρά μόνο πλέει στα διεθνή χωρικά ύδατα, και δεν έχει αγγίξει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.