Τι κρύβει η (αιφνιδιαστική) ταυτόχρονη επίσκεψη Μάας και Ακάρ στην Τρίπολη για συνομιλίες με τον Σάρατζ
Έντονη διπλωματική -και όχι μόνο- κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στη Λιβύη, όπου βρέθηκαν χθες τόσο οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και του Κατάρ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, εν μέσω προσπαθειών να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη διαιρεμένη χώρα. Με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως η επίσκεψη του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας δεν είχε προαναγγελθεί. «Αμφότερες οι πλευρές και οι διεθνείς σύμμαχοί τους συνεχίζουν να εξοπλίζουν τη χώρα σε μαζική κλίμακα και να εμποδίζουν τις προϋποθέσεις για κατάπαυση του πυρός» δήλωσε ο υπουργός κατά την άφιξή του, χωρίς να σχολιάσει όμως τον βρόμικο ρόλο της Τουρκίας.
Ο Μάας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ στην Τρίπολη για να συζητήσουν τον βίαιο αγώνα για την εξουσία ανάμεσα στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνησή του και στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Όπως φαίνεται, Γερμανία και Τουρκία συνεργάζονται και στο θέμα της Λιβύης, υποστηρίζοντας αμφότερες έμπρακτα την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη. Αξίζει να σημειωθεί πως απόφαση της τελευταίας στιγμής ήταν και το ταξίδι του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ στην εμπόλεμη χώρα, ο οποίος συνοδευόταν από τον αρχηγό του επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι δύο άνδρες βρέθηκαν στην Τρίπολη για να παρακολουθήσουν τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας με τη Λιβύη, με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύοντας πως η Αγκυρα δεν δίνει την ελάχιστη σημασία στην Ευρώπη, που ζητεί να σταματήσει τις επεμβάσεις στη Λιβύη. «Πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα υποστηρίζοντας τους Λίβυους αδελφούς μας στον δίκαιο σκοπό τους» είπε, μεταξύ άλλων, ο Ακάρ.
Οι επισκέψεις πάντως προκάλεσαν αντιδράσεις από την πλευρά του Χαφτάρ, ο οποίος εκτιμά πως επίκειται επίθεση-αστραπή στις εγκαταστάσεις πετρελαίου που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Εθνικού Λιβυκού Στρατού.