Σύμμαχος του «σουλτάνου» η Frau Μέρκελ!
Μόνη της η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία, παρά τις μεγαλοστομίες κάποιων που ήθελαν να μας πείσουν ότι σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση οι γείτονες θα τα έβαζαν με ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με τη χώρα μας να μη βλέπει σε κανένα επίπεδο την περίφημη αυτή «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» κατά της επεκτατικής και προκλητικής Τουρκίας, ενώ οι Ευρωπαίοι κάνουν διακοπές ή ασχολούνται με τις εκλογές της… Λευκορωσίας, επιβεβαιώνουν ότι είμαστε μόνοι μας.
- Από τον
Δημήτρη Παπαγεωργίου
Οι ισχυρισμοί των κυβερνητικών στελεχών, που προσπαθούσαν όλους τους τελευταίους μήνες να ταυτίσουν τα ελληνικά σύνορα με τα ευρωπαϊκά, λέγοντας ότι η θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά κάποιο τρόπο διασφαλίζει την ασφάλεια των συνόρων μας, διαψεύδονται κατηγορηματικά, καθώς την πιο κρίσιμη στιγμή οι Γερμανοί υψώνουν ασπίδα στον Ερντογάν και οι Γάλλοι… αναζητούνται, αναγκάζοντας τη χώρα μας να διαγράφει τη μία μετά την άλλη τις όποιες «κόκκινες γραμμές» υπήρχαν. Κάποιοι πίστεψαν ότι φέρνοντας τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοσέπ Μπορέλ στον Έβρο και κάνοντας βόλτες μαζί του πάνω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα με κάποιο τρόπο τα «εξασφάλιζαν»! Αυτό όμως δεν συνέβη.
Η γερμανική αφωνία μόνον ως στήριξη στην Τουρκία μπορεί να γίνει αντιληπτή, με αναλυτές να σημειώνουν ότι δεν είναι διόλου τυχαίο ότι η κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας ήρθε με την ανάληψη από τη Γερμανία του τιμονιού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με τις επιλογές της και τον δημόσιο λόγο της η Γερμανία, υπό την καγκελάριο Μέρκελ, συνεχώς προσφέρει ασπίδα στην Τουρκία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ αρνήθηκε να χαρακτηρίσει έστω… νόμιμη τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η δράση του τουρκικού σκάφους είναι ή όχι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, τόνισε ότι δεν διαθέτει τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να αξιολογήσει συνολικά το θέμα.
Ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο ανακοίνωσε ο κ. Μπορέλ την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. είναι χαρακτηριστικός. Πουθενά δεν αναφέρεται στην προκλητικότητα της Τουρκίας, πουθενά δεν αναφέρεται στις παραβιάσεις της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά μόνο στην «κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο». Φυσικά, αυτό δεν θα είναι καν το μοναδικό θέμα που θα συζητηθεί στην Εκτακτη Σύνοδο του Συμβουλίου, αφού, όπως έγραψε ο κ. Μπορέ, «θα συζητήσουμε επείγοντα ζητήματα και θα εξετάσουμε την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Λευκορωσία, καθώς και τις εξελίξεις στον Λίβανο». Φαίνεται, μάλιστα, ότι η… σύγκληση του Συμβουλίου έγινε κατόπιν πιέσεων της Κύπρου, μέσω Γαλλίας, ξεπερνώντας γερμανικούς σκοπέλους, αφού το ελληνικό αίτημα δεν αντιμετωπίστηκε θετικά στις Βρυξέλλες. Οπως όλοι γνωρίζουν «αφεντικό» εκεί είναι η Γερμανία.
Κακό κλίμα
Στην οποία, εκτός από τις παραδοσιακά τουρκόφιλες κατευθύνσεις της, αυτή τη στιγμή φαίνεται να υπάρχει κακό κλίμα κατά της χώρας μας, λόγω των στενών επαφών της με τη Γαλλία. Ακόμα και το ζήτημα των κυρώσεων όμως έχει περάσει πλέον σε δεύτερη μοίρα, αφού οι κυρώσεις έχουν σκοπό να προλάβουν καταστάσεις. Τώρα, για τι είδους κυρώσεις να μιλήσουν ενδεχομένως την Παρασκευή; Κυρώσεις που θα επιβληθούν αν οι Τούρκοι βγουν στο… Σούνιο; Πάντως, όμως, και η Γαλλία, που έστειλε αεροσκάφη στην Κύπρο, τηρεί σιγή ιχθύος.
Ο Μακρόν, που πήγε στον Λίβανο, δεν κατάφερε να βρεθεί στην Αθήνα στις ώρες της μεγαλύτερης κρίσης στα ελληνοτουρκικά, γεγονός που προβληματίζει. Και που ίσως οδήγησε χθες τη χώρα μας σε μια επιχείρηση «αναθέρμανσης» των σχέσεων, αφού, εκτός από την επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Εθνικής Αμύνης Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Γάλλο ομόλογό του Φλοράνς Παρλί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, επικοινώνησε και με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Φατάχ Ελ Σίσι και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις, ενώ φαίνεται ότι έκλεισε και συνάντηση των δύο ηγετών, με αφορμή την επικύρωση της συμφωνίας.
Το «Oruc Reis» χαράζει τα όρια της τουρκικής «γαλάζιας πατρίδας».
Για τρίτη ημέρα συνεχίστηκε χθες η προκλητική παρέλαση του τουρκικού ερευνητικού «Oruc Reis», το οποίο συνοδεύεται από μια φρεγάτα, τέσσερις κορβέτες και πιθανόν υποβρύχια σκάφη. Το σκάφος, αφού το βράδυ της Τρίτης πραγματοποίησε στροφή, όταν έφτασε στα όρια της συμφωνίας Ελλάδος – Αιγύπτου, συνέχισε το ταξίδι του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, μέχρι που κάποια στιγμή το απόγευμα βγήκε από τα όριά του και μπήκε στην κυπριακή ΑΟΖ, πάντα εντός των ορίων της τουρκικής Navtex.
Η χαμηλή ταχύτητα πλεύσης του τουρκικού ερευνητικού πλοίου φαίνεται να οφείλεται στην απόπειρα χαρτογράφησης του βυθού της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πρόκειται για μια σταδιακή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, που ανατρέπει όσα δημόσια λέγονται περί «μη δυνατότητας ερευνών» από πλευράς Τουρκίας. Και καθώς οι ελληνικές «κόκκινες γραμμές» έχουν γίνει «αόρατες», η Τουρκία κλιμακώνει το μέγεθος των προκλήσεών της, με σαφές σχέδιο.
Στόχος της παρουσίας του «Oruc Reis και των εργασιών του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι η μετατροπή των τουρκικών φαντασιώσεων της «γαλάζιας πατρίδας» σε κεκτημένο. Η ανυπαρξία ελληνικής αντίδρασης, στο όνομα της «αυτοσυγκράτησης» και της «ψυχραιμίας», και η αδυναμία υπεράσπισης των «κόκκινων γραμμών» που υποτίθεται ότι υπάρχουν στην παραβίαση εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, έχει διαχρονικά αποδειχθεί ότι ενθαρρύνει τους Τούρκους να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα.
Τα πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού επί τρεις ημέρες παρακολουθούν τους Τούρκους να σουλατσάρουν άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και να «ερευνούν», την ίδια στιγμή που η απέναντι πλευρά έχει ήδη ανακοινώσει σειρά τέτοιων βημάτων, που πρόκειται να φέρουν τα τουρκικά ερευνητικά και πολεμικά πλοία σε απόσταση αναπνοής από τα παράλια των ελληνικών νησιών, μετατρέποντάς τα σε «γεωπολιτικές τρύπες» δίχως ΑΟΖ.
Ασπίδα σε μια τέτοια προοπτική, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, οι οποίες περιμένουν την κατάλληλη εντολή από την ηγεσία και οι οποίες έχουν στο παρελθόν αποδείξει ότι έχουν την τεχνογνωσία να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές προκλήσεις.
Αυτό, άλλωστε, τόνισε και ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στο τι συνέβη το 2018. Ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι αυτό που πρέπει να συμβεί τώρα είναι «με απόφαση του ΚΥΣΕΑ να απελευθερωθούν οι κανόνες εμπλοκής -που πιθανώς έχει ήδη γίνει, δεν το ξέρω- στους αρχηγούς και στον υπουργό Εθνικής Αμυνας για να εφαρμόσουν αυτά που έχουν αποφασιστεί ως εθνικοί σχεδιασμοί».
Ηττοπάθειας διάγγελμα Μητσοτάκη με παρακάλια στην Αγκυρα
Προ των ευθυνών τους προσπάθησε να βάλει τους συμμάχους μας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για την κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο, λόγω των προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας με την εισβολή του ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» -συνοδευόμενο από τον τουρκικό στόλο- στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στο ηττοπαθές μήνυμά του μοιάζει να εκλιπαρεί την Άγκυρα, η οποία έχει τον μισό της στόλο να κάνει βόλτες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Κατώτερος των περιστάσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για ατύχημα από τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού πλοίων στην περιοχή και προειδοποίησε όλους ότι σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο υπεύθυνη θα είναι η Τουρκία.
«Η Ελλάδα είναι μία χώρα υπερήφανη και ισχυρή. Μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο. Μένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στους κανόνες καλής γειτονίας. Επιδιώκουμε με όλους γέφυρες ειρήνης, καλής πίστης και συνεργασίας.
Η πατρίδα μας δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται. Και γι’ αυτό ακριβώς και δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς. Ούτε, όμως, και ανέχεται προκλητικές ενέργειες.
Με αυτή την πολιτική αρχών διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε τις συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και, πρόσφατα, με την Αίγυπτο. Συμφωνίες απολύτως συμβατές με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Συμφωνίες που αποδεικνύουν ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση και κλίμα εμπιστοσύνης μπορούν τελικά να επιλυθούν πολυετείς διαφορές. Που διασφαλίζουν την πρόοδο και την ευημερία των λαών, πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.
Στο ίδιο πλαίσιο νομιμότητας, με αυτοπεποίθηση και χωρίς εκπτώσεις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας.
Δεν φοβόμαστε τον διάλογο, ακόμη και τον πιο δύσκολο, γιατί έχουμε πίστη στο δίκαιο των θέσεών μας. Όμως διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου.
Η αντίδραση της Τουρκίας στην καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο δείχνει, δυστυχώς, ότι δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές του 21ου αιώνα. Και ότι παραμένει προσκολλημένη στη λογική του εξαναγκασμού και των εκφοβισμών. Λογική που ανήκει σε άλλες εποχές.
Με τη στάση της αυτή, όμως, αποδεικνύει και τον προσχηματικό χαρακτήρα της δήθεν ετοιμότητάς της για διάλογο. Γιατί, πώς είναι δυνατόν μια καθόλα νόμιμη συμφωνία ενός κράτους με ένα άλλο να χρησιμοποιείται από ένα τρίτο κράτος ως πρόσχημα αποχώρησης από τις διερευνητικές επαφές πριν αυτές καν επανεκκινήσουν;
Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που η ίδια η Τουρκία υπέγραψε με τη Διοίκηση της Τρίπολης, στη Λιβύη, ένα ανυπόστατο και παράνομο μνημόνιο. Και η οποία, με τις επανειλημμένες προκλήσεις, δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Η στρατιωτικοποίηση της κατάστασης από την πλευρά της Τουρκίας αποτελεί επίσης και παραδοχή ανυπαρξίας νομικά ισχυρών θέσεων. Γιατί η προβολή ισχύος δεν είναι παρά απόπειρα να αντισταθμιστεί η αδυναμία της σε θέματα Δικαίου.
Απαντώντας στην ανάπτυξη του στόλου της, αναπτύξαμε και εμείς τον δικό μας, θέτοντας τις Ενοπλες Δυνάμεις μας σε επιφυλακή. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Ελληνες έχουν την ίδια απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας που έχω και εγώ.
Στις προκλήσεις διατηρούμε το σθένος που πηγάζει από την ψυχραιμία και τη σωφροσύνη μας. Αλλά, ταυτόχρονα, μένουμε σε απόλυτη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Παράλληλα, ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας. Ενημερώνουμε φίλες χώρες και τη διεθνή κοινή γνώμη. Και κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους.
Δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν την προσπάθεια. Η άμεση ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αίτημα μας να συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά και τις σχέσεις όλης της Ευρώπης με την Τουρκία.
Συνεχίζοντας, συνεπώς, την πολιτική των επιθετικών προκλήσεων, η Τουρκία τον μόνο δρόμο που ανοίγει είναι αυτός των ισχυρών κυρώσεων εναντίον της. Κι αυτό την ίδια στιγμή που ισχυρά κράτη, με σημαντική παγκόσμια και περιφερειακή ισχύ συντάσσονται με το δίκαιο των θέσεων μας.
Ξανατονίζω: Απαντούμε, δεν προκαλούμε. Και με στιβαρότητα προσβλέπουμε να επικρατήσει, επιτέλους, η λογική στη γειτονική μας χώρα. Ωστε να μπορέσει να ξεκινήσει ένας καλόπιστος διάλογος.
Βασισμένος στο Διεθνές Δίκαιο και στον αμοιβαίο σεβασμό για τη μία διαφορά που αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης και ενδεχόμενης προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο: Την οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.
Δεν σηκώνουμε σημαίες ευκαιρίας. Υψώνουμε τη στάση της ευθύνης και της νομιμότητας. Γιατί δεν γίνεται σοβαρή εξωτερική πολιτική με προπαγανδιστικές φωτογραφίες από ανύπαρκτες σεισμικές έρευνες. Ούτε και με εθνικιστικούς παροξυσμούς προς ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης.
Ας το γνωρίζουν όλοι: Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές.
Παραμένουμε σταθεροί στην προσήλωσή μας στη Διεθνή Νομιμότητα και στη δύναμη της διπλωματίας να επιλύσει ακόμη και τα πιο σύνθετα ζητήματα.
Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα. Όμως, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας.
Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί».
Αποστολάκης: Αν δοθούν εντολές, οι Ε.Δ. δεν μπορούν να κάνουν πίσω
Οι Ένοπλες Δυνάμεις ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους, τόνισε σε τηλεοπτικό πάνελ ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ και υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. Σημειώνοντας την αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς υπάρχει μια δεύτερη κλιμάκωση σε κοντινό χρονικό διάστημα, έκανε λόγο για πολύ σοβαρή κατάσταση. Μάλιστα, δήλωσε ότι θεωρεί πως ο Ερντογάν αυτή τη φορά έχει έρθει με πρόθεση να πιέσει πολύ και να παραμείνει όσο χρειάζεται για να καταφέρει αυτό που θέλει.
Το «Oruc Reis» είναι μέσα στην περιοχή, συνοδεύεται από πολεμικά πλοία και επιδεικτικά κάνει έρευνα στην περιοχή. «Τα αποτελέσματα της έρευνάς του δεν μας ενδιαφέρουν, μας ενδιαφέρει ότι παραβιάζεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα» ανέφερε ο κ. Αποστολάκης. «Υπάρχουν δεδομένα πράγματα, υπάρχουν σχέδια» σημείωσε, αν και συνέχισε λέγοντας ότι ο προβληματισμός δεν είναι καινούργιος και το τι πρέπει να γίνει είναι δεδομένο. Συμπλήρωσε όμως ότι είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης, καθώς την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι δίπλα της. «Αν δεν δοθούν εντολές από την πολιτική ηγεσία, δεν μπορεί να γίνει τίποτε» υπογράμμισε.
Ο πρώην υπουργός, πάντως, δήλωσε την πίστη του στις ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας ότι καλό είναι να ξέρουμε και να υπολογίζουμε πως οτιδήποτε κάνουμε πρέπει να το μετράμε με τις δικές μας δυνατότητες, τις οποίες έχουμε, αλλά και στην ηγεσία τους, την οποία χαρακτήρισε ικανότατη. Ζήτησε, μάλιστα, από την κυβέρνηση να «αξιοποιήσει» όπως χρειάζεται την ηγεσία του στρατεύματος, συμβουλευόμενή τους. Μιλώντας για το αν εξακολουθεί να υποστηρίζει παλαιότερες δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες σε μια σύγκρουση με την Τουρκία θα είμαστε μόνοι μας, αναρωτήθηκε: «Βλέπετε να έχει προκύψει κάτι που να μη με δικαιώνει; Έχει αλλάξει κάτι; Βλέπετε να είναι κανείς δίπλα μας; Όταν σχεδιάζουν οι στρατιωτικοί, σχεδιάζουν με το δυσμενέστερο σενάριο.
Οι πιθανότητες να είμαστε μόνοι μας είναι περισσότερες από το να συμβεί κάτι άλλο. Πολύ δύσκολα κάποιος θα χαλάσει τις σχέσεις του ή θα έρθει σε πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία για δικό μας θέμα. Θα πρέπει να διακυβεύονται σοβαρά συμφέροντα».
Διπλωματικός πυρετός με μπαράζ επαφών από Δένδια
Μετράει τους συμμάχους της η Ελλάδα, απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας και τη διαρκή παραβατική συμπεριφορά της. Διαρκή τηλεφωνικά ραντεβού Δένδια με ομολόγους του. Συναντήσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μάικ Πομπέο την Παρασκευή και σήμερα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Προηγουμένως θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι. Αλλωστε από το Ισραήλ ήρθε ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα και στα συμφέροντά της με την ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας:
«Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».
Αν και η αντίδραση του Ισραήλ ήρθε με αρκετή καθυστέρηση, εντούτοις είναι αρκετά σημαντική και ενισχυτική των θέσεων της Ελλάδας, όπως και η σημερινή επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Ισραήλ, με τη συζήτηση να εστιάζεται στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και στην κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1.
Βέβαια, το Ισραήλ έχει και κάποιες απαιτήσεις όσον αφορά την άπλετη προσφορά βοήθειας προς τη χώρα μας και αυτές εδράζονται στο θέμα της Ιερουσαλήμ, την οποία επιθυμεί να αναγνωρίσουμε ως πρωτεύουσα. Το ερώτημα είναι μέχρι πού θα φτάσει η Ελλάδα.
Σημαντική η συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, αλλά πρέπει να έχει και ουσιαστική παρέμβαση των ΗΠΑ προς την Τουρκία, η οποία είναι η μόνη παραβάτισσα της περιοχής. Βέβαια, μέχρι τώρα οι ΗΠΑ -καλύτερα μπορούμε να πούμε ο Τραμπ- ασχολούνται με τις εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά ίσως υπάρξει επικοινωνία του αμερικανικού παράγοντα με την Τουρκία ακόμη και στο πιο υψηλό επίπεδο.
Ο Νίκος Δένδιας αύριο θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Βιένη, στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., το οποίο συνεκλήθη κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Επίθεση των κομμάτων χωρίς προτάσεις μετά το διάγγελμα Κυριάκου
Με τα συνήθη αντιπολιτευτικά στερεότυπα και υπαινιγμούς ότι γνωρίζουν περισσότερα από όσα διαμείβονται, αλλά χωρίς να καταθέσουν καμία απολύτως πρόταση, υποδέχθηκαν κάποιοι στην αντιπολίτευση το διάγγελμα Μητσοτάκη.
«Αν δεν υπάρχουν έρευνες και άρα παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ποιος ο λόγος να ζητάμε τη διπλωματική συνδρομή τόσο της Ε.Ε. για κυρώσεις όσο γενικότερα και του διεθνούς παράγοντα;» σχολίαζαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον πρωθυπουργό «στις ευαίσθητες αυτές στιγμές να μιλάει λιγότερο και να πράττει περισσότερα». Από την Κουμουνδούρου τονίζουν επίσης: «Την 3η συνεχόμενη ημέρα που το τουρκικό ερευνητικό παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα εμφανίστηκε με τηλεοπτικό διάγγελμα ο Ελληνας πρωθυπουργός για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχουν έρευνες παρά μόνο προκλήσεις. Οπως και με την παρουσία Τούρκων στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος σε νησίδα του Εβρου, όπου το ΥΠΕΞ έκανε επίσημο διάβημα αλλά κατά τ’ άλλα δεν είχαμε παραβίαση, έτσι και τώρα δεν έχουμε παραβίαση, απλά ανάπτυξη των στόλων. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι όλα επικοινωνία. Καλά θα κάνει στις ευαίσθητες αυτές στιγμές να μιλάει λιγότερο και να πράττει περισσότερα. Αλλιώς, κρείττον το σιγάν».
Η Γεννηματά
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά σε λακωνική δήλωσή της τόνισε: «Είπαμε και επαναλαμβάνουμε στον κ. πρωθυπουργό ότι η αντιμετώπιση της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας χρειάζεται ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική που δεν διαθέτει, όπως αποδείχθηκε, η σημερινή κυβέρνηση. Χρειάζεται αρραγές εθνικό μέτωπο και συνεννόηση, όπως επανειλημμένα προτείναμε. Κάτι που έως τώρα δυστυχώς αρνείται». Το ΜέΡΑ25 επανέλαβε τη θέση του: «Ως πατριώτες, αν χρειαστεί, θα πολεμήσουμε. Επιλέγουμε προσεκτικά τις Θερμοπύλες μας, απορρίπτοντας παράλληλα τις εθνικιστικές κραυγές που (η Ιστορία μας δίδαξε) είναι ο προπομπός της ενδοτικότητας».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος υπογράμμισε: «Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι πάμε σε διάλογο, χωρίς να μας πει για ποια ακριβώς θέματα “θα διαλεχθούμε”. Η θέση μας παραμένει αταλάντευτη. Καλώδια στο Αιγαίο αυτοί; Νηοψία, βύθιση κι “άγκυρα” στην Άγκυρα εμείς».
Οι Τούρκοι θέτουν τώρα και ζήτημα μειονότητας
Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της και ανοίγει όλα τα μέτωπα, σε μια προσπάθεια να πείσει τον διεθνή παράγοντα ότι η Ελλάδα είναι αυτή που προχωρά σε μονομερείς ενέργειες και παραβιάζει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Οι Τούρκοι συνεχίζουν την προπαγάνδα τους και εμείς απαντώντας, πέφτουμε σε… λακκούβες Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Ακσόι έθεσε θέμα για την εκπαίδευση της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, την οποία, στην ανακοίνωσή του, αποκαλεί τουρκική, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι την καταπιέζει στερώντας την εκπαίδευση στα μειονοτικά σχολεία.
Η απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ ήταν άμεση, αλλά δεν διορθώνει σε κανένα σημείο τους ισχυρισμούς των Τούρκων για ύπαρξη «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη. Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ κάνει λόγο -ορθώς- για μουσουλμανική μειονότητα και κάνει σαν να μην… άκουσε τον Ακσόι.
Στα γεγονότα, τώρα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, για να στηρίξει το επιχείρημά του, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία 25 χρόνια ο αριθμός των μειονοτικών σχολείων μειώθηκε από 231 σε 115 με ευθύνη της Ελλάδας και εγκαλεί την Ε.Ε. για αδιαφορία.
Άμεση αντίδραση
Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εκθέσει την ελληνική για όλα τα θέματα, γι’ αυτό το ΥΠΕΞ απάντησε άμεσα με ανακοίνωση που εξέδωσε: «Είναι τουλάχιστον παράδοξο, αν όχι αστείο, να υποδεικνύει η Τουρκία στην Ελλάδα την ανάγκη σεβασμού μειονοτικών δικαιωμάτων. Η Ιστορία θα παραμείνει για πάντα ο πλέον αντικειμενικός μάρτυρας για τον συστηματικό τρόπο εξάλειψης από την Τουρκία όλων των μειονοτήτων στην επικράτειά της κατά τη διάρκεια του 2ού αιώνα. Οσον αφορά τις εκπαιδευτικές επιλογές της ελληνικής Πολιτείας, αυτές γίνονται ισότιμα και χωρίς διακρίσεις για όλους τους Ελληνες πολίτες, πάντοτε με αποκλειστικό γνώμονα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και το συμφέρον των μαθητών».
Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ συνεχίζεται με την παράθεση στοιχείων που αφορούν τα μειονοτικά σχολεία που λειτουργούν στη χώρα μας και κάνει μια αντιπαράθεση με τα ελληνικά δημοτικά σχολεία που λειτουργούσαν στην Κωνσταντινούπολη: «Ειδικότερα για τη μουσουλμανική μειονότητα, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι στην περιοχή λειτουργούν 115 μειονοτικά δημοτικά σχολεία, εντός των οποίων η παρεχόμενη διδασκαλία διασφαλίζει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα των μαθητών. Παρεμπιπτόντως, στην Κωνσταντινούπολη το 1955 υπήρχαν 54 ελληνικά δημοτικά σχολεία, ενώ σήμερα μόνο 3. Γνωρίζει άραγε η τουρκική ηγεσία γιατί;»
Παραλήρημα Μπαχτσελί εναντίον της Ελλάδας
Σε ακόμα ένα, απίστευτο εθνικιστικό κρεσέντο ξέσπασε χθες ο εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ηγέτης των «Γκρίζων Λύκων» Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με αφορμή την αντίδραση της Αθήνας στην τουρκική παραβατικότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Μπαχτσελί προέβη σε φραστικές απειλές κατά της χώρας μας λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως όσοι κάνουν προβοκάτσιες στη θάλασσα τους περιμένει ο πνιγμός.
«Η Ελλάδα έχει εχθρική συμπεριφορά. Αλλά ο τουρκικός λαός δεν αστειεύεται. Όσοι κάνουν προβοκάτσιες στη θάλασσα τους περιμένει ο πνιγμός» δήλωσε μέσω ανακοίνωσης, στην οποία συνέχισε γράφοντας πως «το αποτέλεσμα των προκλήσεων στα χωρικά μας ύδατα είναι η βύθιση, οι κοιλιές των ψαριών, ο βυθός. Κανένας δεν θα μπορέσει να εκδιώξει την Τουρκία από τη Μεσόγειο, να μας εγκλωβίσει στην Ανατολία».
Δημοσιεύματα
Πολεμικές ιαχές εξαπέλυε και ο τουρκικός Τύπος χθες, με τα δημοσιεύματα να προβάλλουν την ανυποχώρητη στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Ενδεικτικά, η «Yeni Safak» έγραφε: «Είμαστε έτοιμοι για όλα και για σύγκρουση», αναφέροντας πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για σύγκρουση».
Η φιλοκυβερνητική «Hurriyet», από την πλευρά της, έκανε λόγο για «Ελληνικό θέατρο στη Μεσόγειο». «Η Τουρκία δεν υποχώρησε κι έκανε αυτό που είπε. Το “Oruc Reis” έφτασε στο νοτιοδυτικό άνοιγμα της Κύπρου για να κάνει έρευνες» ανέφερε στο δημοσίευμά της.