De facto «γκριζάρισμα» στο Αιγαίο!
Η ελληνική κυβέρνηση επί δύο εικοσιτετράωρα παρακολουθούσε το «Oruc Reis» να αλωνίζει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα συνοδεία πλοίων του Πολεμικού μας Ναυτικού και να παράγει νέα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο. Από τη Δευτέρα το μεσημέρι το «Oruc Reis» γκριζάρισε de facto τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του 28ου και του 32ου μεσημβρινού. Εφτασε στα 60 με 70 ναυτικά μίλια μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, μόλις οκτώ μίλια μακρύτερα από το ανατολικό άκρο του σημείου που ορίζει τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για ΑΟΖ, προτού στρίψει για να συνεχίσει τις έρευνές του, καθώς έχει απλώσει τα καλώδια για τον ηχοβολισμό του βυθού.
De facto παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα και την ίδια στιγμή η Ελλάδα, διά των κυβερνητικών διαρροών, ψάχνει για φτηνές δικαιολογίες. Μας λένε ότι λόγω θορύβου δεν είναι δυνατό να επιτύχουν οι έρευνες. Οι Τούρκοι κάνουν αυτό που θέλουν και η Ελλάδα παρακολουθεί.
Μέγα λάθος
Γίνεται φανερό, πλέον, το μέγα λάθος στρατηγικής του υπουργείου Εξωτερικών μας να αφήσει έξω από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για μεταγενέστερη διαπραγμάτευση την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, τη μισή Ρόδο και το σύμπλεγμα της Μεγίστης, με πρώτο και κύριο το Καστελόριζο.
Ενώ αυτή η συμφωνία ενίσχυσε, όντως, τις θέσεις μας στον 26ο και τον 27ο μεσημβρινό, η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε, σαν να ήταν έτοιμη να δεχτεί το δώρο, την τμηματική διάσταση της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου, που μπάζει από τη θαλάσσια έκταση των τριών νησιών του Καστελόριζου, ανοίγοντας παράλληλα μια θαλάσσια τρύπα μέσα στην οποία πάει να πέσει ολόκληρο το σύμπλεγμα.
Και φυσικά αυτή η κατάσταση που παγιώνεται ανοίγει την όρεξη της Αγκυρας, με τον Τσαβούσογλου να ανακοινώνει το επόμενο βήμα, που είναι νέες σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις ανατολικά της Κρήτης και της Ρόδου στο τέλος Αυγούστου, στα δυτικά σύνορα -όπως χαρακτήρισε την περιοχή- της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, για φυσικό αέριο.
Νέες προκλήσεις
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών, η Τουρκία θα αδειοδοτήσει νέες έρευνες στο «Oruc Reis» ως το τέλος του Αυγούστου, στη δυτική πλευρά της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως η ίδια παράνομα την ορίζει.
Αυτό σημαίνει ότι το τουρκικό ερευνητικό θα μετακινηθεί δυτικότερα, στα όρια των νησιών Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης. «Θα παραχωρήσουμε οικόπεδα εκεί. Το “Oruc Reis” θα διεξαγάγει έρευνες σε εκείνη την περιοχή» ανακοίνωσε ο Τσαβούσογλου. «Θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας χωρίς συμβιβασμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με τις συνεχείς προκλήσεις στην υφαλοκρηπίδα. Η εικόνα της κυβέρνησης, από τη μια πλευρά να επιμένει ότι το «Oruc Reis» δεν διεξάγει έρευνες και από την άλλη να καταγγέλλει τους Τούρκους για προκλητικότητα, δεν είναι σοβαρή. Αν το «Oruc Reis» έκανε μια αβλαβή διέλευση από τα διεθνή ύδατα, προς τι ο θόρυβος και η κινητοποίηση;
Τραβάει το σχοινί ο Τσαβούσογλου! Προανήγγειλε έρευνες σε Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη!
Τα επόμενα βήματά της ανακοίνωσε η Τουρκία μετά το μαξιμαλιστικό μανιφέστο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Δευτέρας. Τη σκυτάλη πήραν χθες τα στελέχη του, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσοβλου (φωτό) γνωστοποίησε πως θα εκδώσει -μέχρι το τέλος Αυγούστου- νέες άδειες για σεισμογραφικές έρευνες και εξορύξεις και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου – συγκεκριμένα στα όρια Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης! «Θα συνεχίσουμε κάθε είδους σεισμογραφικές και εξορυκτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.
Το “Oruc Reis” θα συνεχίσει τις έρευνές του» επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά. Λίγες ώρες νωρίτερα, σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα είχε ολισθήσει και ο Καταγκάι Ερσιγιές, ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter χάρτη της Μεσογείου, στον οποίο επισημαίνονται οι περιοχές που κατά την Αγκυρα αποτελούν τουρκική υφαλοκρηπίδα και τα σύνορα της τουρκικής ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα, στον χάρτη σημειώνονται και τα όρια που προέκυψαν από τη συμφωνία Αθήνας – Καΐρου, τα οποία ο Ερσιγιές χαρακτηρίζει «αυτοαποκαλούμενα όρια». Ο Τούρκος διπλωμάτης δεν δίστασε να θέσει ξανά θέμα Καστελορίζου, κατηγορώντας την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς», ενώ τόνισε πως οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο. «Το “Oruc Reis” άρχισε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας σήμερα (σ.σ.: χθες) στην τουρκική υφαλοκρηπίδα όπως αυτή δηλώθηκε στον ΟΗΕ.
Η Ελλάδα έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση για αυτή τη δραστηριότητα» σημείωσε ο Ερσιγιές. Επιπλέον, ανέφερε στην ανάρτησή του ότι η Ελλάδα έχει προκαλέσει προβλήματα λόγω ενός ελληνικού νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων με το όνομα Καστελόριζο που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα (1,24 μίλια) μακριά από την ηπειρωτική τουρκική χώρα και 580 χιλιόμετρα (360 μίλια) από την ελληνική ηπειρωτική χώρα. «Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 km2 θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού και επιχειρεί να σταματήσει το “Oruc Reis” και να μπλοκάρει την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το Διεθνές Δίκαιο. Είναι αντίθετος με την αρχή της ισότητας.
Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό» επέμεινε ο Ερσιγιές, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ζητήσουν από την Ελλάδα να σταματήσει τους αδικαιολόγητους, άδικους και παράλογους ισχυρισμούς της. «Είναι η Ελλάδα και όχι η Τουρκία που προκαλεί εντάσεις στην περιοχή εξαιτίας αυτών των μαξιμαλιστικών ισχυρισμών» κατέληξε.
Θεανώ Καρούτα.
Ποια είναι τα σενάρια απεμπλοκής από το αδιέξοδο
H επιλογή της Τουρκίας να στείλει ένα πολιτικό σκάφος περικυκλωμένο από πολεμικά πλοία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι μέρος ενός σχεδίου που στόχο έχει να φέρει την Ελλάδα σε «αδιέξοδο», προκειμένου αυτή να αναγκαστεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους όρους της γείτονος, αφού πρώτα έχουν ανασχεθεί όποια οφέλη προέκυψαν από τη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο και έχουν «κεφαλαιοποιηθεί» οι εκπτώσεις που έγιναν από ελληνικής πλευράς.
Η χώρα πρέπει να καταφέρει να ανατρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς και σε καμία περίπτωση να μην αφήσει να μετατραπεί η ΑΟΖ της σε «σουρωτήρι» εντός του οποίου θα πηγαινοέρχονται τα τουρκικά σκάφη, έστω υποκρινόμενα ότι έχουν οικονομική δραστηριότητα. Για να το κάνει αυτό έχει τρεις δρόμους.
Πιέσεις
Ο πρώτος είναι η διπλωματική οδός, με τον διεθνή παράγοντα να ασκεί πιέσεις στον Ερντογάν να αποσύρει τα πλοία του.
Ο δεύτερος είναι η «φυγή προς τα εμπρός» με την υπογραφή περαιτέρω συμφωνιών που θα καταστήσουν την Τουρκία παρία.
Ο τρίτος δεν είναι άλλος από την επιλογή της αντιπαράθεσης στην ανατολική Μεσόγειο, που πάντα υπάρχει στο τραπέζι. Όπως σημείωσε ο διεθνολόγος Κ. Φίλης σε τηλεοπτική εκπομπή, η Άγκυρα, στέλνοντας το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν ενδιαφέρεται για έρευνες υδρογονανθράκων.
Η Τουρκία θέλει να μαρκάρει τη συγκεκριμένη περιοχή και να στείλει το μήνυμα σε Ελλάδα, σε Αίγυπτο αλλά και σε λοιπές δυνάμεις που παρακολουθούν ότι αυτή ηγεμονεύει. Η ελληνική κυβέρνηση είναι σαφές ότι προτιμά, όσο ξεπερνιούνται συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί και από το ΚΥΣΕΑ, τη διπλωματική λύση. Η κινητοποίηση τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Εξωτερικών, σε κάθε επίπεδο, έχει στόχο την άσκηση διεθνών πιέσεων στον τουρκικό παράγοντα, έτσι ώστε αυτός να αποσύρει τα σκάφη που βρίσκονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Προς αυτόν τον σκοπό ασκείται πίεση κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η ιδέα για μια Σύνοδο Κορυφής με θέμα την Τουρκία φαίνεται να ωριμάζει, όσο και χώρες όπως οι ΗΠΑ, αλλά και το ΝΑΤΟ. Κάθε όπλο που υπάρχει στη φαρέτρα πρέπει να χρησιμοποιηθεί, τονίζεται με νόημα, και προς αυτή την κατεύθυνση ζητήθηκε και η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η άλλη λύση, η οποία προτείνεται από αναλυτές και ακαδημαϊκούς, θα χαρακτηριζόταν «φυγή προς τα εμπρός». Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναπαυθεί στις «δάφνες» της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αλλά να επιδιώξει να δημιουργήσει πρόσθετους πονοκεφάλους στην Τουρκία και να αναστρέψει τους σχεδιασμούς της μέσω της σύναψης αντίστοιχων συμφωνιών και με άλλα κράτη της περιοχής.
Τι άλλο θα έκανε η Τουρκία από αυτό που κάνει τώρα, εάν είχαμε υπογράψει ΑΟΖ με την Κύπρου, κατοχυρώνοντας και την επήρεια του Καστελορίζου, σημειώνει ο καθηγητής Ι. Μάζης. Και δεν είναι μόνον η Κύπρος, αλλά και χώρες όπως η Λιβύη, με το «Κοινοβούλιο της Βεγγάζης» να κλείνει το μάτι στην ελληνική πλευρά για τη σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας, που θα δημιουργούσε περαιτέρω προβλήματα στην Τουρκία.
Η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ με συμφωνίες με όλους τους γείτονες πλην της Τουρκίας θα ήταν σοβαρό πλήγμα για τους τουρκικούς σχεδιασμούς που βασίζονται σε έωλους νομικούς ισχυρισμούς. Ο τρίτος δρόμος είναι αυτός της αντιπαράθεσης. Η ελληνική πλευρά συνεχώς εξετάζει τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης και σε αυτό το επίπεδο. Η λογική συνέχεια των συνεχών προειδοποιήσεων προς το ερευνητικό σκάφος ότι βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας είναι η διενέργεια νηοψίας από σκάφος του Λιμενικού. Κάτι το οποίο φαίνεται ότι «ξορκίζει» η τουρκική πλευρά, τονίζοντας συνεχώς ότι τα πολεμικά σκάφη της Τουρκίας δεν θα το επιτρέψουν. Η διενέργεια νηοψίας ως μη στρατιωτική ενέργεια δεν θα αποτελούσε κλιμάκωση από πλευράς Ελλάδος, αλλά απλά άσκηση εθνικής κυριαρχίας. Με τον τρόπο αυτόν η μπάλα θα περνούσε ξανά στην τουρκική πλευρά. Ίσως αυτό που είπε ο βουλευτής της Ελ. Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, σε ανοιχτή επιστολή του στον Α/ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρο, αποτελεί την τελευταία επιλογή: «Σε καλώ σαν αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων να εφαρμόσεις ό,τι διδάχτηκες στη Σ.Σ.».
Ο Τσίπρας ζήτησε να γίνει εδώ και τώρα Συμβούλιο Αρχηγών
Να απαντήσει όπως έπραξε η Ελλάδα σε ανάλογη περίπτωση το 2018, όταν είχε βγει για έρευνες το σκάφος «Barbaros», και να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για την επιβολή κυρώσεων στον Ερντογάν κάλεσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας τον πρωθυπουργό κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν για το νέο επεισόδιο στην ελληνοτουρκική κρίση.
«Την ώρα που η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες ενέργειες που αγνοούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζουν ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, διεξάγοντας έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αυτονόητη υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας είναι να μην εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα, τόσο προς τη στρατιωτική ηγεσία όσο και προς τους εταίρους μας και τη διεθνή κοινή γνώμη» σημειώνει με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Προειδοποιήσεις
Όπως κοινοποίησε, ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να σταματήσει να διαρρέει ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι έρευνες του τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από το θόρυβο των παρακείμενων τουρκικών πλοίων» και να συγκαλέσει Συμβούλιο Αρχηγών.
Στο μήκος αυτό πρόσθεσε: «Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η ποιότητα των τουρκικών ερευνών, αλλά το γεγονός ότι το “Oruc Reis” παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας. Ο τρόπος με τον οποίο οι παράνομες αυτές έρευνες πρέπει και μπορούν να αποτραπούν είναι γνωστός στις Ενοπλες Δυνάμεις μας από τον Οκτώβρη του 2018, όταν και το επιχείρησαν αποτελεσματικά».
Ο Α. Τσίπρας επισήμανε ακόμα την ανάγκη «να υπάρξει επιτέλους εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος για την απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα, με στόχο την επιστροφή της Τουρκίας στο διάλογο, για την επίλυση της μίας και μόνης διαφοράς μας, για την υφαλοκρηπίδα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».
Υπό παρακολούθηση η τουρκική εισβολή
Δίχως μεταβολή η κατάσταση στη «θερμή περιοχή» της ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντός της οποίας βρίσκεται το «Oruc Reis». Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος πλέει σιγά, φτάνοντας στο δυτικό άκρο της παράνομης NAVTEX, και κρατά ανοιχτό τον πομπό του πλοίου, ώστε η πορεία του να καταγράφεται σε ιστοσελίδες, τις οποίες μπορεί ο καθένας να παρακολουθήσει. Παρότι η ελληνική πλευρά δεν σταματά να «διαβάζει» κάθε κίνηση τόσο του συγκεκριμένου πλοίου όσο και των υπόλοιπων τουρκικών, τηρείται στάσης αναμονής και δίνεται η διαβεβαίωση ότι δεν πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες, αφού, και να θέλει, δεν μπορεί, λόγω της πληθώρας των πλοίων που βρίσκονται πλησίον του.
Το παραπάνω επαναλαμβάνουν εμφατικά στρατιωτικές πηγές, τονίζοντας ότι ο κλοιός των τουρκικών πολεμικών πλοίων, τα συνοδευτικά του πλοία και τα ελληνικά πλοία δημιουργούν συνθήκες οι οποίες δεν επιτρέπουν στα ευαίσθητα όργανα για τις έρευνες να λειτουργήσουν. Το γεγονός ότι το τουρκικό ερευνητικά έριξε τα καλώδια στη θάλασσα χαρακτηρίζεται προπαρασκευαστική ενέργεια που γίνεται πριν από την έναρξη ερευνών, και τονίζεται ότι η έναρξη σεισμικών ερευνών σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αποτελεί κόκκινη γραμμή την οποία η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχτεί. «Υποκρίνεται ότι κάνει έρευνες, προκειμένου να περάσει μια συγκεκριμένη εικόνα» είναι η φράση που περιγράφει τον λόγο που βρίσκεται εκεί το συγκεκριμένο πλοίο. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν έχει λόγο να κλιμακώσει την ένταση απέναντι στους θεατρινισμούς της Τουρκίας, καθώς έχει αυτή τη στιγμή καταφέρει να ακυρώσει μεγάλο μέρος των τουρκικών αιτιάσεων στην περιοχή και να καταστήσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο «νεκρό γράμμα».
Στόχος της κινητοποίησης από ελληνικής πλευράς είναι η αποτροπή των παράνομων τουρκικών ενεργειών και όχι επικοινωνιακά κόλπα. «Αυτή τη στιγμή έχουμε άλλες δυνάμεις οι οποίες είναι σε ενέργεια» τόνισε σε ενημερωτική ιστοσελίδα κυβερνητικό στέλεχος, εξηγώντας ότι είναι η ώρα της διπλωματίας και των ισχυρών διεθνών παικτών που καταβάλλουν προσπάθειες να πείσουν την Τουρκία σε αναδίπλωση. «Δεν θέλουμε να εμφανιστούμε σαν να είμαστε οι τρελοί» πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος, επισημαίνοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει να κάνει το πρώτο βήμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση.
ΚΙΝ.ΑΛ.: Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου το ΝΑΤΟ
«Η κυβέρνηση έχει εθνικό χρέος να αποτρέψει την έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την Τουρκία, ώστε να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της χώρας με την παραμονή του “Oruc Reis” στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες» υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Οπως πρόσθεσε, «η ξεκάθαρη και σταθερή ελληνική στάση μπορεί να εξασφαλίσει τον πιο ενεργό ρόλο της Ε.Ε. και να μην επιτρέψει τη συνέχιση της αδράνειας του ΝΑΤΟ», το οποίο χαρακτήρισε «Πόντιο Πιλάτο». Επέκρινε την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι «δεν έχει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική» και ότι «οι επιλογές της αναιρούν η μία την άλλη», ενώ η πολιτική της «διακρίνεται από αστάθεια και αντιφάσεις» και ζήτησε εθνική γραμμή πλεύσης.
«Ε.Ε., ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, στους οποίους απευθύνεται η κυβέρνηση, ανάβουν τη φωτιά σε ολόκληρη την Αν. Μεσόγειο και τελικά υποθάλπουν την επιθετικότητα της Τουρκίας για τα δικά τους συμφέροντα» σχολίασε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Ανύπαρκτη η Ε.Ε.»
Η Ελληνική Λύση χαρακτήρισε «όνειδος» την ανυπαρξία της Ε.Ε. «όταν η κυριαρχία δύο χωρών-μελών της, Ελλάδας και Κύπρου, απειλούνται ευθέως» και ζήτησε «προειδοποίηση και νηοψία από τις ελληνικές δυνάμεις στο “Oruc Reis”, ως επίδειξη εθνικής κυριαρχίας».
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης μετέφερε την άποψη του πρωθυπουργού ότι η κρίση βαίνει προς εκτόνωση και ότι το τουρκικό σκάφος βρίσκεται σε περιοχή εκτός της ΑΟΖ που συμφωνήθηκε με την Αίγυπτο. Ωστόσο τόνισε ότι αυτό που θέλει η Αγκυρα και πρέπει να αποφευχθεί είναι να σύρει την Αθήνα σε διμερή διαπραγμάτευση με επιδιαιτητές Ουάσινγκτον – Βερολίνο και ατζέντα Μέρκελ – Ερντογάν.
Έκτακτο Συμβούλιο Άμυνας στο Πεντάγωνο! Κόκκινος συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις
Μετά το ΚΥΣΕΑ της Δευτέρας, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το βράδυ της Τρίτης στο Πεντάγωνο συνεδρίασε εκτάκτως το Συμβούλιο Άμυνας, υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Το συγκεκριμένο συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχει το σύνολο της φυσικής ηγεσίας του στρατεύματος, έγινε προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, να αξιολογηθούν οι διαθέσιμες πληροφορίες, να εξεταστούν ζητήματα τακτικής φύσης και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. Εξέλιξη φυσιολογική, με δεδομένη την κατάσταση κόκκινου συναγερμού στην οποία βρίσκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις, λόγω των τουρκικών προκλήσεων.
Είχε προηγηθεί το μεσημέρι η επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εντός της οποίας παραμένει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis», καθώς επίσης και τους τρόπους αντίδρασης της Ελλάδας απέναντι στις κινήσεις της Τουρκίας. Οπως, πάντως, χαρακτηριστικά τόνιζε σε πηγαδάκι «βετεράνος» του στρατιωτικού ρεπορτάζ, με δόση ίσως υπερβολής, δεν αποκλείεται χθες η στάση του μετρό «Εθνική Αμυνα» να είχε περισσότερη κίνηση από ό,τι το Σύνταγμα, αφού η δραστηριότητα στο Πεντάγωνο ήταν έντονη και συνεχής. Οι επιστροφές των στελεχών από τις άδειες, το «πάγωμα» των μεταθέσεων και όλα τα σχετικά μέτρα που έχουν ληφθεί δεν γίνονται όμως απλώς για να είναι… γεμάτα τα στρατόπεδα.
Αντιθέτως, υπάρχει σαφής προσπάθεια να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατόν στον τομέα της «ετοιμότητας» των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σε ολόκληρη την Ελλάδα τα στρατόπεδα αποτελούν εν μέσω θερινής ραστώνης… μελίσσια, με τα στελέχη να αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας πλήθος ενεργειών προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος της πλήρους ετοιμότητας.
Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι ακόμη και πριν από την επίσημη ανάκληση των αδειών, λόγω της έντασης με το «Oruc Reis», δεν ήταν μικρός ο αριθμός των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που επέστρεφαν από τις διακοπές αυτοβούλως προκειμένου να είναι κοντά στην υπηρεσία τους.
Χριστοδουλίδης: Σε κίνδυνο η ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο
Οι παράνομες σεισμικές έρευνες της Τουρκίας σε θαλάσσια περιοχή που δεσμεύτηκε με παράτυπη NAVTEX και εκτείνεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και σε μέρος της κυπριακής ΑΟΖ συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κύπρου και Ελλάδας, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σχολίασε ακόμα πως οι ενέργειες αυτές, σε συνδυασμό με την έντονη στρατιωτικοποίηση της περιοχής, που η Άγκυρα προωθεί, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο.
Αναφερθείς στην είσοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, έκανε λόγο για σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας στην περιοχή, λίγες μόνο ημέρες μετά την έναρξη και νέων παράνομων σεισμικών ερευνών του «Barbaros» στα ανατολικά της Κύπρου, εντός νομίμως οριοθετημένης ζώνης, η οποία ακολουθεί χρονικά την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου.
«Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η Τουρκία επιλέγει τον δρόμο των μονομερών παράνομων ενεργειών, γυρίζοντας προκλητικά την πλάτη στην προοπτική του διαλόγου, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας» σημείωσε.