Δένδιας: Εθνική επιτυχία η οριοθέτηση της ΑΟΖ
Ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο, αλλά και τη Λιβύη.
Υπεραμύνεται ο Νίκος Δένδιας της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, χαρακτηρίζοντάς την «μεγάλη εθνική επιτυχία» η οποία ανταποκρίνεται στις προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας τα τελευταία 17 χρόνια.
Στην πρώτη συνέντευξή του μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε το άγνωστο παρασκήνιο που προηγήθηκε και υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση είχε ενημερωθεί, αν και από τις αντιδράσεις των κομμάτων φαίνεται ότι αυτά αιφνιαδιάστηκαν.
Ο Νίκος Δένδιας υπερασπίστηκε μέχρι κεραίας τη «δίκαιη» και «νόμιμη», όπως την αποκάλεσε, συμφωνία, εξηγώντας ότι αυτή τη χρονική στιγμή και δεδομένων των συνθηκών η τμηματική οριοθέτηση εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχει και σενάριο συνέχισης των επαφών με την Αίγυπτο για επιπλέον οριοθέτηση, όπως και πρόβλεψη για μελλοντική διαπραγμάτευση με τη Λιβύη και για συμφωνίες με άλλες χώρες, όπως η Κύπρος, και «κάποια στιγμή και με την Τουρκία αν το επιθυμεί, αν και δεν το βρίσκω πολύ κοντινό αν κρίνω από τις αντιδράσεις της». Αντέκρουσε δε όλες τις αιτιάσεις περί παραχωρήσεων τις οποίες έκανε η Αθήνα στο Κάιρο, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία περιέχει επακριβώς το «ορθό ποσοστό επήρειας» που το Διεθνές Δίκαιο περιλαμβάνει, όπως και το «ορθό ποσοστό χρήσης μήκους ακτών και θαλασσίων εκτάσεων».
Ο κ. Δένδιας απάντησε και σε όσους διατυπώνουν τον προβληματισμό ότι η συμφωνία δίνει δικαιώματα στην Τουρκία, λέγοντας πως εάν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε η Άγκυρα δεν θα αντιδρούσε, αλλά «θα ήταν πανευτυχής, θα μας έστελνε συγχαρητήρια και θα μας έλεγε, ελάτε να διαπραγματευτείτε μαζί μας όπως κάνατε με την Αίγυπτο». Πάντως, δεν έκλεισε την πόρτα στον Ερντογάν, λέγοντας πως η Τουρκία είναι «καλοδεχούμενη» να συζητήσει με την Ελλάδα. «Εμείς δεν θέλουμε μια Τουρκία παρία, θέλουμε μια Τουρκία παρούσα ως παράγοντα σταθεροποίησης στην περιοχή, όπως οι άλλες χώρες. Εκείνη επιλέγει τον ρόλο του ταραχοποιού» είπε και κάλεσε την Άγκυρα να διαβάσει την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο για το μοναδικό υπαρκτό θέμα, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα και τις πάνω από την υφαλοκρηπίδα θαλάσσιες ζώνες.
Αναφορικά με το παρασκήνιο της υπογραφής, υποστήριξε ότι πήγε στην Αίγυπτο δίχως να είναι σίγουρος ότι θα… υπογράψει, αλλά ευελπιστώντας να γεφυρωθούν όποιες διαφορές. «Ούτε εγώ γνώριζα ότι πηγαίνω να υπογράψω, πήγαινα με την ελπίδα να κλείσουμε τις μικρές διαφορές που έμεναν» είπε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «έγινε φανερό στις 10 το πρωί που είχα την τελευταία προ αναχώρησης συνομιλία με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι ότι οι όποιες διαφορές μας είναι απολύτως γεφυρώσιμες». Αποκάλυψε ότι υπήρξαν τέσσερις, μεγάλες σε διάρκεια συνομιλίες με τον Σούκρι την προηγούμενη ημέρα, αλλά και σύσκεψη με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, την ώρα που διαπραγματευόταν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, τηλεφώνησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. «Δεν νομίζω ότι δεν είχε τι να κάνει εκείνη την ώρα και έψαξε απλώς τον κατάλογό του για να δει ποιον θα πάρει τηλέφωνο» είπε ο Νίκος Δένδιας με νόημα. Επέμεινε, μάλιστα, ότι υπήρξε σχετική ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών στις συναντήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δεσμεύτηκε ότι η αντιπολίτευση θα ενημερωθεί ενδελεχώς και θα λάβει γνώση των εγγράφων τα οποία υπογράφηκαν.
Μητσοτάκης: Σφραγίδα ειρήνης η συμφωνία
«Μήνυμα της Ιστορίας» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το γεγονός ότι υποδέχθηκε τη συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Ελλάδας – Αιγύπτου στα Δωδεκάνησα, θέλοντας να τονίσει τη σημασία που έχουν για τη χώρα τα ακριτικά αυτά νησιά της χώρας μας. Αναφέρθηκε στη Ρόδο και τη Χάλκη απλώς ως κοιτίδες του Ελληνισμού, αλλά και ως γέφυρα επικοινωνίας με τους γείτονές μας, ένα κέντρο ακτινοβολίας, ευημερίας και πολιτισμού σε όλη τη Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θέτει «μια σφραγίδα ειρήνης», σταθερότητας αλλά και νομιμότητας στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα υπηρετεί τις πάγιες εθνικές μας επιδιώξεις. Αυτό διότι η συγκεκριμένη συμφωνία -την οποία ουσιαστικά αντιπαρέβαλε με το σύμφωνο Ερντογάν – Σάρατζ- στηρίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας και υπογράφεται ανάμεσα σε δύο νόμιμες κυβερνήσεις. Μια αποστροφή του λόγου, με την οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός εμμέσως χαρακτήρισε μη νόμιμη την κυβέρνηση Σάρατζ της Λιβύης. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η συμφωνία ακυρώνει στην πράξη παράνομες συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ της Τουρκίας και της διοίκησης της Τρίπολης στη Λιβύη, που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην Αγκυρα.
Τόνισε μάλιστα ότι πρόκειται περί μιας «εθνικής επιτυχίας» που κλείνει μια εκκρεμότητα 15 ετών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι είχαν προηγηθεί 12 γύροι διαπραγματεύσεων μέχρι τον 13ο στον οποίο καταλήξαμε τελικά στη συμφωνία και συμπλήρωσε ότι πιστεύει ότι προς όλους -εντός και εκτός Ελλάδας- η συμφωνία στέλνει ένα πολύ απλό μήνυμα, το οποίο θέλει να πιστεύει ότι πρέπει να είναι κατανοητό σε όλους: Ότι η διπλωματία, όταν λειτουργεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο, μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Και ότι μόνο το Διεθνές Δίκαιο είναι αυτό το οποίο εγγυάται τελικά την αρμονική συνύπαρξη των λαών και την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών έχουμε.
Προκλητικός ο Ερντογάν! Αρχίζουν τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο
Τούτη τη φορά με δηλώσεις του έξω από την Αγία Σοφία, την οποία επισκέφθηκε ξανά χθες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτό) έσπευδε να χαρακτηρίσει «ανύπαρκτη» τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου! Υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει κανονικά τις έρευνές της για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, στη θαλάσσια περιοχή, δηλαδή, την οποία η Αγκυρα επιμένει να αντιμετωπίζει σαν… τσιφλίκι της, παραβιάζοντας κάθε διεθνή συνθήκη και κάθε κανόνα του Διεθνούς Δικαίου.
Πέρα από προκλητικός όμως, ο «σουλτάνος» ήταν και… αποκαλυπτικός ως προς τον τρόπο με τον οποίο εμπλέκεται ως έντιμος (;) διαμεσολαβητής στις επαφές ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα. Ο Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή, είπε πως η Ανγκελα Μέρκελ τού είχε ζητήσει «για 3 με 4 εβδομάδες να παγώσουμε τις έρευνες» και, όπως εξήγησε, «εγώ της είπα ότι δεν τους εμπιστεύομαι (σ.σ.: υπονοώντας την Ελλάδα), αλλά, αν το ζητάς εσύ, θα το κάνω». Ακολούθως τόνισε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε τις έρευνες και τις γεωτρήσεις», καθώς -όπως φαίνεται- ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν.
«Τι κάνουν εκεί η Ελλάδα και η Αίγυπτος; Αφού υπογράψαμε τη συμφωνία με τη Λιβύη, όλοι έπεσαν σε αυτό το γεγονός. Αυτή η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου δεν έχει αξιοπρέπεια. Η Μέρκελ μού ζήτησε να σταματήσω τις εργασίες γεώτρησης. Είπαμε: ”Εάν εμπιστεύεστε την Ελλάδα, θα σταματήσουμε να δουλεύουμε για μερικές εβδομάδες, αλλά εμείς δεν τους εμπιστευόμαστε”. Δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους και τώρα συνεχίζουμε αμέσως τις εργασίες γεώτρησης. Θα συνεχίσουμε τη συμφωνία μας με τη Λιβύη με αποφασιστικότητα. Δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με αυτούς που δεν έχουν δικαιώματα, ιδιαίτερα σε θαλάσσιες ζώνες» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. «Επαναλάβαμε τις δραστηριότητες γεώτρησης και προς τον σκοπό αυτό έχουμε στείλει εκ νέου το (πλοίο σεισμικών ερευνών) ”Barbaros Hayrettin” σε αποστολή» πρόσθεσε αμέσως μετά ο Τούρκος πρόεδρος, με αποτέλεσμα άμεσα να τεθεί σε κατάσταση συναγερμού ο ελληνικός στόλος στο Αιγαίο.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες απασχόλησε και τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, που πάντως γενικά κράτησαν χαμηλούς τόνους, κινούμενα και αυτά στη γραμμή που δόθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την εξέλιξη. Τα περισσότερα ΜΜΕ της γείτονος, λοιπόν, απλώς έκαναν αναπαραγωγή της γραπτής ανακοίνωσης του αρμόδιου υπουργείου της χώρας τους, στην οποία αποτυπώνεται η νευρικότητα της Αγκύρας για τα τελευταία γεγονότα. Αίσθηση, πάντως, προκαλούσε η τοποθέτηση του καθηγητή Πολιτικών Επιστημών δρ. Κουρσάντ Ζολού σε άρθρο του στο haberturk.com, που ανέφερε ότι η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται με την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Τουρκία, εκτιμώντας πως «το πλοίο ”Oruc Reis”, το οποίο έχει αποφασιστεί να περιμένει έναν μήνα, πιθανότατα θα κινηθεί σήμερα αύριο».
Έκπληκτο το Κάιρο με την τουρκική αντίδραση
Έκπληκτοι δήλωναν πως είναι οι Αιγύπτιοι από τη νευρική στάση της Αγκύρας απέναντι στη συμφωνία Καΐρου και Αθήνας για την ΑΟΖ. «Προκαλεί έκπληξη» η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Αιγύπτου – Ελλάδας που καθορίζει μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ των δύο χωρών, δήλωνε χαρακτηριστικά από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Αχμεντ Χάφεζ. Συγκεκριμένα, ο Χάφεζ στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter έγραψε χαρακτηριστικά: «Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τέτοιες (σ.σ.: τουρκικές) δηλώσεις και ισχυρισμοί παρουσιάστηκαν από ένα μέρος που αρχικά δεν είχε δει τη συμφωνία και τις λεπτομέρειές της».
Μόνο απαρατήρητη την ίδια στιγμή -για ευνόητους λόγους, βέβαια- δεν περνούσε η είδηση και στη Λιβύη. Άμεσα η κυβέρνηση Σάρατζ έσπευσε να καταδικάσει τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου στην ανατολική Μεσόγειο. Αναφερόμενος σε αυτή, λοιπόν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης Μοχάμεντ Ελγκεμπλάουι σχολίασε στο twitter ότι «η Λιβύη δεν θα επιτρέψει παραβιάσεις των θαλάσσιων δικαιωμάτων της». Κι επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης στο μνημόνιο συμφωνίας σχετικά με την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας που έχει υπογράψει με την Τουρκία.
Νωρίτερα, ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός, του οποίου ηγείται ο αντίπαλος του Σάρατζ, στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, συνεχάρη μέσω λογαριασμού που απηχεί τις απόψεις του την Ελλάδα για τη συμφωνία, με μήνυμα και στα ελληνικά. Ταυτόχρονα, παρότρυνε την Αθήνα να οριοθετήσει την ΑΟΖ με τη Λιβύη με το μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο νομοθετικό σώμα, όπως ανέφερε, δηλαδή τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία υποστηρίζει τον στρατάρχη Χαφτάρ.